Direct naar artikelinhoud

Minstens tien vrouwen melden zich bij advocate tegen Bart De Pauw

Bij advocate Christine Mussche zijn het afgelopen weekend meer dan tien getuigenissen binnen gekomen over Bart De Pauw. Het onderzoek en de huiszoeking van het parket hadden de slachtoffers volgens Mussche niet gewild, maar toch zou het een goede zaak kunnen zijn.

Afgelopen weekend deed het parket van Mechelen een huiszoeking bij VRT. Het parket wil te weten komen of er strafbare feiten staan in de getuigenissen die waren binnengekomen bij de preventie-adviseur van de VRT.

Daar hadden een aantal vrouwen melding gemaakt van grensoverschrijdend gedrag door De Pauw, waarna de VRT haar overeenkomst met de tv-maker heeft stopgezet. Doordat het sinds dit weekend ook een gerechtelijk onderzoek is, hebben die slachtoffers Christine Mussche als advocaat onder de arm genomen.

"Nochtans waren die vrouwen er niet op uit om De Pauw te laten vervolgen", zegt meester Mussche. "In eerste instantie wilden ze vooral de VRT op de hoogte brengen van wat er gebeurd was of nog gebeurde en dat hij zou stoppen. De zaak kreeg een ampleur die deze dames zelf niet hebben gewenst."

Mussche is gespecialiseerd in zedenzaken en vooral bekend als strafpleiter in zaken rond kindermisbruik in de kerk. Samen met Walter Van Steenbrugge trad ze op voor 36 slachtoffers van kindermisbruik rond de zogenaamde 'Operatie Kelk'.

Het onderzoek van het parket naar Bart De Pauw gebeurt dan wel niet op vraag van de vrouwen die Mussche verdedigt, maar toch is het een positief signaal voor hen.

"Eerst voelden ze zich gesterkt door de VRT die zegt dat dit gedrag niet strookt met haar ethische code en vervolgens geeft het parket het signaal dat de samenleving dit ernstig neemt en dat ze een onderzoek opent", zegt Mussche.

Al zorgde de huiszoeking bij VRT aanvankelijk voor onrust bij deze vrouwen dat ze plots hun anonimiteit zouden verliezen. Dat is niet het geval. Net doordat er een onderzoek loopt, is het niet meer nodig om officieel klacht neer te leggen, waarbij de naam publiek wordt. Ze kunnen daarentegen wel bij advocate Mussche anoniem getuigen en eventuele bewijsstukken overmaken.

En dat doen steeds meer vrouwen ook. Minstens tien vrouwen hebben zich het afgelopen weekend bij meester Mussche gemeld, of aangegeven dat ze dat overwegen. De vrouwen die de bal aan het rollen brachten door hun melding bij de VRT staan daardoor niet alleen met hun verhaal. Deze week stapt er nog een getuige naar de VRT, ook zij overweegt om met Mussche contact op te nemen. Haar getuigenis kan op discretie rekenen.

"Daarvoor is er de wet op de anonieme getuigen", zegt Mussche. "Op sociale media lees je weleens kritiek omdat die vrouwen enkel anoniem getuigen, maar zelfs als bekende Vlaming hebben ze recht op hun privacy. Het is echt niet dat ze zich willen wegsteken."

Ook als de getuigen bijvoorbeeld sms-berichten als bewijsstukken willen indienen bij het gerecht, is er een mogelijkheid om die anoniem te maken. Het parket zal nu inventief moeten zijn en bestuderen in welke mate ze die kan gebruiken, zonder dat De Pauw weet van welk slachtoffer bepaalde berichten komen.

De Pauw, die onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, was zijn anonimiteit daarentegen vrij snel kwijt. Maar dat heeft hij vooral zichzelf te verwijten. "Door de video die hij meteen heeft verspreid, heb ik toch het gevoel dat hij dit over zichzelf heeft uitgeroepen," zegt Mussche.