Direct naar artikelinhoud

'Als het moeilijk gaat, telt het karakter'

Richard Virenque, de chouchou van wielerminnend Frankrijk. Frank Vandenbroucke, il bimbo d'oro, de kleine van goud. Beiden waren ze de gevallen goden van de wielersport. In de wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours liet Virenque zien dat hij weer tot de grote mensen behoort. En VdB?

Brussel

Eigen berichtgeving

Het gekende vingertje in de lucht was er weer, samen met de brede glimlach van Richard Virenque. Winst in Parijs-Tours betekent meer dan een simpele wereldbekerzege voor de frêle Fransman, maar symboliseert eveneens de sportieve wederopstanding. De mens Virenque na de aankomst leek in de verste verte niet meer op het hoopje ellende dat een schorsing moest uitzitten wegens zijn aandeel in de Festina-dopingzaak. Vorig jaar november schorste de UCI hem voor negen maanden.

In zak en as en zat - zit? - Frank Vandenbroucke na een knieblessure. Vdb verdween ongeveer twee jaar geleden van de wereld, kwam dan eens terug, dook weer onder en werkt nog altijd 'ondergronds' aan zijn comeback. De ene terugkeer verloopt schijnbaar niet zo gesmeerd als de andere.

Dat is niet onlogisch, zegt Domo-manager Patrick Lefevere. Wie beter dan Lefevere kan zowel Vandenbroucke als Virenque vergelijken? Lefevere was een van de weinigen naar wie Vandenbroucke in het Mapei-shirt luisterde, Virenque kreeg dit seizoen een kans bij Domo. Lefevere: "Virenque heeft altijd al veel slagen gehad, figuurlijk dan. Hij heeft altijd moeten vechten om er te komen, is gewend dat hij niet de beste is. Voor Vandenbroucke is elk succes er schijnbaar spelenderwijs gekomen. Als iemand hem voorbijreed, werd hij woest. Hij was altijd gewend om te winnen. Alles verliep te gemakkelijk voor hem."

Conclusie van Lefevere: "Als het moeilijk gaat, speelt het karakter en niet zozeer het talent. Vandenbroucke heeft ontegensprekelijk talent, maar dat volstaat niet. Om opnieuw je plaats in te nemen in het peloton, moet je er ook iets voor doen. Ik denk dat Vandenbroucke het daar moeilijk mee heeft."

Dat Vandenbroucke moeilijk kan aanvaarden dat hij niet meer de primus inter pares is, wijt Lefevere deels aan zijn egoïstische ingesteldheid. "Hij houdt met bijna niemand rekening." Maar wat dan gezegd van Virenque, die toch ook als arrogant bekend staat? "Ik dacht ook dat Virenque kapsones had en zich een vedette waande", zegt Lefevere, "maar ik ben van dat idee moeten afstappen. Hij lijkt misschien arrogant omdat hij af en toe een handtekening weigert, maar hoe zou je zelf zijn als je constant belaagd wordt? In de groep profileert hij zich helemaal niet als een egoïst, integendeel. In renners als Koos Moerenhout en Steve De Wolf zit normaal weinig vuur. Ze trokken met Virenque drie weken op in de Vuelta en ze waren helemaal veranderd. Ik zag een hechte groep, dankzij Virenque."

Het is niet dat de gebraden duiven Virenque in de mond zijn gevlogen, zegt Lefevere, hij heeft voor zijn succes in Parijs-Tours wel degelijk moeten werken. Terwijl Frank Vandenbroucke zeer sporadisch de fiets ter hand nam, heeft Virenque slechts zeer kort de fiets aan de haak gehangen. Lefevere: "Virenque zat er mentaal door, dacht zelfs even aan stoppen, maar was steeds vastberaden om er opnieuw te staan. Met dat idee in het achterhoofd is hij tijdens zijn gedwongen rustperiode altijd blijven trainen." Het moet gezegd, met de hulp van bijnabuurman Laurent Jalabert, die Virenque overtuigde met hem te trainen. Vandenbroucke zat ondertussen te niksen in een hoekje. Lefevere: "Eerlijk is eerlijk, Vandenbroucke ligt wel al bijna twee jaar stil en Virenque negen maanden."

Virenque ligt voor op zijn revalidatieschema. Toen hij het Domo-shirt aantrok, vond hij het dit seizoen nog te vroeg om al een koerszege na te streven. En zie, sinds zondag is hij een wereldbekerzege rijker. Frank Vandenbroucke zit voorlopig zonder ploeg, van een comeback is nog lang geen sprake. Hoofddoel voor hem is het plezier op de fiets terug te vinden. Lefevere: "Ik gun hem zijn terugkeer van harte, maar ik vrees dat het moeilijk zal worden." (HJS / TL)

Wielrennen

Domo-manager Patrick Lefevere: 'Virenque heeft altijd moeten knokken, Vandenbroucke bijna nooit'