Direct naar artikelinhoud

Deroo houdt Red Dragons op koers voor WK

De nationale volleybalmannen lijken helemaal in hun sas in thuishaven Kortrijk. Met drie zeges op rij zitten ze perfect op schema om het laatste WK-ticket te grijpen.

Bondscoach Vital Heynen leefde met een goed gevoel toe naar dit kwalificatietoernooi omdat hij zijn ploeg nooit eerder zo scherp zag trainen dan de voorbije week. Dat resulteerde in twee simpele overwinningen met een goed basisniveau tegen Slowakije en Wit-Rusland (telkens 3-0). Toegegeven: niet meteen de sterkste opponenten, maar toch ook als tweede uit de vorige kwalificatiefase gerold.

De eerste echte test wachtte tegen Spanje, dat favoriet Duitsland op de openingsspeeldag verraste maar daags nadien niet kon bevestigen tegen outsider Estland. De Spanjaarden, met Roeselare-spelers Fornes en Trinidad, kwamen gisteren met het mes tussen de tanden op het parket, maar ze moesten de rol lossen na 25-25 in het openingsspel.

België trok zijn aanvalsniveau op vanaf set twee en het had met Sam Deroo een pion in de rangen die zelfs met de ogen dicht zou gescoord hebben. Hij bevestigde nog maar eens zijn status van beste Belgische volleyballer ooit. Met 21 punten in totaal en een aanvalspercentage van 73 procent (19 op 26) flirtte hij met de perfectie.

"Het was zo'n dagje waarop alles lukte", lachte de kapitein. "Het belangrijkste is echter de winst en vooral ook de manier waarop. Mochten we verliezen van Duitsland (vandaag, MPM), dan zitten we toch nog in de race. Ik heb ook het gevoel dat iedereen nog behoorlijk fris zit. Dat kan een bepalende factor zijn."