Direct naar artikelinhoud

Kopzorgen voor Löw

De zes grootste kopzorgen voor de Duitse bondscoach Joachim Löw, in aanloop naar de halve finale vanavond tegen Brazilië: van een dubieuze scheidsrechter tot een bekritiseerde spelmaker. 'Özil wandelt maar wat rond.'

Volgens Löw is het WK geen computermodel waar je een rekenmodel op los kunt laten. Maar echt overtuigend is het niet wat zijn ploeg tot nu toe heeft laten zien op het WK. Oké, de eerste wedstrijd van het toernooi tegen Portugal (4-0) was wervelend, maar in plaats van dat dat duel de Duitsers vleugels gaf, leek het juist alsof die zege de ploeg verlamde. Tegen Ghana en de VS, in de groepsfase, kwam het niet verder dan respectievelijk 2-2 en 1-0. De wedstrijden tegen Algerije (2-1) en Frankrijk (1-0) gaven evenmin het idee dat Duitsland in kampioensvorm steekt. En daarbij gaf Löw zelf nog eens aan dat de absolute wil om te winnen omhoog moet bij Die Mannschaft.

Duitsland mag dan in de halve finale staan, erg tevreden is de achterban niet. "Geluk", kopte sportmagazine Kicker na de zege op Algerije, vorige week. En Der Spiegel schreef: "Een ronde verder, maar hoe?" Eén voordeel voor Löw: tijdens het WK leest hij geen kranten. "En als er echt iets belangrijks is, dan hoor ik het wel van de persvoorlichter."

De kritiek van de Duitse verslaggevers doet een beetje Hollands aan: het spel is niet om aan te zien, vinden ze. Het beste kwam dat nog naar voren in een hilarisch tv-interview met verdediger Per Mertesacker. Meteen na de zwaarbevochten zege op Algerije moest hij zich verantwoorden voor het feit dat Duitsland zich niet in 90 minuten had weten te ontdoen van de tegenstander. "Wat wil je nou van mij horen?" reageerde Mertesacker geïrriteerd. "Er zijn echt geen carnavalsverenigingen bij de laatste zestien op een WK. Zullen we dan maar mooi gaan voetballen en dan verliezend uit het toernooi gaan? Serieus, ik snap dit soort vragen niet."

Oud-voetballer Paul Breitner staat er niet bepaald om bekend dat hij de kool en de geit spaart als hem om zijn mening wordt gevraagd. Dat deed hij dus ook niet in een interview met de Duitse krant TZ, toen hem gevraagd werd wat hij van de beoogde sterspeler Mesut Özil vond. "Als Joachim Löw lef heeft, zegt hij 'Ik ga niet meer met tien man spelen' en gooit hij Özil eruit", stelde Breitner, wereldkampioen van 1974.

Met zijn fijnbesnaarde techniek is Özil in potentie de meest getalenteerde speler uit de selectie van Duitsland, maar tot nu toe heeft hij op het WK geen potten kunnen breken. Zelf noemt Özil zich "misschien wel de laatste echte spelmaker op het WK". Maar hij lijkt zijn krediet verspeeld te hebben bij het Duitse volk. "Negen spelers doen zichzelf pijn en Özil wandelt maar wat rond. Zoiets doe je niet op een WK", sneerde Breitner.

Over de scheidsrechters heeft Brazilië tot nu toe niet bepaald te klagen gehad. De ogen zullen daarom vanavond nadrukkelijk gericht zijn op de Mexicaan Marco Rodríguez, leidsman van het treffen tussen Duitsland en Brazilië. Bastian Schweinsteiger sprak al zijn bezorgdheid uit over het harde spel van de Brazilianen. Hij verwees daarbij naar de 31 overtredingen die het gastland nodig had in de kwartfinale tegen Colombia. "We moeten voorzichtig zijn en de scheidsrechter idem dito", merkte Schweinsteiger fijntjes op.

Eerder op het WK floot Rodríguez de wedstrijd tussen Italië en Uruguay. Precies, de wedstrijd waarin hij de beet van Luis Suarez in de nek van Giorgio Chiellini over het hoofd zag. Die misser werd dus 'beloond' met de aanstelling voor de halve finale op een WK. Het geeft te denken.

Het Mineirão stadion in Belo Horizonte zal vanavond overwegend geel gekleurd zijn. Helaas voor de Braziliaanse fans zullen ze een elftal zien zonder sterspeler Neymar (geblesseerd) en aanvoerder Thiago Silva (geschorst). Toch maakt Löw zich zorgen: "Hun afwezigheid maakt krachten vrij bij de andere spelers. Ze halen alles uit de kast, alle Braziliaanse media roepen het volk op om nu nog meer achter de ploeg te gaan staan. Dat speelt allemaal mee."

Bij Brazilië zal de plek van Silva hoogstwaarschijnlijk worden ingenomen door Bayern München-verdediger Dante, samen met Luiz Gustavo (VfL Wolfsburg) de enige Braziliaan die in de Bundesliga speelt. "Behalve de kwaliteiten ken ik daarom ook de zwakke punten van Duitsland", liet hij al weten.

Nu is het ook weer niet zo heel moeilijk om de achilleshiel van de ploeg aan te wijzen; die ligt achterin. Voor de kwartfinale haalde Löw daarom Philipp Lahm terug van het middenveld naar de rechtsbackpositie, terwijl Jerome Boateng in het centrum Per Mertesacker verving. "Löw zag wat iedereen heeft gezien," sneerde Breitner, "namelijk dat het zo niet langer kon met de verdediging."

Maar Löw heeft geen zin om zich de put in te laten praten. Niet door Breitner, noch door het Duitse volk. "Wij hebben een goed plan klaar", zei hij in aanloop naar de halve finale. "De Brazilianen mogen een echte strijd verwachten. Wij willen, na onze kwartfinale tegen Frankrijk, heel graag nog een keer in Maracanã spelen. Op 13 juli. Ons toernooi is nog lang niet voorbij."