Direct naar artikelinhoud

Brusselse school schrapt vis en vlees van menu

De Nederlandstalige basisschool Heilige Familie in Schaarbeek schrapt vis en vlees een week van het menu. Als het een succes wordt, krijgen de leerlingen vanaf volgend schooljaar bijna geen vis of vlees meer.

De school wil met het project garanderen dat alle leerlingen voldoende gezonde maaltijden krijgen voorgeschoteld, zegt directeur Stef Colens aan brusselnieuws.be. Als het proefproject in de smaak valt, zullen de leerlingen vanaf volgend schooljaar nog maar één keer per week of twee weken vlees of vis krijgen. De vegetarische maaltijden zullen zo worden samengesteld dat ze voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten, benadrukt Colens.

Voedingsexpert Patrick Mullie (VUB) vindt het op zich geen slecht initiatief. "Minder vlees eten is altijd goed, alleen vraag ik me af of het dan meteen zo extreem moet. Daarom vind ik 'Donderdag Veggiedag' van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief, AJ) zo'n mooi idee, het zet mensen aan om langzaam over te schakelen."

Tobias Leenaert, oprichter van EVA, vindt het een "lovenswaardig initiatief". "Donderdag Veggiedag is maar een kleine stap, ik begrijp dat sommigen daar verder in willen gaan. Ik hoop dat het werkt. Het is vooral belangrijk dat de school een beter alternatief kan bieden dan vlees, zowel qua gezondheid als smaak en prijs. Ook is het cruciaal om de vooroordelen over vegetarisch eten niet te bevestigen. Het eten moet lekker smaken, de porties moeten groot genoeg zijn en de leerkrachten geven ook best voldoende duiding."

Leenaert benadrukt ook het belang van de ouders. "Toen in Gent enkele jaren geleden Donderdag Veggiedag werd ingevoerd kregen de ouders een brochure met uitleg. Het is heel belangrijk dat iedereen mee is in het verhaal. Een dergelijk initiatief wordt dan ook best in overleg met de ouders ingevoerd." Die moeten volgens Leenaert wel nog steeds de ruimte krijgen om te beslissen of ze hun kind thuis wel nog vlees voorschotelen.

Volgens Patrick Mullie zullen de kinderen zelf ook een belangrijke rol spelen in het succes van het project. "Ze zullen er thuis over vertellen. Op die manier kunnen ze ook hun ouders motiveren om minder vlees te eten."

Mullie pleit voor een volledige aanpak en hoopt dat het niet bij een eenmalige stunt zal blijven. "In Finland is aangetoond dat kinderen die evenwichtig eten minder gezondheidsproblemen hebben."