Direct naar artikelinhoud

Grootste boosdoener ongevallen: smartphone

Misschien moest de zelfrijdende auto maar snel worden ingevoerd, want negen van de tien ernstige ongelukken zijn het gevolg van fouten door de bestuurder. Die rijdt te snel of is aan het whatsappen met een geliefde.

Geklooi met de smartphone is de belangrijkste oorzaak van de groei van het aantal ernstige ongevallen in de laatste jaren, blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Daarbij kregen 3.542 vrijwilligers camera's in hun auto gemonteerd. Bij de ruim 900 ongevallen die zij kregen tijdens het driejarig onderzoek werden telkens de laatste seconden voor de crash geanalyseerd.

Volgens de studie, die gisteren verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, is het voor het eerst dat op zulke grote schaal is gekeken wat er voorafgaat aan een ongeval.

Niet het technisch falen van de auto, weersomstandigheden of slecht onderhouden wegen blijken de belangrijkste oorzaak, het is degene achter het stuur die het laat afweten. Veel ongelukken zijn te voorkomen als die zich minder zou laten afleiden: ruim de helft van de tijd doen automobilisten dingen die niets te maken hebben met het besturen van een auto. Vier miljoen van de 11 miljoen jaarlijkse ernstige ongelukken in de Verenigde Staten hadden voorkomen kunnen worden als de bestuurder zijn aandacht bij de weg had gehad.

Opmerkelijk is dat bumperkleven - een grote verkeersergernis - weliswaar de kans op een ongeluk 13,5 keer zo hoog maakt, maar dat dit zo weinig voorkomt (0,07 procent van de rijtijd) dat het nauwelijks in de ongevalsstatistieken zichtbaar zou moeten zijn.