Direct naar artikelinhoud

Zware loting voor Goffin op Australian Open

Hopelijk vindt David Goffin op de Australian Open zijn niveau van eind 2017 terug. In de kwartfinale wacht wellicht al Roger Federer. 'Een lastige loting', ziet ook Davis Cup-kapitein Johan Van Herck.

De hele Belgische tenniswereld is benieuwd naar wat Goffin (27) er vanaf volgende week op de Australian Open van bakt. Onmiskenbaar moet zijn straffe seizoenseinde in 2017, met primeurzeges tegen Rafael Nadal en Roger Federer en een hoog tennisniveau in de Masters- en Davis Cup-finale, iets in het hoofd van Goffin veranderd hebben. Met name het geloof dat hij ook een grandslamtoernooi kan winnen.

Het pad daarvoor lijkt in Australië niet over rozen te gaan. De loting gisteren was Goffin niet lief gezind. De aanloop valt nog mee, met een kwalificatiespeler in de eerste ronde, wellicht Julien Benneteau en Fabio Fognini tot in de achtste finale. Benneteau klopte Goffin wel in Parijs vorig jaar, maar Goffin zat toen al met zijn gedachten bij de Masters. En Fognini won het enige onderlinge duel, weliswaar in tijden dat Goffin nog niet in volle wasdom was.

Menens is het vanaf de achtste finale, met mogelijk al klepper Juan Martín del Potro. Een goede tennisser die al de US Open won, maar ondanks zijn kloeke borst fysiek wat frêle is. Afwachten of zijn lichaam hem dit jaar niet in de steek laat. In de kwartfinale wacht vermoedelijk Roger Federer. Loodzwaar uiteraard, tenzij de tand des tijds bij Federer (36) elk jaar meer knaagt. En Goffin heeft de opsteker van zijn laatste zege nog in zijn bagage. In de halve finale lijkt Novak Djokovic op papier de grootste kandidaat. Mentaal fris zal de Serviër zeker zijn, na maandenlang oponthoud door blessure staat het vraagteken vooral achter zijn fysiek. In de andere tabelhelft is Rafael Nadal als nummer één de grote favoriet om het tot de finale uit te zingen.

Nog progressiemarge

Davis Cup-kapitein Johan Van Herck draait niet rond de pot: "Voor een zevende reekshoofd is dit een heel moeilijke loting. Langs de andere kant is het voor Goffin een mooie uitdaging." Van Herck verwacht dat Goffin dit jaar nog een bijkomende stap kan zetten. "Hij begint aan dit toernooi met een andere status. Hij kan tegelijk de stijgende lijn van de vorige jaren voortzetten. Het betekent iets als Mats Wilander zegt dat Goffin de speler is die tactisch en fysiek het meest geëvolueerd is. Volgens mij heeft Goffin in zijn opslag en zijn spel naar voren het meeste progressie gemaakt. Maar alles kan nog een tikkeltje beter."

Een kanttekening toch: door zijn uitgesponnen najaar in 2017 begon Goffin minder uitgerust aan 2018. Van Herck relativeert: "Zijn vakantie was even lang als de vorige jaren, maar de voorbereiding was iets korter. Goffin en zijn coach maakten daarom een slimme keuze om alleen exhibities als de Hopman Cup en Kooyong te spelen voor de Australian Open. Zo hadden ze iets meer ruimte om de werkpunten aan te pakken."