Direct naar artikelinhoud

Draghi houdt rentewapen op zak

De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor hun leningen bij de ECB, blijft op het historisch lage peil van 0,75 procent. Dat beslisten de centrale bankiers onder leiding van voorzitter Mario Draghi.

De ECB gaat in sfinxmodus en past dus voor de goedkoopgeldpolitiek waar Japan voor kiest (zie kader). Door persbureau Bloomberg ondervraagde economen gingen er al vanuit dat de ECB de rente in ieder geval deze maand ongewijzigd zou laten. Er wordt wel veel gespeculeerd over een renteverlaging in de komende maanden.

De Europese inflatie in maart komt met 1,7 procent uit onder de ECB-doelstelling van 'dicht bij, maar minder dan 2 procent'. Waarom knipt de ECB dan haar basisrente niet wat lager om de economie te stimuleren? Eenvoudig: het zou geen zoden aan de dijk zetten. De rente staat niet alleen al bijzonder laag, maar een verdere rentedaling stroomt toch niet door naar de burgers en bedrijven die daar het meest nood aan hebben. In Spanje bijvoorbeeld zijn de tarieven die zij betalen voor leningen helemaal losgekoppeld geraakt van het rentebeleid van de ECB.

Politiek kapitaal

De centraal bankiers zien ook weinig heil in een Japans scenario. Daar haalt de Japanse centrale bank drastische maatregelen uit de kast. Draghi zegt wel "verschillende instrumenten" te onderzoeken om de eurozone bijkomend te ondersteunen. Een mogelijke oplossing is dat de ECB kmo-kredieten gaat opkopen om de rente te drukken. Maar dat ligt politiek zo gevoelig dat Draghi en co. die optie voorlopig niet willen lichten.

Ligt er een plan klaar voor het geval dat er een land zou besluiten om uit de eurozone te stappen, wou een journalist weten op de persconferentie. "Deze vragen komen van mensen die sterk onderschatten wat de euro betekent voor de eurozone en de Europeanen, en de hoeveelheid politiek kapitaal die er in geïnvesteerd is", repliceerde een geagiteerde Draghi. "De eurozone is geen draaideur waar je zomaar binnen- en buitenloopt."

Hij verwees meermaals naar het inkoopprogramma voor overheidsobligaties (OMT) waarop landen een beroep kunnen doen om hun financieringskosten te drukken.