Direct naar artikelinhoud

Deurne vs. Deurne in Facebook-oorlog

'Ge zijt van Deurne als ge...' of 'Ge Zijt Van Deurne Zonder Maddy En Hier Mag Men Een Andere Mening Hebben', dat is de hamvraag voor nieuwsgierige zielen in Deurne. Twee rivaliserende Facebook-groepen zijn er in een koude oorlog beland.

Sally Wouters (44) uit Deurne herhaalt de vraag: "Hoe het begon? Ik wilde eigenlijk gewoon de vissen in het Boekenbergpark redden", lacht ze. Sally heeft twee lokale sympathisanten, Leona Matheuwezen (56) en Sas Frank (59), opgetrommeld in café Exter aan de rand van datzelfde Boekenbergpark. "Komen de andere 1.500 leden ook?", vraagt de ober. "Als ik een dag meer had gekregen, zat het hier vol."

Vrienden zijn het niet meteen. Wat hen samenbrengt, is een virtuele wrok tegen de Facebook-groep 'Ge zijt van Deurne als ge...' en vooral de beheerders die hen eruit bonjourden: Maddy en Peter. "Zomaar verwijderd worden van al die verhalen, dat doet echt zeer", zegt Matheuwezen gelaten.

Elke gemeente heeft er wel eentje, een Facebook-groep waar bewoners samengebracht worden om randverhalen of foto's allerhande te delen over hun thuisfront. Vaak zijn ze gestart als persoonlijke initiatief en zijn ze intussen serieus aangedikt tot een omvangrijke groep. Bijna 8.000 leden telt die van Deurne, vier jaar geleden opgericht door Peter De Ryck.

Maar hoewel zoiets aanvoelt als algemeen goed, is 'Ge zijt van Deurne als ge...' verre van een democratie, zeggen leden van de afgescheurde Facebook-groep. De Ryck en zijn vrouw regeren de Facebook-groep met ijzeren hand. De regels zijn gewoon helder, vindt hij. "In de gedragscode staat duidelijk wat kan en wat niet. Wie die code schendt, wordt verwijderd", vertelt De Ryck aan de telefoon.

Maar die code is nogal kneedbaar naar believen van de beheerders, geeft het drietal in café Exter aan. "Ik had het nieuws gedeeld dat de gemeente onze oproep gehoord had om de grote vissen in het park te redden van het lage waterpeil", zegt Wouters. "Positief, toch? Maar ik werd op de vingers getikt omdat ik dat bericht niet bij het juiste item had geplaatst. Toen ik Maddy later op een gelijkaardige fout wees, werd ik meteen uit de groep verwijderd."

Dat was twee jaar geleden (en de vissen werden toen inderdaad gered). Maddy, de vrouw van De Ryck, krijgt sindsdien een nogal twijfelachtige vermelding in de naam van een nieuwe Facebook-groep: 'Ge Zijt Van Deurne Zonder Maddy En Hier Mag Men Een Andere Mening Hebben'. Die telt een dikke 1.500 leden, het merendeel overlopers. "Een haatgroep", volgens De Ryck, "een steungroep" volgens Wouters. De waarheid hangt ergens in het midden.

Een verzoening tussen de rivaliserende groepen zit er niet meteen in. Het lijkt een zaak van staatsbelang. Geblokkeerd worden in de Facebook-groep van De Ryck voelt als een ultieme belediging. "En later volgde dan nog een zeer gemeen bericht", zegt Frank, wiens optiekzaak "te gronde" zou worden gericht. Sally Wouters kreeg het dreigement dat De Ryck haar werkgever persoonlijk kende en zou informeren over haar "moddercampagne".

Kwetsende berichten

Ze toont enkele screenshots van berichten die anderen ontvingen. Een kleine bloemlezing.

(...) U kan uw tijd beter besteden, waaronder de zorg voor uw zieke dochter, welke niet in staat is om haar eigen kinderen op te voeden. De appel valt dan ook niet ver van de boom. (...)

(...) Ondanks alles hopen we dat het beter gaat met uw gezondheid, of was dit ook een leugen?

"Dat laatste werd verstuurd naar een vrouw met borstkanker, dat zijn enorm kwetsende berichten", zegt Wouters. "Sommige mensen zijn echt bang." Een vrouw werd de deur gewezen bij een winkelketen nadat de zaakvoerder gecontacteerd werd door De Ryck, klinkt het, maar De Ryck wuift alle klachten weg als "zuivere laster en eerroof".

Klachten bij Facebook of de politie brachten voorlopig geen zoden aan de dijk. Ook de districtburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA), wiens naam op de Facebook-pagina 'Ge zijt van Deurne als ge...' besmeurd werd, kan erover meespreken. "Er verscheen meermaals het verwijt dat ik een doctoraat had gemaakt op kosten van de gemeenschap... Maar ik heb niet eens een doctoraat", zegt Sekeris. "We kunnen er blijkbaar niets aan doen. De politie zei: 'Gij zijt politicus, gij moet daar mee leren leven'."

Voor Matheuwezen, die vaak in Deurne fotografeert, heeft de hetze haar passie aangetast. "Ik durf geen foto's meer online te zetten, want dan knippen ze het copyright-teken eraf en plaatsen ze de beelden op hun groep alsof zij die gemaakt hebben."

Dat weten ze omdat er in het andere Facebook-kamp spionnen zitten, en omgekeerd ook. Zoals het een koude oorlog betaamt.