Direct naar artikelinhoud

Chinese technologiereus Tencent is meer waard dan Facebook

Maandag was het nog de magische grens van 500 miljard dollar, maar vandaag mag Tencent de scalp van Facebook in de lucht steken. Met een marktwaarde van 534 miljoen dollar (ruim 450 miljard euro) is het Chinese technologiebedrijf meer waard dan Facebook.

Tencent, dat onder andere de berichtenapp WeChat bezit, is de 522 miljard dollar (442 miljard euro) van Facebook voorbij. Enkel Apple, Alphabet (Google), Microsoft en Amazon doen beter, al voelt ook Amazon (542 miljard dollar of 459 miljard euro) de hete adem uit China.

Tencent is in eigen land de grootste verdeler van populaire videogames en bezit met WeChat het populairste Chinese sociale netwerk. Bijna een miljard mensen gebruiken de app WeChat, die toelaat rekeningen te betalen, spelletjes te spelen of tickets te reserveren. Daarnaast behoren ook onlineretailer JD.com en taxi-app Didi bij Tencent, en heeft het aandelen in onder andere Tesla.

2017 was een jaar van duizelingwekkende groei voor Tencent: 127 procent of bijna 300 miljard dollar (254 miljard euro). Investeerders zetten fel in op het bedrijf, in de verwachting dat Tencent zijn gebruikersaantal van meer dan een miljard en zijn populaire spelletjes gebruikt om net als Google en Facebook de markt van adverteerders te gaan domineren.

Hoewel Tencent in een adem met Facebook genoemd wordt, zijn hun verdienmodellen nog helemaal verschillend. De opbrengsten van Facebook komen bijna volledig uit advertenties, terwijl Tencent voor twee derde van zijn inkomsten afhankelijk is van downloads van videogames, bijkomende in-game aankopen zoals virtuele wapens of streamingpakketten.

Ook die andere Chinese techgigant Alibaba, vooral actief op het domein van e-commerce, nadert de grens van 500 miljard dollar.