Direct naar artikelinhoud

Regen zaait dood in Balkan

Zeker dertig doden: heel erg zwaar was de balans gisteren in de Balkan na de zwaarste overstromingen in 120 jaar. Veertien landen uit de Europese Unie boden hulp aan, België stuurt vandaag het B-FAST-team. 'Dit is een ramp met bijbelse proporties', zei de Servische tennisser Novak Djokovic.

Djokovic sprak die woorden uit op een persconferentie in Rome, na zijn kwalificatie voor de finale van ATP-tornooi daar. In Rome scheen de zon, maar het nieuws zat overal: drie dagen lang werden Servië en Bosnië-Herzegovina geteisterd door verschrikkelijk noodweer. Verschrikkelijke beelden kwamen vanuit de Balkan. Van regen. Van mensen, baby's in Maxi-Cosi's en bejaarden in rolstoelen, die geëvacueerd werden uit rampgebieden. Auto's werden op huizen gegooid, schuifkastdeuren stroomden door de straten, mensen stierven.

In Servië zeker vijf, dat was gisteren het officiële cijfer, maar verwacht werd dat dat cijfer nog oploopt. Volledige dorpen werden geëvacueerd, honderdduizend gezinnen kwamen zonder elektriciteit te zitten, volgens de Servische president Aleksandar Vucic viel er in één dag meer regen dan normaal gesproken in vier maanden. "De mensen hebben schrik voor wat ze zullen ontdekken als het water teruggetrokken is", zei Vucic, die vrijdag de internationale gemeenschap al had opgeroepen om hulp te bieden, het kroonprinselijk paar gaf daar al snel gehoor aan. Vrijdag stuurden ze voedsel naar Obrenovac, een zwaar getroffen gemeent in de buurt van Belgrado. Zaterdag brachten ze uiteindelijk zelf hulpgoederen naar Tupola. Maar nog erger is Bosnië-Herzegovina eraan toe. Doboj likte gisteren de wonden. "Meer dan twintig lichamen zijn tot nu overgebracht naar het mortuarium van de stad", zei burgemeester Obren Petrovic.

Gisteren kwam eindelijk, stilaan, beter nieuws uit de regio. Het waterpeil zakte en stilaan landden in Servië en Bosnië vrachtvliegtuigen met hulp uit Duitsland, Oostenrijk en enkele andere EU-lidstaten. "En we zullen onze buren blijven helpen als ze het nodig hebben", zei Kristalina Georgieva, Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp en gisteren ging ook de Belgische regering in op de vraag van Sarajevo. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet weten het bijstandsteam B-Fast naar Bosnië-Herzegovina te sturen. Vooral de voorziening van drinkbaar water is een probleem en daarom wordt in waterpompen voorzien door de Civiele Bescherming. Verder gaat ook een waterzuiveringsinstallatie naar het getroffen gebied. Vandaag vertrekt een konvooi van tien vrachtwagens.