Direct naar artikelinhoud

'Maatschappij dringt ons deze vorm van opvang op'

Limburgse kinderen kunnen vanaf volgende maand gebruikmaken van een flexibele vorm van buitenschoolse opvang. Ouders kunnen hen vanaf halfzes 's ochtends afzetten bij een van de vier deelnemende centra en ten laatste om elf uur 's avonds weer ophalen. Geen ideale tijden voor kleintjes, erkent de initiatiefnemende Provinciale Commissie Buitenschoolse Opvang. Maar volgens pedagoge Lieve Vandemeulebroecke (KU Leuven) is vooral de manier waarop een kind het centrum binnenkomt en verlaat van belang.

Hasselt / Leuven

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Vanaf 2 september kunnen kinderen in Limburg voor het eerst naar de flexibele buitenschoolse kinderopvang. Dat betekent dat hun ouders voortaan al vanaf half zes 's ochtends tot ten laatste elf uur 's avonds een beroep kunnen doen op een dergelijke instelling. Bij wijze van proef draait het project gedurende een jaar in kinderopvangcentra in Beringen, Maasmechelen, Overpelt en Tongeren.

Volgens voorzitster Sonja Claes van de intiatiefnemende Provinciale Commissie Buitenschoolse Opvang (PCBO) blijkt uit een onderzoek dat het Limburgs Universitair Centrum (LUC) vorig jaar hield dat er duidelijk behoefte is aan een ruimere vorm van kinderopvang. "Een van de vaststellingen was dat grootouders nog altijd grotendeels voor de opvang instaan. Daarnaast blijkt dat alleenstaande ouders nog steeds grote problemen ondervinden om een oppas te vinden. Verder is er een toenemende nood aan opvang 's ochtends voor zeven uur en 's avonds na zeven uur. Wij hebben daarom voor een uitbreiding van het aantal uren gekozen."

Voor de kinderen zal dat niet altijd ideaal zijn, zo vroeg te moeten opstaan of 's avonds laat nog naar huis te moeten gaan. "Het zou nefast zijn moesten kinderen van half zes 's ochtends tot elf uur 's avonds in de kinderopvang verblijven. Het mag geen kinderhotel worden", stelt gezinspedagoge Lieve Vandemeulebroecke van de KU Leuven. "Daarom is het ook het beste dat dat soort kinderen maar maximaal zo lang in de kinderopvang verblijft als in de huidige centra het geval is."

Omdat kinderen in de vroege en late uren gewoonlijk in bed liggen, is het volgens Vandemeulebroecke van belang de kleintjes met de juiste zorg te omringen wanneer ze dan naar de kinderopvang moeten. "Je moet dan dus niet je kind uit bed halen, in de auto zetten en meteen bij de kinderopvang afzetten. Daar hoort omkadering bij, met de nodige affectie. Laat het kind rustig wakker worden, was het zelf en geeft het iets te drinken. Of laat het rustig doorslapen als dat niet de betekenis heeft van snel even de kleine afzetten. Het moet juist uit zorg voor het kind gebeuren."

Ook regelmaat is belangrijk bij opvang op ongebruikelijke uren. Vandemeulebroecke: "Alle dagen naar de opvang is beter dan twee keer per week. Dan wordt het te onvoorspelbaar voor het kind om nog zelf structuur in zijn leven te krijgen. Het ziet immers dan eens die kinderen en dan weer die, evenzo met de begeleiders. Maar veel hangt van het kind af. Sommige hebben er minder moeite mee dan andere."

Ideaal is het wanneer je je kind op een 'christelijk' tijdstip komt halen en brengen, geeft Vandemeulebroecke toe. "Maar als nachtwaker of verpleegkundige gaat dat moeilijk. De maatschappij dringt ons een dergelijke vorm van kinderopvang op."

"Natuurlijk is slapen in het eigen bedje de beste oplossing", erkent Claes. "Maar als dat niet mogelijk is, moet je aan buitenschoolse opvang doen. Er is geen alternatief." Bovendien is het zeker niet de bedoeling dat een en hetzelfde kind van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de kinderopvang verblijft.

Elke deelnemende kinderopvang krijgt 50.000 euro. Daarmee kan die telkens twee extra medewerkers aantrekken, die dan instaan voor de extra opvang. Als het project een positieve geëvalueerd wordt, volgt er mogelijk een uitbreiding naar heel Vlaanderen.

'De nood aan kinderopvang in de vroege en late uren neemt toe'