Direct naar artikelinhoud

2012 topjaar voor Bel20

De Brusselse beurs behoorde het afgelopen jaar tot de succesvolste aandelenmarkten van Europa. Met een winst van 19 procent zette de Bel20 de op zes na beste prestatie van het continent neer.

Daarmee is 2012 voor Belgische beleggers het mooiste beursjaar geworden sinds 2009. Toen tekende de Bel20 een winst op van 31 procent. Met de glansprestatie heeft Brussel ook een flink deel van de verliezen weggewerkt die het in het gitzwarte 2011 had geleden. De comeback is onder meer te danken aan beleggers die er steeds meer in gingen geloven dat er hoe dan ook een oplossing wordt gevonden voor de eurocrisis.

Biotechbedrijf Devgen, dat is overgekocht door het Zwitserse Syngenta, was de absolute topper met een winst van net geen 200 procent. Daarna volgden KBC en KBC Ancora, met een winst van bijna 170 procent. Biotechbedrijf ThromboGenics, dat deze maand een nieuw geneesmiddel introduceert op de Amerikaanse markt, steeg vlot 120 procent. Verzekeraar Ageas deed de Fortiserfenis vergeten met een winst van ongeveer 85 procent. Bij de dalers is Dexia het kneusje. Met een verlies van 76,43 procent is de restbank hekkensluiter. Alfacam, het mediabedrijf dat tegen een faillissement aankeek, deed met een verlies van 60 procent niet veel beter.

De sterke prestatie van de aandelenmarkten komt voor velen als een verrassing. Eind vorig jaar was het somberheid troef bij beleggers. De situatie in de eurozone leek uitzichtloos en recessievrees stak de kop op. Dat uitte zich in het eerste halfjaar in een nerveus risk on/risk off-klimaat.

Eind juli kwam de kentering. In zijn fameuze 'Hommel'-toespraak toonde ECB-voorzitter Mario Draghi zich vastbesloten om de euro te redden. In september werd dan een onbeperkt obligatie-inkoopprogramma gelanceerd. Daarbovenop kwam een nieuw rondje kwantitatieve versoepeling door zijn Amerikaanse evenknie Ben Bernanke.

Dat groeiende vertrouwen wordt nog het best geïllustreerd door de sterke remonte van de beurs van Athene. Met een winst van net geen 34 procent kroonde de Griekse beurs zich tot de Europese beurskampioen van het voorbije jaar. De Duitse beurs presteerde met een winst van 29 procent ijzersterk. Hekkensluiter vorig jaar was de Spaanse beurs, die een verlies van bijna 5 procent liet optekenen.

Of de Belgische beurs haar glansprestatie in het nieuwe jaar kan herhalen, is koffiedik kijken. De vooruitzichten voor de economie zijn somber. Volgens voorspellingen gaat de economie in 2013 nauwelijks groeien, waardoor bedrijfsresultaten onder druk komen te staan. Anderzijds zou de mooie prestatie van de Brusselse beurs kleine beleggers ertoe kunnen verleiden om opnieuw aandelen te kopen. Gastankergroep Exmar, baggeraar CFE, verzekeraar Ageas, elektronicabedrijf Melexis en chemiegroep Tessenderlo zijn de favoriete aandelen van de beursexperts in 2013.