Direct naar artikelinhoud

Strijd tegen sociale fraude brengt dit jaar al ruim 200 miljoen euro op

De aanpak van sociale fraude bracht de eerste tien maanden van dit jaar al meer op dan in 2016 in een heel jaar. Bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) denkt dit jaar in totaal 230 miljoen euro binnen te halen.

De strijd tegen sociale fraude brengt jaar na jaar meer geld in het laatje. In 2010 bedroeg de totale opbrengst nog 78,5 miljoen euro, terwijl vorig jaar afklokte op bijna 194 miljoen euro (en geen 200 miljoen zoals eerder werd gezegd). Dit jaar wordt die kaap met gemak gehaald, want uit de cijfers van de sociale inlichting-en opsporingsdienst (SIOD) blijkt dat de diensten nu al 201,2 miljoen euro binnenhaalden.

"Het beste resultaat ooit", zegt De Backer. "En het toont dat onze aanpak werkt."

De liberaal voerde als staatssecretaris een hervorming van de inspectiediensten door en zette verder in op het linken van de databanken van verschillende diensten. Daardoor is het vandaag vrij eenvoudig om te zien of een werkloze bijverdient als zelfstandige of loontrekkende. Bijna honderd nieuwe inspecteurs werden ingezet.

Het grootste deel van de 201,2 miljoen is afkomstig van mensen en bedrijven die hun sociale bijdragen niet correct of niet betalen. Het gaat vaak om zwartwerk, schijnzelfstandigheid en om sociale dumping in de transport-en bouwsector.

Uitkeringsfraude

Toch is het vooral de aanpak van uitkeringsfraude die meer oplevert: dit jaar zo'n 56,6 miljoen, tegenover 38,2 miljoen vorig jaar en 45 miljoen in 2015. Het gaat om domiciliefraude (liegen over je gezinssituatie om een hogere uitkering te krijgen) of het onterecht combineren van uitkeringen.

Dankzij meer samenwerking tussen de ziekenfondsen, het RIZIV en de RVA komt misbruik sneller bovendrijven.