Museum Paul Delvaux profiteert van 2,5 miljoen euro voor verkocht schilderij

© mma

Een schilderij van Paul Delvaux is voor zo'n 2,5 miljoen euro onder de hamer gegaan bij Sotheby's. “Dat opent nieuwe perspectieven”, zegt conservator Julie Van Deun.

Mark Maes

Paul Delvaux had testamentair bepaald dat een aantal van zijn schilderijen nooit verkocht mocht worden. Mocht het noodzakelijk zijn dan kon de stichting Delvaux wel een ander werk verkopen. Dat is nu ook gebeurd. De keuze viel op ‘La Route de Rome’, dat voor bijna 2,5 miljoen euro van eigenaar wisselde. De verkoop vond maandagnacht bij Sotheby's in New York plaats.

“De beslissing om ‘La Route de Rome’ te verkopen werd door de hele raad van bestuur genomen. De verkoopprijs is een record voor een Delvaux uit 1970, zeg maar de “latere” periode van de kunstenaar”, zegt conservator Julie VanDeun.

Was dit dan nodig? “We hadden geld en de Stichting Delvaux levert goed werk, maar we hebben grote plannen. Zo zullen er in de toekomst geregeld tentoonstellingen in België en in het museum zelf plaatsvinden, wat tot nu toe zo goed als nooit het geval was. Voor een tijdelijke tentoonstelling over Delvaux moest je praktisch altijd naar het buitenland gaan. En dan is er het enorme Delvauxarchief, dat nog nooit geopend werd. Ook dat zullen we doen. Heel het archief wordt ook gedigitaliseerd.”

Voorts moet een honderdtal schilderijen een nieuwe omlijsting krijgen en verschillende werken moeten worden gerestaureerd. “Veel waardevolle boeken over Delvaux zijn destijds enkel in het Frans uitgegeven en die willen we nu ook vertalen. Om al die ambities waar te maken hebben we dringend meer personeel nodig. Ons team is voor het ogenblik maar vier man sterk. Tenslotte zoeken we ook een gebouw voor een klein museum in Brussel. Wees gerust, dit museum hier in Sint-Idesbald werd door Delvaux zelf gemaakt en zal daarom nooit verdwijnen. We denken dat hij onze keuzes goedgekeurd zou hebben. Die vraag stellen we ons altijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen