Direct naar artikelinhoud

Noord- en Zuid-Korea vuren over en weer granaten af

Noord-Korea en Zuid-Korea hebben honderden artilleriegranaten op elkaars territoriale wateren afgevuurd. China, bondgenoot en belangrijkste handelspartner van Noord-Korea, maande tot kalmte.

Washington sprak van een gevaarlijke provocatie door Noord-Korea, dat circa 500 granaten afvuurde in het kader van een naar eigen zeggen 'militaire oefening'. Die zou een reactie zijn op de gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea in de regio. Seoul reageerde op de noordelijke beschieting met het afvuren van 300 granaten.

Zo'n honderd Noord-Koreaanse granaten sloegen in ten zuiden van de maritieme grens, feitelijk een bestandslijn, getrokken na de Koreaanse Oorlog van 1950-1953. Het bewind in Pyongyang heeft de door de VN vastgestelde demarcatielijn nooit erkend.

Noord-Korea kondigde recentelijk een nieuwe nucleaire test aan. Waarnemers denken niet dat Noord-Korea het op een gewapend conflict zal laten aankomen. "Op een moment dat Zuid-Korea en de VS militaire oefeningen met hoogwaardige militaire apparatuur doen, is het onwaarschijnlijk dat het Noorden roekeloos genoeg is om de situatie te laten escaleren", zei Yang Moo-jin, hoogleraar in Seoul.

Aan de oefeningen, volgens de VS en Zuid-Korea 'routinemaneuvers' nemen tot half april circa tienduizend militairen deel. Noord-Korea ziet er een mogelijke opmaat voor een invasie in.