Direct naar artikelinhoud

Deliveroo-koeriers voortaan niet meer per uur maar per levering verloond

Maaltijdbezorger Deliveroo werkt niet langer samen met de coöperatie SMart. Die zegt erg bezorgd te zijn over de sociale verzekering van duizenden koeriers.

Sinds 2016 werkte Deliveroo samen met SMart. Hierdoor waren het merendeel van de mannen en vrouwen die voor de maaltijdbezorger op de fiets springen in loondienst, genoten ze sociale bescherming en waren ze verzekerd.

Nu de samenwerking 'brutaal' is stopgezet, vreest SMart voor de toekomst van de koeriers. "In verschillende Europese landen zien we dat Deliveroo naar manieren zoekt om de koeriers zo min mogelijk te betalen en zoveel mogelijk zorgen naar hen door te schuiven", zegt woordvoerster Frisia Donders.

Deliveroo liet weten een nieuw verloningssysteem uit te testen. Dat houdt in dat de koeriers per maaltijd die ze afleveren, betaald worden. Studenten krijgen niet meer de 9,31 euro per uur van weleer, maar 5 euro per levering. Zelfstandigen gaan van 11 euro per uur naar 7,25 euro per levering. Deliveroo meent dat dit systeem flexibeler is. "Het laat hen toe om het werk rond hun leven te organiseren en niet omgekeerd."

De maaltijdbezorger benadrukt dat hiervoor een nieuw algoritme is uitgewerkt: hiermee kunnen koeriers per uur 2,2 bestellingen afleveren. Volgens Deliveroo blijft de aansprakelijkheidsverzekering behouden, en wordt onderzocht hoe ze een arbeidsongevallenverzekering kunnen aanbieden. Hoe het zit met de sociale bescherming, lichten ze niet toe.