Direct naar artikelinhoud

StuBru oogst kritiek met Chinese K3

Studio Brussel ligt onder vuur nadat het dit weekend een bewerkte foto de wereld in stuurde die de Chinese versie van K3 moet voorstellen. 'Onversneden racisme', klinkt de kritiek.

Nadat Studio 100 vorige week bekendmaakte dat K3 een Poolse variant krijgt, vonden ze het bij Studio Brussel een goed idee om zelf een paar lokale varianten te bedenken. Bij de Franse versie kregen Klaasje, Hanne en Marthe een baret op het hoofd en een stokbrood onder de arm, voor de Mexicaanse kregen ze een sombrero op het hoofd geplakt. Maar bij de Chinese versie ging het fout.

De drie meisjes werden geel gekleurd en voorzien van het bijschrift K-Dlie. Een brug te ver vonden veel mensen. Een veel te verregaande stereotypering en ronduit racistisch, klonk het. Ondanks die felle reacties bleef de foto het hele weekend online staan. Pas maandagmorgen verdween de fotomontage van de Facebook-pagina van de zender.

Klachten liepen er voorlopig niet binnen bij het gelijkekansencentrum Unia. "De afbeelding an sich gaat ook niet over een juridische schreef", laat woordvoerder Bram Sebrechts weten. "Ze zet niet rechtstreeks aan tot haat of discriminatie." Wat niet betekent dat ze bij Unia geen bedenkingen hebben bij het creatieve knip- en plakwerk van de radiozender. "Het versmallen van mensen tot een handvol stereotypen is vaak de oorzaak van discriminatie en racisme", legt Sebrechts uit.

Het is niet de eerste keer dat Studio Brussel op sociale media uit de bocht gaat. Een paar weken geleden was de coming-out van Alberto, de kapper uit kinderreeks Samson, aanleiding om een hele reeks andere Studio 100-figuurtjes een holebi-make-over te geven. Ook die poging tot humor werd maar matig geapprecieerd.

Intern besproken

"Over de fotomontage met de Chinese K3 kunnen we heel kort zijn", klinkt het bij de VRT. "Die is gewoon niet geslaagd." Dat Studio Brussel, wat humor betreft, af en toe de grenzen opzoekt is voor de openbare omroep geen probleem. "Maar deze grap kon kwetsend overkomen." De VRT benadrukt evenwel dat dit nooit de bedoeling was. "Toen we zagen dat een aantal mensen aanstoot nam aan de foto in kwestie, hebben we hem dan ook verwijderd."

Voorlopig volgen er geen maatregelen om grensoverschrijdende humor in de toekomst te vermijden. "De StuBru-redactie werkt volledig onafhankelijk", laat woordvoerder Hans Van Goethem weten. "Dit is intern besproken en we rekenen er op dat de redactie na dit tweede incident op korte termijn alerter zal zijn voor grappen over gevoelige onderwerpen."