Direct naar artikelinhoud

Weiler vecht voor zijn job

De bakken kritiek hebben René Weiler geraakt. 'Het wordt te persoonlijk gespeeld', zuchtte de Anderlecht-coach, die de komende weken voor zijn job vecht. Gelukkig waren er nog de knotsgekke Azerbeidzjaanse journalisten.

Met een schaterlach betrad René Weiler in alle vroegte de vertrekhal van Zaventem. De kritiek na de ondermaatse resultaten heeft de Zwitser nog niet helemaal gekraakt. De handdruk met de lieden van de pers was al een stuk minder hartelijk, dat wel. Begrijpelijk. Weiler heeft de afgelopen week veel over zich heen gekregen. Logisch ook dat de traditionele persconferentie voor de wedstrijd redelijk gespannen van start ging.

"Ik ben verrast door de grote lijnen van de kritiek. Of die objectief en juist is? Het is aan jullie om daarover te oordelen. Ja, we hebben fouten gemaakt, ik heb fouten gemaakt. Maar de grote lijnen van de kritiek vind ik onterecht."

Sinds zijn komst naar Anderlecht afgelopen zomer had het gezicht van René Weiler nooit in die mate op onweer gestaan als die eerste vijf minuten van de persbabbel voor de wedstrijd tegen Qabala. Toen de vermeende kloof tussen hem en de spelers ter sprake kwam, reageerde hij vol onbegrip. "Ik denk van niet. Maar ik vind wel dat jullie (de pers, NVK) te veel weten. Jullie weten alles wat er gebeurt in de kleedkamer. Ik lees in de kranten dingen waarvan ik niet snap hoe ze buiten zijn gekomen. Zulke zaken moeten intern blijven, maar zo werkt het hier blijkbaar niet, en dat bevalt me helemaal niet."

Youri Tielemans knikte even verder. "Jullie proberen ons te destabiliseren door over een kloof met de trainer te praten. Die is er niet. We staan nog steeds hetzelfde tegenover de coach als in het begin."

Weiler zuchtte eens achter zijn microfoon, Tielemans leunde achterover en tuurde de zaal in. De sfeer was te snijden in de perszaal van de Bakcell Arena. Als dit maar goed komt, zag je het communicatieteam van Anderlecht zo denken. Tot de Azeri besloten om zich ook in het debat te mengen en de vreemdste vragen eerst afvuurden.

Of Anderlecht zal proberen te winnen? Of ze in tegenstelling tot andere Belgische ploegen wel willen winnen in Azerbeidzjan? De Zwitser kon uiteindelijk zijn grijns niet langer onderdrukken. Toen een Azerbeidzjaanse journalist vroeg: "U lacht zo leuk. Waarom?", barstte Weiler in lachen uit. Tielemans had naast hem de tranen in de ogen.

"We zijn een dag voor een match waarvan ik het resultaat niet ken. Ik lach nu, omdat het op dit moment niet zou lonen om boos te zijn. Misschien zal dat morgen anders zijn, maar dat weet ik nog niet", sprak Weiler. De kritiek was even vergeten.

Van Holsbeeck eist resultaten

Vandaag kan Anderlecht de kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa League helemaal veiligstellen. Maar ook in dat scenario zal de druk nog een tijd aanhouden. "Er moet de komende weken gewonnen worden", kondigde manager Herman Van Holsbeeck eerder op de dag aan. "Je kunt nog maar één ding doen en dat is de rangen sluiten en Weiler de rugdekking geven die hij verdient. Maar hij weet dat dit niet kan blijven duren."

Van Holsbeeck heeft veel ervaring met minicrisissen. "We kunnen vermijden dat het écht crisis wordt door te winnen", klinkt het. "De kracht van deze club is dat we altijd kunnen terugvechten. Als iedereen zijn werk doet, ben ik ervan overtuigd dat dat moet lukken."

En wat met de chemie tussen de spelers en de coach? Die lijkt niet optimaal. Van Holsbeeck sust: "Natuurlijk zijn er spelers die ontevreden zijn, 95 van de 100 bankzitters zullen kritiek op hun trainer hebben omdat ze niet spelen. Maar het is vooral belangrijk dat de leiders van de groep de trainer blijven steunen, en dat is hier wel nog het geval. Daarom laten we de coach zijn werk doen. Maar je kunt als bestuur of manager niet blijven in de vuurlinie staan. Op een bepaald moment stopt dat.

"We zijn aan een goede Europese campagne bezig. Als we straks zouden gelijkspelen, zou dat gezien de stand in onze poule geen ramp zijn", oordeelde de Anderlecht-manager. "Moeskroen thuis, dan moet je punten pakken. Het is vooral in de competitie dat we de komende weken moeten winnen."

Kwalificatie in Europa biedt René Weiler dus geen enkele garantie op het behoud van zijn job. Maar het zou een begin zijn.

De coach kan vanavond wel niet rekenen op Kara Mbodj. De Senegalese verdediger heeft af te rekenen met een zeurende knieblessure. Het is al de derde keer dit seizoen dat Kara moet afhaken door datzelfde letsel. Wout Faes mocht als zijn vervanger het vliegtuig op. Ook Idrissa Doumbia en Mile Svilar maakten de verplaatsing naar Baku.

Niet erbij: Andy Najar. De Hondurese rechterflankspeler speelde wel een deugddoende helft bij de beloften, maar hij is nog niet helemaal wedstrijdfit. Zijn rentree zal normaal gezien niet al te lang op zich laten wachten.