Direct naar artikelinhoud

Mes gaat in ontwikkelingshulp

In haar zoektocht naar geld heeft de centrumrechtse regering haar vizier gericht op ontwikkelingshulp. Minister Alexander De Croo (Open Vld) maakt zich sterk dat deze zoveelste besparing geen genadeslag wordt. Nee, onze wereldwijde impact kan volgens hem zelfs groter worden.

Volgens een paars-groene wet uit 2002 moet België vanaf 2010 0,7 procent van zijn welvaart aan ontwikkelingshulp besteden. Uit de eerste begrotingsdocumenten die het parlement gisteren heeft ontvangen, blijkt dat Michel I maar mikt op de helft.

De exacte cijfers: in 2014 komt het budget voor officiële ontwikkelingshulp uit op 1,92 miljard euro of 0,49 procent van het bruto nationaal inkomen (bni). De jaren daarop, tussen 2015 en 2019, zal dit systematisch zakken van 0,44 procent (1,772 miljard euro) naar 0,38 procent (1,757 miljard euro) van het bni, de kleinste inspanning sinds zeventien jaar.

Imbeciel

Ook door de regering-Di Rupo werd al stevig bespaard op ontwikkelingssamenwerking. De nieuwe regering gaat verder die ingeslagen weg op. Groen-parlementslid Wouter De Vriendt: "De forse besparing is kortzichtig. We stellen ons als een van de rijkste regio's niet alleen minder solidair op, maar wie ontwikkelingshulp keldert, maakt ons land tot een minder betrouwbare partner. En op langere termijn krijgen we zelf de factuur gepresenteerd in de vorm van toegenomen migratie, instabiliteit en onveiligheid."

Noord-Zuidorganisatie 11.11.11 reageert teleurgesteld. "Als je alles bij mekaar telt, gaat het om een besparing van 1 miljard euro in vijf jaar tijd", zegt directeur Bogdan Van den Berghe. "Ik hoop dat minister De Croo eens het regeerakkoord leest en alsnog terugkomt op deze beslissing. In het regeerakkoord staat immers de 0,7 procent-norm wél ingeschreven. Hoe wil hij die ooit halen met nog minder centen?"

Pikant detail. In een interview met MO Magazine vertelde Charles Michel, toen bevoegd minister, dat het "imbeciel" is om te besparen op ontwikkelingshulp, ook in tijden van crisis. Michel is de enige minister die in 2010 0,7-norm effectief heeft gehaald.

De Croo gelooft dat hij, ondanks de besparingen, voor verbetering kan zorgen. "Tegen het einde van de legislatuur moet ons land een grotere impact hebben. We geloven zeker dat dit kan, in overleg met alle organisaties", vertelt zijn woordvoerder. "De 0,7 procent-norm blijft een streefdoel voor ons. Oké, nu wordt dat doel duidelijk niet gehaald. Maar als de economie opnieuw aantrekt, moeten we die norm proberen te halen."

Er is intussen ook een uitnodiging verstuurd naar 11.11.11 om samen te zitten.

Voor wat hoort wat

Uit De Croo's beleidsnota blijkt dat we met 206 verschillende organisaties actief zijn in 101 landen. Dat leidt tot versnippering van middelen. Het doel is om die versnippering te verminderen. Ook wordt het aantal specifieke partnerlanden vermindert van achttien naar vijftien. Er moet vooral ingezet worden op de meest fragiele landen en gebieden die oorlogen achter de rug hebben.

Daarnaast komt er wel meer 'voor-wat-hoort-wat-beleid'. Concreet, in ruil voor ontwikkelingshulp wordt de landen gevraagd zich in te zetten op het vlak van mensenrechten en goed bestuur.