Direct naar artikelinhoud

Muyters bestraft 'brugpensioen 2.0'

Vlaanderen rekent af met bedrijven die oudere werknemers thuis zetten met behoud van loon. 'Ze verliezen hun RSZ-kortingen', kondigt minister Muyters (N-VA) aan. Een bank als ING kan hier makkelijk een paar miljoen euro aan verliezen.

"Een verkeerd signaal." Zo noemde federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de beslissing van ING België om aan 1.500 van zijn 55-plussers de kans te geven om thuis te blijven tot aan hun pensioen, met behoud van een groot deel van hun wedde. Ertegen optreden kan de federale overheid echter niet, zei hij er meteen bij. Een juridisch onderzoek dat Peeters bestelde, wees immers uit dat ING het recht heeft om dat te doen, aangezien de bank alles zelf betaalt. De woorden van Peeters waren nog niet koud, of daar kwam al het bericht dat Electrabel hetzelfde van plan is met een pak werknemers van boven de 53. En eerder pakten KBC en Ethias ook al uit met gelijkaardige regelingen, voor respectievelijk 250 en 168 oudere krachten.

Extra voorwaarde

De Vlaamse regering heeft echter wel hefbomen om tegen deze praktijk op te treden, en op vraag van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) doet ze dat ook. Sinds vorig jaar kent Vlaanderen immers een korting op de RSZ-bijdragen toe aan bedrijven die 55-plussers in dienst houden. De premies zijn zeer aantrekkelijk: 2.400 euro per jaar voor elke werknemer tussen 55 en 59. En 4.600 euro per werknemer van 60 en ouder. Maar nu voegt Muyters een extra voorwaarde toe. "Als bedrijven deze korting nog willen krijgen, zullen de betrokken werknemers effectief aan de slag moeten zijn. En we gaan daar ook op controleren. Onze filosofie is om mensen langer aan het werk te houden en werkgevers daarvoor te stimuleren. Als ze die thuis laten zitten, dan is dat oneigenlijk gebruik van dit voordeel en gaan wij die bedrijven echt niet belonen."

Op dit moment vallen in Vlaanderen 125.000 werknemers onder deze regeling. Het levert hun werkgevers de totale som van 75 miljoen euro per kwartaal op. Een snelle rekenoefening leert dat de factuur voor ING makkelijk kan oplopen tot een paar miljoen euro, al hangt dat uiteraard af van hoeveel werknemers er effectief instappen.

ING België wil daar niet op ingaan. "1.500 mensen komen in aanmerking voor de regeling, maar die is niet verplicht. Hoeveel er gaan deelnemen, kunnen we nog niet zeggen", klinkt het. Of de bank haar plannen zal bijsturen, komen we niet te weten.