Direct naar artikelinhoud

Er zijn koopjes te doen bij de energieleveranciers

Goed nieuws voor de consument: stroomleveranciers hebben een manier ontdekt waardoor ze goedkoper elektriciteit kunnen aanbieden. Ze baseren hun prijzen niet meer op de lange termijn maar op de korte termijn. Wie goed vergelijkt, kan zo tot 100 euro per jaar besparen, de kosten van de Turteltaks.

Het zijn de specialisten van de energiewaakhond CREG die de trend hebben opgemerkt in een nieuw rapport. Stroomleveranciers lanceren steeds meer contracten die gebaseerd zijn op de kortetermijnmarkt voor elektriciteit. Octa+ was in 2013 de eerste om hiermee te starten, en lange tijd de enige. Maar nu niet meer.

"Vooral de kleinere stroomleveranciers doen het, maar ook Electrabel heeft sinds kort zo'n contract gelanceerd", verduidelijkt Annemarie De Vreese, de woordvoerder van de CREG. "Consumenten kunnen echt zaken doen." Deze nieuwe contracten blijken goedkoop in vergelijking met de andere contracten. (zie tabel)

"Normaal bevoorraden stroomleveranciers zich via de langetermijnmarkten omdat die meer zekerheid bieden over de prijs", vervolgt De Vreese. "Het nadeel is dat de prijs doorgaans wat hoger ligt. Er moeten onder meer risicopremies betaald worden, die leveranciers beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen."

Op de kortetermijnmarkt zijn ondertussen koopjes te doen. De reden is de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2. De regering houdt die reactoren tien jaar langer open dan voordien gepland. Het gevolg is dat het aanbod de laatste maanden gestegen is en de prijzen volledig gekelderd zijn.

Interessant

"We vreesden eerst dat deze contracten te risicovol zouden zijn voor consumenten. De prijs kan ook weer stijgen en dan zijn consumenten met deze contracten daar minder tegen beschermd", zegt De Vreese. "Maar uit een historische vergelijking blijkt dat de korte termijn - tegen onze verwachting in - niet volatieler is."

Kort gezegd: de nieuwe contracten zijn bijzonder interessant. Voor consumenten komt het er nu op aan om goed te vergelijken. Het is niet zo dat stroomleveranciers hun klanten automatisch overzetten op hun goedkoopste contracten. Er moet gekozen worden. Online zijn een reeks vergelijkingstools, zoals de V-test, te vinden.

Hoeveel consumenten vandaag al hun weg hebben gevonden naar de nieuwe contracten is moeilijk te zeggen. De CREG krijgt die cijfers op het einde van het jaar. Maar alleen al omdat het zo'n recente trend is, is de kans klein dat het al om duizenden mensen gaat. Consumenten verhuizen nu eenmaal niet zo snel.

"We hebben sinds 1 april onze tarievenstructuur aangepast en bieden nu ook een contract aan gebaseerd op de kortetermijnmarkt", reageert Geetha Keyaert, de woordvoerder van Electrabel. "Daar was wel vraag voor bij onze klanten. We kunnen hen voortaan meer opties aanbieden, op korte of lange termijn."

Ook de bedrijven Eni en Eneco zouden hierover nadenken.

Turteltaks

De totale stroomfactuur (naast het energiecontract bestaat die voor drie vierde nog uit taksen en transportkosten) is de afgelopen jaren sterk gestegen door een reeks belastingverhogingen. De Turteltaks is veruit de bekendste. Maar ook de verhoging van de btw en de nieuwe belasting op intercommunales zorgen voor extra kosten op de rekening.

Een gemiddeld gezin betaalt bijna 40 procent meer voor zijn stroomfactuur in vergelijking met vorig jaar. Al dit geld besparen door over te stappen op een beter energiecontract zal dus niet lukken. Maar actief op zoek gaan naar de beste deal die leveranciers aanbieden, kan de pil wel een stuk verzachten.