Direct naar artikelinhoud

Miljoenenboete brengt stadsbedrijf Gent in nauwe schoentjes

Het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent moet tien miljoen euro schade-

vergoeding betalen voor de onteigening van een stuk landbouwgrond naast Volvo Trucks. Het wil nu dat het bedrijf en de Vlaamse overheid mee betalen, maar zij weigeren.

Het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent (SOGent) onteigende tussen 2008 en nu in Oostakker landbouwgrond naast Volvo Trucks om er een extra bedrijventerrein te creëren. Het doel: een eventuele uitbreiding van Volvo Trucks en toeleveringsbedrijven mogelijk maken. SOGent startte de onteigeningsprocedure om de gronden in bezit te krijgen, maar kwam daarbij met drie eigenaars niet tot een overeenkomst. De stad Gent kocht de terreinen volgens hen als landbouwgrond aan en zou die aan bedrijven verkopen als veel duurdere industriegrond.

De drie stapten naar de rechtbank en een van hen krijgt nu van het hof van beroep een schadevergoeding van 9,9 miljoen euro toegewezen. Een zware domper voor SOGent. "Veel mensen denken dat wij daar zware winst op maken, maar dat is niet zo", zegt Tom Balthazar, sp.a-schepen en voorzitter van het SOGent. "Er kruipt veel geld in het klaarmaken van die terreinen, van riolering over wegen tot elektriciteitsvoorzieningen."

De vergoeding brengt het stadsbedrijf in een financieel moeilijk parket. Het vraagt dat Volvo Trucks en de Vlaamse overheid mee bijdragen in de vergoeding, omdat de onteigening er mee op hun vraag kwam, maar zowel de overheid als Volvo Trucks weigeren. Het SOGent dreigt zo de gronden aan een veel hogere prijs te moeten verkopen. Balthazar: "We bekijken nu hoe we kosten kunnen besparen op de inrichting van de terreinen of door een deel ervan te verkopen aan andere bedrijven." Het SOGent stapt naar het Hof van Cassatie om alsnog de vergoeding te ontlopen. In afwachting moet het de vergoeding wel al betalen.

Vera Bostijn, woordvoerder van Volvo Trucks, zegt dat het bedrijf geen concrete plannen had met de gronden. Of er in de toekomst nog interesse is, hangt af van de prijs. Volgens Balthazar ondertekende Volvo Trucks wel een intentieverklaring voor het gebruik van de gronden.