Direct naar artikelinhoud

Suez moet nucleaire taks betalen

Het Grondwettelijk Hof heeft het beroep van drie energie-producenten tegen de nucleaire taks verworpen. Electrabel, in handen van Suez Gaz de France, moest het leeuwendeel van de taks op tafel leggen: 222 miljoen.

Grondwettelijk Hof: kernenergieproducenten kunnen 250 miljoen niet terugvorderen

In de Wetstraat werd opgetogen gereageerd op het arrest. Tot dusver werd gevreesd dat het Hof GDF Suez gelijk zou geven.

De Franse energieproducenten in ons land (GDF Suez en EDF) en het Belgische SPE waren naar het Hof gestapt omdat ze vonden dat er sprake was van discriminatie. De taks geldt enkel voor de drie producenten van kernenergie in België en niet voor de hele energiesector. Electrabel vond zijn deel bovendien buiten proportie. Maar het Hof veegde die argumenten van tafel en oordeelde gisteren dat de taks wettelijk is. Daardoor kan GDF Suez de bijdrage van 222 miljoen euro die ze in 2008 betaalde niet recupereren. SPE betaalde toen 6,9 miljoen en EDF 21,1 miljoen.

Door het arrest dreigen de kernenergiebedrijven bovendien hun bijdrage van 250 miljoen euro die ze in 2009 betaalden niet te kunnen terugvorderen.

Het Hof oordeelt dat de heffing geoorloofd is omdat de middelen worden ingezet om de energiepolitiek van de regering te financieren: onder andere ter versterking van de bevoorradingszekerheid en om de investeringen voor kernexploitatie te dekken. Daarom is het gerechtvaardigd dat de taks wordt beperkt tot de kernenergieproducenten, oordeelt het Hof.

Ook het argument van Suez en co dat de bijdrage buiten proportie is, veegt het Hof van tafel. Volgens Suez is de 250 miljoen euro een vierde van zijn nettowinst van 2008. Het Hof vindt dit “niet buitensporig”. Daarmee volgt ze de redenering van de regering dat de bijdrage een compensatie is voor de aanzienlijke winsten die de energieproducenten hebben gerealiseerd door de versnelde afschrijving van hun kerncentrales.

In de federale regering werd gisteren opgelucht gereageerd op het arrest. Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) had eerder zijn vrees geuit dat de regering de strijd tegen Suez zou verliezen. Uit vrees voor nog meer acties van Suez en co tegen de nucleaire taksen, sloot de voormalige regering-Van Rompuy eind vorig jaar een protocolakkoord met Suez over een jaarlijkse bijdrage.

In ruil voor een verlenging van de levensduur van de oudste kerncentrales tot 2025 moeten de energieproducenten vanaf dit jaar elk jaar 215 tot 245 miljoen euro op tafel leggen. Volgens critici werd daardoor het monopolie van GDF Suez op de energiemarkt gebetonneerd.

Mede daardoor heeft de regering volgens sommigen geen manoeuvreerruimte om het arrest van het Grondwettelijk Hof aan te grijpen om Suez en co extra te belasten. Het arrest wordt dan ook eerder gezien als een gewonnen veldslag, terwijl daarvoor de oorlog al verloren was.