Direct naar artikelinhoud

'Afzweren van terreur kan snel tot Palestijnse staat leiden'

Britse premier bevestigt plan voor internationale conferentie over Midden-Oosten in Londen

Jeruzalem / Ramallah

AFP / Eigen berichtgeving

De Britse premier Tony Blair en de Israëlische premier Ariel Sharon hebben de nieuwe Palestijnse leiding opgeroepen de strijd tegen het terrorisme aan te binden. De oprichting van een Palestijnse staat hangt van democratie, economische vooruitgang en veiligheid af, zei Blair gisteren in Jeruzalem.

Blair bevestigde dat hij in 2005 van plan is in Londen een internationale conferentie over het Midden-Oosten te beleggen om over de ondersteuning van de nieuwe Palestijnse leiding te praten. "Er moeten plannen voorliggen waarmee de Palestijnen een goede partner voor de vrede kunnen zijn", zei de Britse regeringsleider. "Een nieuwe Palestijnse president moet hulp van de internationale gemeenschap krijgen."

Sharon zei dat de terugtrekking uit de Gazastrook kan uitmonden in nieuwe onderhandelingen met de Palestijnen over de toepassing van het vredesplan, althans als de terreur volledig stopgezet wordt. Na de presidentsverkiezing van 9 januari 2005 moet de Palestijnse leiding tegen terrorisme optreden, aldus de Israëlische premier.

Blair kwam dinsdagavond vanuit Irak in Israël aan. Het bezoek was de hoogste diplomatieke missie vanuit Europa na de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Blair heeft gisteren de Palestijnse leiding ontmoet, die hij opriep de terreur te stoppen. Van Arafats vermoedelijke opvolger Mahmoud Abbas - dat zal wel eerst nog moeten blijken uit de verkiezingen van 9 januari - kreeg Blair echter te horen dat Israël wel eerst eens moet stoppen met het bouwen van nieuwe joodse nederzettingen op Palestijns gebied.

Abbas prees Blair voor zijn inspanningen om uit de jarenlange impasse te geraken en de dialoog met Israël weer vlot te trekken. "Wij zijn bereid om zeer snel echte onderhandelingen te starten die via de wegenkaart naar een Palestijnse staat moeten leiden", zei Blair.

Abbas heeft gezegd dat de Palestijnen aan de conferentie in Londen (vermoedelijk in februari) zullen deelnemen. De Israëlische regering zal at zeker niet doen. Dat heeft premier Sharon zelf gezegd. Hij is veel meer bezig met zijn militaire terugtrekkingsplan van de Gazastrook dat in Israël zelf voor heel wat controverse zorgt.