Direct naar artikelinhoud

Islamraad ketst 'historisch akkoord' af

Een hele dag klonken er jubelberichten over het 'historische' akkoord dat de Vlaamse meerderheidspartijen sloten over het onverdoofd slachten. Tot de Moslimexecutieve 's avonds het akkoord verwierp.

"Ik kan het bijna niet geloven", zei zelfs een stralende Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch gisteren in het Vlaams Parlement, waar zowel de conclusies van onderhandelaar Piet Vanthemsche als het politieke akkoord rond het verbod op onverdoofd slachten werden voorgesteld.

Een hele dag heerste er haast een euforiestemming. Een moeilijk politiek dossier was eindelijk opgelost geraakt. Via een techniek met elektrische schokken zou onverdoofd slachten van schapen binnenkort tot het verleden behoren. De meerderheid van N-VA, Open Vld en CD&V klopte zich op de borst. Tegelijk toonden de oppositiepartijen sp.a en Groen zich bereid om het akkoord verder uit te werken.

In de vooravond volgde de ontnuchtering. Ondanks dat onderhandelaar Piet Vanthemsche eerder had aangegeven dat de moslimgemeenschap mee was in het verhaal, kwam er toch een afwijzing van haar kant.

"In 2010 heeft de Raad der Theologen een negatief advies gegeven betreffende de verdoving. Die positie is niet veranderd", liet de Moslimexecutieve weten in een mededeling. De organisatie betreurt dat ze volgens "sommige geruchten" zou instemmen met het akkoord. "Deze geruchten zijn niet in overeenstemming met de werkelijkheid."

Een dikke streep door de rekening van de Vlaamse regering en Vanthemsche. Die laatste had de afgelopen acht maanden in alle stilte gesprekken met de joodse en de moslimgemeenschap in Vlaanderen.

Zijn bemiddelingsopdracht kwam er na kritiek van de Raad van State dat een totaalverbod op onverdoofd slachten een inbreuk zou vormen op de godsdienstvrijheid. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stelde de ex-topman van de Boerenbond daarop aan als bemiddelaar.

De dialoog was volgens Vanthemsche "met groot respect" verlopen. Ook na de afwijzing van de executieve gisteravond, benadrukte hij dat hij vanuit een deel de moslimgemeenschap positieve signalen had gekregen. "Men zei men dat de praktijk van de islam evolueert en zich aanpast aan de tijd", vertelde hij gisteravond in De afspraak.

Volgens ingewijden heeft de executieve effectief pas gisteren de kar gekeerd, onder meer onder invloed van de meer behoudsgezinde Raad van Theologen. De Moslimexecutieve vertegenwoordigt een heel diverse groep gelovigen, van progressief tot conservatief, waarbij de besluitvorming erg ad hoc gebeurt. En soms dus ook pas na de feiten. De executieve gaf gisteren niet meer tekst en uitleg.

Een akkoord heeft hij niet gesloten met de moslims, stelde Van Themsche. "Dat was ook niet de bedoeling, maar in een maatschappij is het belangrijk dat er een aantal duidelijke lijnen worden getrokken." Daartoe heeft hij een aanzet gegeven in zijn advies, waarna de politiek een akkoord heeft gesloten. Volgens hem is wel degelijk mogelijk om ook bij de executieve draagvlak te vinden. "Ze staan ervoor open om verder te praten", zegt hij.

'Rituelen doorbreek je niet zomaar'

Ook de joodse gemeenschap had overigens eerder op de dag al laten weten dat ze zich niet kan vinden in zijn aanbeveling. Het Forum der Joodse organisaties bevestigt dat het bedwelmd slachten van dieren onverenigbaar is met de joodse rituele slacht.

Vanthemsche schoof een reeks aanbevelingen naar voren, die het Vlaams Parlement zal overnemen in een decreet dat op 1 januari 2019 van kracht zal gaan. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet gisteren weten dat het parlement doorgaat en het akkoord gewoon gaat uitvoeren: "Zo gaat dat in een democratie", stelde hij in Terzake. "Het is de boodschap die we geven in de inburgeringscursus: wetten hebben altijd de bovenhand op religieuze gebruiken."

Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) vulde aan: "Ik betreur de reactie van de executieve, maar ik heb er wel begrip voor. Oude rituelen doorbreek je niet zomaar. We hebben een dialoog op gang gebracht, die nu afgerond is. Dan moet je als politicus beslissingen nemen."