Direct naar artikelinhoud

Regisseur Hans Herbots bekroond in China

Hans Herbots is uitgeroepen tot beste regisseur van een tv-serie op het Internationaal Televisiefestival in het Chinese Sichuan, een van de grootste televisiefestivals in Azië. Herbots kreeg de prijs voor de tiendelige dramareeks Het goddelijke monster. De jury loofde vooral "het gebruik van techniek en beeldtaal die de emoties in het verhaal versterken". Herbots haalde het onder meer van Brian Percival, de regisseur van de Britse dramaserie Downton Abbey.

"Het is een bijzondere ervaring om de prijs zelf in ontvangst te kunnen nemen", verklaarde Herbots in een eerste reactie. "Na een hele reeks heen-en-weerbuigingen, en geflankeerd door een tolk, kreeg ik een beeld en de oorkonde overhandigd."

Het goddelijke monster is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van Tom Lanoye, waarin het tragische relaas wordt verteld van Katrien De Schrijver. De hoofdrollen in de serie waren voor Joke Devynck, Johan Van Assche en Michel Van Dousselaere. De reeks werd in het najaar van 2011 op Eén vertoond.

'Tir' wint hoofdprijs op Film- festival van Rome

Op het internationaal filmfestival van Rome heeft Tir van Alberto Fasulo de Gouden Marcus Aurelius gewonnen voor beste film. De Italiaans-Kroatische coproductie vertelt in documentairestijl het verhaal van Branko, een onderwijzer die trucker wordt omdat hij daar meer geld mee kan verdienen.

De jury - voorgezeten door de Amerikaanse regisseur James Gray - bekroonde de Japanner Kiyoshi Kurosawa tot beste regisseur voor de industriële spionagefilm Seventh Code. De Roemeense prent Quod Erat Demonstrandum van Andrei Gruzsniczk kreeg een speciale vermelding. Beste acteur was Matthew McConaughey (Dallas Buyers club), beste actrice Scarlett Johansson (Her).

Bach op één in Klara top 100

'Erbarme dich' van Johann Sebastian Bach is volgens de Klara-luisteraars de mooiste muziek aller tijden. De aria uit de Mattheuspassie staat op 1 in Klara's top 100. Een andere aria uit de Mattheuspassie van Bach, 'Wir setzen uns mit Tränen

nieder', eindigde op de derde plaats. Mozart vervolledigt het podium op de tweede plaats met zijn Requiem. Dit weekend zond Klara zijn jaarlijkse top 100 uit. Dit jaar ging de top 100 voor het eerst ook "in concert". Brussels Philharmonic en Float Fall brachten op zaterdagavond de mooiste muziek uit Klara's top 100 in de Schouwburg van Leuven.

'The Broken Circle Breakdown' wint in Sevilla en Florida

The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen heeft de publieksprijs gewonnen op het Festival van de Europese Film in het Spaanse Sevilla. Een dag later maakten de organisatoren van het Key West Film Festival in het Amerikaanse Florida bekend dat de film er de Best Foreign Feature Film Audience Award heeft gewonnen. Waarop regisseur Felix Van Groeningen: "Dit is opnieuw fantastisch nieuws. Het maakt het er alleen maar spannender op voor het grote awards seizoen dat er aankomt in de VS. Ik heb het al eerder gezegd, maar een mooiere erkenning dan een publieksprijs kan ik niet bedenken."

Folkmuzikant Roy Harper aangeklaagd

De Britse folk- en rockmuzikant Roy Harper wordt aangeklaagd voor seksueel misbruik van een meisje van twaalf jaar. Hij moet vandaag verschijnen voor de rechtbank van Hereford. De feiten zouden hebben plaatsgevonden in de jaren zeventig. Roy Harper (72) speelde met Pink Floyd en

was een inspiratiebron voor Led Zeppelin, dat 'Hats off tot (Roy) Harper' ter ere van hem opnam. Op het album Wish you were here van Pink Floyd zong hij de lead in 'Have a cigar'.

In 1977 had hij een hit met 'One of those days in England', met Paul en Linda McCartney in de achtergrondvocalen. Roy Harper woont momenteel in Ierland.