Direct naar artikelinhoud

Obligatie omwisselbaar in bankaandelen: superrendement voor durvers

Liefst 15% rendement bruto, dat is wat ik deze week in de aanbieding heb. Als je weet dat de tienjarige rente op Belgische staatsobligaties maar 3,7% bedraagt, kan je al met grote zekerheid vermoeden dat er een addertje onder het gras zit. Vraag is of het om een grote of een kleine adder gaat.

Begin dit jaar bespraken we de uitgifte van reverse exchangeable notes (obligaties omwisselbaar in aandelen), uitgegeven door Commerzbank op het aandeel Total. Die belegging had een rente van 12% en een looptijd van twee jaar. We legden toen uit dat de adder onder het gras erin bestaat dat Commerzbank de notes kan terugbetalen in de onderliggende aandelen in plaats van in cash. Dat zal gebeuren wanneer de koers van het aandeel lager ligt dan de referentiekoers bij uitgifte van de notes. Het is dus perfect mogelijk dat de belegger op vervaldag terugbetaald wordt in aandelen die niets meer waard zijn. Met andere woorden: het verlies kan oplopen tot 100%, terwijl de maximale winst daarentegen in dit geval 12% per jaar bedraagt. Kunst is natuurlijk om notes te kopen op aandelen die relatief veilig en/of defensief zijn en waarvan de aandelenkoers niet daalt.

De obligatie omwisselbaar in aandelen die we nu onder de loep nemen, draagt een couponrente van 15 procent bruto, de looptijd is één jaar en ze heeft betrekking op de aandelen van de Franse verzekeraar AXA, de Franse bank BNP Paribas en Deutsche Bank. De uitgifte is ook deze keer door Commerzbank, die de uitgifteprijs vastlegt op 101 procent. Wat de terugbetaling van de obligatie betreft, is er een specifieke clausule. Als de drie aandelen op vervaldag onder hun referentiekoers noteren, zal de terugbetaling gebeuren in aandelen van de minst presterende waarde.

Laat één ding duidelijk zijn: het gaat hier om aandelen met een hoger risicoprofiel dan dat van Total. Daartegenover staat dat het wel om grote kleppers gaat. Instellingen van die omvang zien we niet meteen over de kop gaan. Maar groot zijn is niet voldoende, hun beurskoers mag in de volgende twaalf maanden niet sterk dalen. We mogen wel stellen dat de hemel in de voorbije maanden sterk opgeklaard is voor de financiële instellingen en het lijkt erop dat het ergste achter de rug is. Dat geldt zowel voor banken als voor verzekeraars. De politiek van goedkoop geld van de centrale banken laat banken toe om op hun leningen een mooie rentemarge te realiseren. De verzekeringsmaatschappijen zien opnieuw de inkomsten uit hun beleggingsportefeuille genormaliseerd, terwijl de meeste groepen in 2010 hun rendabiliteit zullen verbeteren door hun premies te verhogen.

Tevens noteren ze alle drie onder hun boekwaarde of de waarde van hun eigen vermogen, die als een minimumwaarde beschouwd kan worden. Ook in termen van koers-winstverhouding zijn ze niet te duur.

Samengevat: een belegging in deze reverse exchangeable notes is bestemd voor mensen die onrechtstreeks in aandelen willen beleggen met een risico dat iets lager ligt dan een rechtstreekse belegging. Deze notes kunnen interessant zijn voor beleggers die niet veel in financiële aandelen belegd zijn. En hoewel het technisch gezien om obligaties gaat, is het risico eerder dat van een aandelenbelegging.