Direct naar artikelinhoud

Nooit meer wachten op Amerikaanse hitseries

Nog niet zo heel lang geleden moest de Vlaamse televisiekijker maanden wachten voor de nieuwste televisiehype uit de States ook bij ons op het scherm kwam. Vanaf januari belooft kabelbedrijf Telenet die wachtperiode tot maximaal een week te herleiden. Ook de andere zenders springen mee op de kar.

True Detective, de nieuwe topreeks van HBO met Woody Harrelson en Matthew McConaughey in de hoofdrollen, duikt vanaf 20 januari in het Telenet-aanbod op. Amper een week nadat de reeks in de VS in première is gegaan. Met Black Sails doet Telenet nog beter. Die reeks, het eerste televisieproject van succesregisseur Michael Bay, komt vanaf 26 januari met één dag vertraging op het Telenet-scherm.

Ook 2BE doet sinds kort zijn uiterste best om Amerikaanse series zo snel mogelijk de Vlaamse huiskamer binnen te smokkelen. Op het derde seizoen van Homeland bijvoorbeeld hoeven fans maar één week te wachten. "En in de toekomst zal het nog sneller gaan", voorspelt Lieve Vyverman, netmanager bij 2BE.

Ongeduldige kijker

Nochtans zorgt het afstemmen van de uitzenddata op wat er in Amerika op het scherm komt voor behoorlijk wat complicaties. "Zo'n reeks moet ondertiteld worden en dat vraagt toch wat tijd", vertelt Ziggy Moens die bij Telenet verantwoordelijk is voor de aankoop van die series. Bovendien lassen Amerikaanse zenders bij het uitzenden van een serie geregeld een onderbreking van een paar weken in. "En dat stuurt dan ons zendschema in de war", zegt Vyverman.

Bovendien leveren die inspanning amper extra kijkers op. Zowel bij Telenet als 2BE schieten de kijkcijfers niet plots de hoogte in wanneer een reeks meteen na de Amerikaanse première op antenne komt. Toch zullen zowel Telenet als 2BE in de toekomst blijven investeren in het snel op het scherm brengen van Amerikaanse tv-hits. "Zie het als een service voor onze kijkers", zegt Vyverman. "Vroeger wou die nog wel een paar maanden wachten op een nieuwe reeks. Tegenwoordig ben je het, zeker bij een reeks als Homeland, als zender aan jezelf verplicht die zo snel mogelijk op het scherm te brengen."