Direct naar artikelinhoud

Financiënministers buigen zich over belastingontwijking

De Europese ministers van Financiën, verenigd in de Ecofin, hebben samengezeten om te debatteren over de Europese plannen ter bestrijding van belastingontwijking. Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem waren de ministers een heel eind gevorderd.

Dijsselbloem sprak zijn hoop uit om te landen in juni, bij de volgende vergadering van de Ecofin. Dat valt nog maar te bezien, want de basistekst is nog voor veel discussie vatbaar, en de vraag luidt wanneer er consensus kan bereikt worden over de maatregel.

Toen de Europese Commissie eind januari haar voorstellen bekendmaakte, bleek dat die strenger in de leer waren dan de actiepunten die de G20 en de OESO vorig najaar beklonken, in de Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Daarin werd onderzocht hoe fiscale achterpoortjes kunnen worden gesloten. Dat gebeurde toen bekend werd dat grote multinationals als Starbucks, Apple, Google en Amazon massaal belasting ontweken via afspraken met overheden over specifieke fiscale constructies.

Critici waarschuwen dat de Commissie met haar eigen strengere voorstellen te ver voor de troepen uitloopt, waardoor Europa zich wereldwijd uit de markt zal prijzen als vestigingslocatie. Dat de Commissie hoger mikt in haar initiatief is gebruikelijk. Omdat er uiteindelijk een compromis moet gevonden worden tussen de 28 landen die meestal wat olie op de golven gieten. Verschillende lidstaten, waaronder ook België, willen niet verder gaan dan de initiële richtlijnen van de OESO.