Direct naar artikelinhoud

Vier CEO's keren Trump de rug toe

'Egotrippers' noemt Trump de CEO's die hem niet langer willen adviseren uit onvrede met zijn lauwe reactie op het extreemrechtse geweld in Charlottesville. Ondertussen hangt de toekomst van zijn extreemrechtse adviseur Steve Bannon aan een zijden draadje.

"Voor elke bedrijfsleider die opstapt uit de Manufacturing Council ken ik er genoeg om hun plek in te nemen. Voor egotrippers is hier geen plaats. JOBS!", tweette Donald Trump gisteren. Al zeker vier bedrijfsleiders hebben zich teruggetrokken uit zijn presidentiële adviesraad voor economische groei, en dat zit de Amerikaanse president duidelijk hoog.

Maandag zwichtte Trump voor de heftige kritiek en probeerde hij het extreemrechtse geweld wat forser te veroordelen door te stellen dat "racisme gemeen is", maar het was too little, too late. Kenneth Frazier, topman van het farmabedrijf Merck & Co, was de eerste die er maandag de brui aan gaf. Reactie van Trump via Twitter: eindelijk heeft Frazier nu tijd om de rip-offprijzen van zijn medicatie te verlagen. In hoofdletters.

Later die dag volgden de CEO's van Intel Corp, een techbedrijf, en Under Armour, een bedrijf dat sportkledij maakt. "Sport staat voor eenheid, diversiteit en inclusie", stelde topman Kevin Plank.

Gisteren bleek de uitloop nog niet voorbij. Ook Scott Paul, de voorzitter van een belangrijke Amerikaanse werkgeversorganisatie, distantieerde zich van Trump. "Omdat het de juiste beslissing is", legde hij uit op Twitter.

De gebeurtenissen in Charlottesville lijken vooral de druppel die de emmer deed overlopen. Trump presenteerde zichzelf graag als een president voor zakenlui, maar veel bedrijfsleiders zijn het niet eens met zijn inreisverbod, zijn immigratiepolitiek en zijn beslissing om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord.

Ondertussen lijkt het geweld een hoop Amerikaanse staten ertoe aan te sporen standbeelden te verwijderen die verwijzen naar hun confederale geschiedenis en die nu symbool staan voor de verheerlijking van de slavernij. De optocht van extreemrechts in Charlottesville kwam er na soortgelijke plannen. In Nashville eisten betogers de verwijdering van een buste van Nathan Bedford Forrest, een beruchte KKK-leider.

Een gemeenteraadsvoorzitter van Jacksonville in Florida is dan weer bezig met een inventarisatie van alle gecontesteerde monumenten in haar stad, terwijl in Maryland een parlementslid zich heeft uitgesproken over een standbeeld van Roger B. Taney, die in het hoogste gerechtshof ooit oordeelde dat zwarte mensen geen recht hebben op het Amerikaanse staatsburgerschap. "Het is de gepaste tijd om het beeld te verwijderen", klinkt het.

Delicate positie

De grote afwezige de laatste dagen: Steve Bannon, Trumps topadviseur en het boegbeeld van Amerikaans extreemrechts. Na het gewelddadige weekend in Charlottesville klinkt de roep om zijn ontslag luider dan ooit. "Bannon beseft zeer goed hoe delicaat zijn positie in het Witte Huis is", vertelde een medewerker van het Witte Huis aan CNN.

De liefde tussen Bannon en Trump was al flink bekoeld. Geruchten over een ontslag doen al langer de ronde, en de afgelopen week zou de man nog nauwelijks zijn kantoor verlaten hebben. Hij kan het niet vinden met de nieuwe stafchef, John Kelly, die orde moet brengen in het Witte Huis.

Het was ook Bannon die Trump geadviseerd zou hebben rechts-extremistische groepen niet te ontrieven. Net dat komt de president dezer dagen duur te staan.