Direct naar artikelinhoud

IS-leiders gedood bij nieuwe luchtaanvallen in Syrië

In Syrië zijn twee leiders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gedood, die gelinkt zijn aan de aanslagen in Parijs. Dat heeft het Amerikaanse Pentagon bekendgemaakt.

De Amerikaanse kolonel Steve Warren, woordvoerder van de anti-IS-missie Inherent Resolve, zegt dat de Fransman Charaffe al-Mouadan is gedood op 24 december, tijdens Amerikaanse luchtaanvallen. Al-Mouadan had volgens Warren een directe link met de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, een van de mannen achter de aanslagen in Parijs op 13 november. Hij kwam om het leven tijdens een antiterreuroperatie in de Parijse voorstad Saint-Denis.

"Al-Mouadan was actief aanslagen tegen het Westen aan het plannen", stelt Warren. "We zullen IS-leiders opjagen die werken aan aanvallen tegen de VS en onze bondgenoten."

Kamikaze

De gedode Fransman werd geboren in oktober 1989 in Bondy, in het noordoosten van Parijs. Zijn jeugd bracht hij door in Drancy, waar hij in oktober 2012 werd opgepakt toen hij zich met twee vrienden uit de wijk voorbereidde om naar Jemen of Afghanistan te gaan, via Somalië.

Hij is een van de tien IS-leiders die in de voorbije maand zijn gedood. Een van zijn vrienden was Samy Amimour, een van de kamikazes in de club Bataclan, die in augustus 2013 naar Syrië was vertrokken.

Naast Al-Mouadan is ook Abdul Qader Hakim om het leven gekomen. Dat zou op 26 december zijn gebeurd. Hakim zou jihadisten hebben begeleid tijdens buitenlandse aanvallen en ook in contact hebben gestaan met het netwerk dat de aanslagen in Parijs pleegde.

De kopstukken zijn voornamelijk gedood door aanvallen met drones in Irak en Syrië, heeft Warren uitgelegd tijdens een persconferentie. Het Pentagon omschrijft de militanten als de leider en zijn rechterhand van de groep in de provincie Kirkoek, de leider van een eenheid die geïmproviseerde explosieven plaatste, een financieel verantwoordelijke in Mosoel, een bevelvoerder in Tal Afar, een in Groot-Brittannië opgeleide computerexpert en vier coördinatoren van externe operaties, onder wie dus Al-Mouadan en Hakim.

De aanvallen zijn uitgevoerd als onderdeel van de operatie om IS uit te schakelen, en de bedreiging die de groep vormt voor Irak, Syrië en de internationale gemeenschap, stelt het Pentagon.

Ook België

Naast de VS nemen Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Nederland en Groot-Brittannië deel aan de operaties in Irak. In Syrië voeren ook Australië, Bahrein, Canada, Frankrijk, Jordanië, Saudi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Groot-Brittannië aanvallen uit.