Direct naar artikelinhoud

Al 338 miljoen 'gevonden' voor begroting

Extra rekenwerk binnen de regering levert al een winst op van 338 miljoen euro. Voor de paasvakantie moet de federale coalitie dus nog 2,5 miljard vinden voor een begroting met een tekort van 2,15 procent.

Met een halfuur 'sneeuwvertraging' startte het kernkabinet met de begrotingscontrole. Allerhande dubbele tellingen en foute berekeningen in het rapport van het monitoringcomité maken dat de regering al 338 miljoen minder moet zoeken dan eerst geraamd. "Hebben wij iets bespaard vandaag? Nee", zegt een vicepremier. "Hebben we dan miljoenen weggetoverd? Ook niet. We hebben alleen maar enkele veronderstellingen aangepast."

In het rapport van het monitoringcomité zou er voor nog meer dan 100 miljoen euro gevonden zijn, maar daar is nog geen akkoord over. "Die 338 miljoen euro kan nog aandikken tot een half miljard", luidt het.

Na de vergadering in de voormiddag volgde er nog een tweede vanaf 7 uur 's avonds. Vandaag is er eerst een kernkabinet over de restbevoegdheden, daarna houden de minister van Financiën Koen Geens (CD&V) en minister van Begroting Olivier Chastel (MR) tête-à-têtes met de afzonderlijke ministers. Vanaf zaterdag schuiven alle ministers weer aan voor het echte werk.

Premier Di Rupo (PS) blijft weigeren kleur te bekennen over de discussie tussen de socialisten en liberalen over de structurele maatregelen. Open Vld blijft hameren op structurele maatregelen, PS acht het onmogelijk om op die manier het gat dicht te rijden. "Budgettaire discipline is onontbeerlijk", sust Di Rupo, "zo niet is het gevaar groot dat we in moeilijkheden komen. Maar de economie mag ook niet vastlopen."