Direct naar artikelinhoud

Een derde minder sociale leningen in 2015

De rem die minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op de Vlaamse sociale lening heeft gezet, laat zich voelen. Door de strengere regels zijn er vorig jaar 2.600 minder uitgereikt dan in 2014.

Wie van de bank geen krediet krijgt voor zijn woning, kan aankloppen bij de Vlaamse overheid voor een sociale lening tegen gunstige rentes. Het grote voordeel is dat je 100 procent van de waarde van je huis kunt lenen en dus geen eigen kapitaal moet inbrengen - wat veel banken niet zien zitten. Onder druk van de financiële crisis en de strengere voorwaarden bij de banken, explodeerde het systeem van de sociale woningen de voorbije jaren, met een record van 7.640 toegekende leningen in 2014 voor een totaalwaarde van 1,2 miljard euro. Te duur en voor een te brede doelgroep, vond N-VA al in de vorige regering, wat toen tot een conflict met toenmalig sp.a-minister Freya Van den Bossche leidde.

Het was dus geen verrassing dat huidig minister van Wonen Homans de voorwaarden aanscherpte. Nieuwbouw en herfinanciering worden sinds 1 januari 2015 uitgesloten, het budget werd teruggeschroefd en de nadruk werd gelegd op bescheiden woningen en inkomens.

Daling marktrente

Dat laat zich nu voelen. In 2015 werden 5.057 leningen afgesloten voor een bedrag van 800 miljoen euro - een derde minder dan in 2014. Het gemiddelde leenbedrag is 160.000 euro en het gemiddeld inkomen van de lener 2.100 euro netto.

Een andere oorzaak kan de daling van de marktrente zijn, waardoor er bij private banken betere zaken te doen zijn dan voorheen. Door de krimp is het systeem volgens Homans in elk geval weer voldoende onder controle om het de komende jaren wat uit te breiden.

"We gaan onderzoeken hoe we de voorwaarden regionaal nog meer kunnen differentiëren", aldus het kabinet-Homans. "Nu ligt de maximale verkoopwaarde van een woning in de kernsteden op 224.000 euro. Dat stemt niet meer in elke stad overeen met het effectieve prijsniveau. In Antwerpen bijvoorbeeld ligt de gemiddelde prijs van een modale woning al een pak hoger. In pakweg Menen heb je binnen die prijsvork een veel groter aanbod."

Ook het budget wordt dit jaar opgetrokken van 800 tot 925 miljoen euro.