Direct naar artikelinhoud

Werkzoekende ouderen moeten leren e-mailen

Bijna de helft van de oudere werkzoekenden heeft geen e-mailadres. Ook veel laaggeschoolden en werklozen met een taalachterstand mailen niet. In totaal gaat het om een kwart van de dossiers bij de VDAB.

Anno 2017 werkt liefst 43,8 procent van de de 55-plussers niet met e-mail. Dat blijkt uit het digitaal portret van de Vlaamse werkzoekenden van de VDAB. "Werkloosheid en digitaal analfabetisme hangen samen", zegt Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA). "Maar in een digitale wereld zijn digitale vaardigheden belangrijk."

De cijfers zijn duidelijk: hoe ouder de werkloze, hoe minder vaak hij of zij een e-mailadres kan opgeven. Niet alleen de leeftijd is een bepalende factor, ook de opleiding speelt een rol. Hoe lager de werkloze geschoold is, hoe meer die op digitaal vlak achterophinkt. Terwijl 93,4 procent van de hooggeschoolden die naar werk zoeken vlot bereikbaar is via e-mail, duikt dat bij laaggeschoolden naar een opvallende 61,5 procent. En ook wie een taalachterstand heeft, wil of kan niet via e-mail gecontacteerd worden.

Opkrikken

"De meesten kunnen eigenlijk wel met een computer werken en bovendien hebben ze die in onze werkwinkels altijd ter beschikking, maar e-mail blijkt dus zeker nog een heikel punt", stelt Shaireen Aftab van VDAB.

"Iedereen die geen e-mailadres opgeeft bij zijn inschrijving, contacteren we weliswaar per brief, maar we motiveren hen ook om een opleiding te volgen om digitaal sterker te worden en sociale media te gebruiken bij het zoeken naar werk."