Direct naar artikelinhoud

Superbacterie eist leven in UZ Brussel

Een Brusselaar van Pakistaanse afkomst is in het UZ van Brussel overleden aan de gevolgen van de nieuwe superbacterie. Ziekenhuizen nemen speciale maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Patiënten uit risicolanden worden extra gescreend.

Belgische ziekenhuizen nemen bijkomende maatregelen

De superbacterie heeft in ons land een eerste dodelijk slachtoffer gemaakt. Een Brusselaar van Pakistaanse afkomst is in juni overleden aan de nieuwe bacterie waarover internationaal alarm is geslagen. Dat meldt microbioloog Denis Piérard, verbonden aan het UZ Brussel. Sinds dit overlijden gelden op intensieve diensten extra maatregelen.

De man liep bij een bezoek aan zijn thuisland een open beenwonde op bij een verkeersongeval en leed bovendien aan diabetes. “Zijn familie zag hoe het steeds slechter met hem ging en hij werd naar ons ziekenhuis overgebracht. Op intensieve zorg is vastgesteld dat hij de nieuwe bacterie, die via de handen wordt doorgegeven, had opgelopen”, zegt Piérard.

De nieuwe bacterie maakt een enzym aan dat NDM-1 heet en voor het eerst opdook op het Indiase subcontinent. Alleen colistine, een antibioticum ontwikkeld in de jaren vijftig maar extreem giftig voor de patiënten, kan de bacterie overwinnen.

In het geval van de overleden man hielp echter zelfs dat paardenmiddel niet. Piérard: “Colistine is een zwaar antibioticum dat door de vele bijwerkingen zo weinig mogelijk wordt gebruikt. Hier moesten we wel. Tevergeefs.”

In België wordt er niet gepraat over problemen voor de openbare gezondheid, maar Piérard geeft wel toe dat “behalve colistine wij heel beperkt zijn in de therapeutische behandeling”.

De bacterie kan doorgaans urine-, buik- en longinfecties veroorzaken. “Maar zeker in combinatie met bijvoorbeeld diabetes en een open wonde kan ze tot de dood leiden”, zegt Piérard. Op den duur krijgt de patiënt een vorm van bloedvergiftiging en helpt niets nog.

Volgens de microbioloog kun je het NDM-1-enzym voorlopig wel alleen oplopen in ziekenhuizen in India of Pakistan of in de VS, Canada, Zweden en Groot-Brittannië, waar de bacterie al is opgedoken. Vaak is dat gebeurd door medisch toerisme.

Collega Herman Goossens (UZA) bevestigt. “Het is een extreem resistente bacterie. Het sterftecijfer ligt momenteel rond de 30 procent. Alle betrokken diensten zijn sinds de dood van deze man gewaarschuwd.”

Alle patiënten uit een risicoland worden gescreend. Aan de hand van bloed- of stoelgangstalen wordt meteen uitgemaakt of iemand drager is. “In dat geval worden de patiënten geïsoleerd, worden de handen extra gewassen en draagt iedereen vaker handschoenen. Veel meer kunnen we niet doen. De bacterie zit in de darmen en besmetting gebeurt makkelijk via de handen”, aldus Goossens.