Direct naar artikelinhoud

Waarom een Vlaamse klimaattop?

In het klimaatakkoord van Parijs hebben zo goed als alle landen ter wereld zich geëngageerd om de klimaatopwarming onder de grens van de 2 graden Celsius te houden tegen 2050. Zodra die temperatuurgrens overschreden wordt, zal volgens wetenschappers het klimaat definitief in de knoop draaien.

Om de klimaatopwarming te stoppen, moet de uitstoot van schadelijke broeikasgassen overal naar beneden. Hiervoor zijn concrete beleidsplannen nodig. In ons lappendekenland betekent dit dat elke regio zijn eigen maatregelen moet uitwerken. Vlaanderen organiseert hier verschillende klimaattoppen over.

De eerste top, vandaag in Brussel, dient vooral als symbolisch startschot. Er worden meer dan 300 specialisten - politici, ambtenaren, bedrijfsleiders, vakbonden en ngo's - verwacht. Op de agenda staan een reeks debatten en toespraken. Pas op de tweede klimaattop, in november, worden er knopen doorgehakt.

Tussen de twee klimaattoppen door is het aan de Vlaamse minsters om elk op hun domein (energie, mobiliteit, landbouw, industrie, huisvesting) een eigen doelstelling uit te werken richting 2050. Hiervoor zullen in de zomermaanden nog een aantal aparte rondetafels georganiseerd worden.

Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) hoopt dat dankzij de klimaattoppen de goede vibe na het akkoord van Parijs in leven wordt gehouden. "Want iedereen is het erover eens dat er nog extra maatregelen nodig zijn. We willen die uitwerken met een zo groot mogelijk draagvlak", heeft ze al eerder gezegd.

In 2018 moet er een evaluatie komen van de genomen klimaatmaatregelen.