Direct naar artikelinhoud

Pukkelpop gaat indoor

Chokri Mahassine:

met Polsslagfestival

Op 19 april 2008 zet Pukkelpop in de Hasseltse Grenslandhallen een nieuw alternatief muziekfestival op touw dat de naam Polsslag meekrijgt. Met dat gebeuren willen de organisatoren achter de zomerse driedaagse hun publiek ook in de koudere periode van het jaar aan zich binden.

DOOR KURT BLONDEEL

BRUSSEL l 'Het wordt een schot in de roos', verzekert Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine nu al. 'Zeker als we de acts krijgen die we willen.'

Het is al jaren een hardnekkig gerucht: Pukkelpop zou op een indoorvariant broeden, die op iets kleinere schaal hetzelfde doelpubliek zou bedienen. "Dat klopt", zegt Mahassine. "Er zijn altijd wel honderd redenen geweest om zo'n festival te organiseren, maar steeds was er wel één waarom het uiteindelijk niet kon doorgaan. Of we geraakten niet aan een geschikte locatie, dan weer lukte het niet met de datum, of vonden we niet de juiste groepen. Maar nu zijn we er toch in geslaagd om het eindelijk eens door te drukken."

Inspiratie voor de doopnaam van het evenement moest niet ver worden gezocht. Onder de noemer Polsslag organiseerde Pukkelpop in 1991 al eens een alternatief festival onder dak. Bovendien wil het nieuwe Polsslag - hoe kan het ook anders - de vinger aan de pols houden van wat er reilt en zeilt in popniches als rock, indie, house, hiphop, techno, punk of gothic. Zowel gevestigde waarden als aanstormend, onbekend talent zullen een stek op de affiche krijgen.

"Het concept is grotendeels hetzelfde als dat van Pukkelpop", beaamt Mahassine. "Er zullen vier zalen zijn van 3.000 à 5.000 man, waaronder twee rockzalen - met in de ene al een wat harder geluid dan in de andere -, en daarnaast nog een Boiler Room en een Dance Hall. Het is een probeersel, maar we geloven er sterk in. De mensen zullen immers weten dat het Pukkelpopconcept erachter zit."

En met die mensen is het allemaal begonnen. "Ik denk dat de vraag vanuit het publiek al jaren enorm is om iets indoor te doen in de 'koudere' maanden. Bovendien is het idee om het Polsslag van toen terug tot leven te wekken altijd blijven hangen. En als alle ingrediënten eindelijk voorhanden zijn, moet je het doen, vind ik."

Vreest Mahassine niet dat andere, eveneens eclectische en vooruitstrevende voorjaarsfestivals zoals Music In Mind, Les Nuits Botanique of Viva Velinx de dupe zullen worden van het nieuwe initiatief? "Ach, dezelfde discussie is er indertijd geweest over de zomerfestivals, en daarbij is er uiteindelijk toch ook nooit een probleem geweest. Plus, zo groot als Pukkelpop zelf wordt het natuurlijk niet. We beginnen als het ware onderaan, maar wel met credibele namen die het Pukkelpoppubliek aanspreken. We gaan niet meteen met echte headliners uitpakken. Daar zijn die zalen sowieso ook te klein voor. De hoofdbetrachting is in de eerste plaats om een goed indoorfestival te organiseren. Lekker alternatief, maar eveneens met aandacht voor dance en deejays."

Polsslag is overigens niet het enige gebeuren dat al een tijdje in de koker van Mahassine en de zijnen zit. Nu de oudere medemens al jarenlang thuis is op Rimpelrock, speelt Mahassine nog met het idee om een wereldmuziekfestival op poten te zetten. "Ja, maar dat zal dan wel ten vroegste voor 2009 zijn. Het één heeft overigens niets met het andere te maken."

Stilaan rijst de vraag of we ons ooit nog aan een Werchter indoor mogen verwachten. "Als je de vele concerten tijdens het jaar en iets als I Love Techno in beschouwing neemt, denk ik dat Werchter hoe dan ook al heel wat indoors heeft", lacht Mahassine. Ogen en oren openhouden niettemin.

Het festival zal vier zalen tellen: twee rockpodia, een Boiler Room en een Dance Hall