Direct naar artikelinhoud

Leugen brengt Francken in nauwe schoentjes

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zich dieper in de nesten gewerkt met zijn communicatie over de repatriëring van Sudanese vluchtelingen. Zijn excuses voor zijn uithaal naar premier Michel (MR) waren nog niet koud toen hij bewust gelogen bleek te hebben. Francken moest spitsroeden lopen in het parlement.

De pagina leek gisterochtend te zijn omgedraaid na de excuses van Francken aan de premier. De staatssecretaris leek tot het besef te zijn gekomen dat hij te ver was gegaan. Donderdag had hij op VTM laten verstaan dat de beslissing van de premier om alle repatriëringen naar Sudan op te schorten onzin was. "De premier moet niet zeggen dat hij beslist heeft dat er geen repatriëringen zullen zijn, want er zijn er geen gepland tot eind januari."

Dat zorgde voor heel wat wrevel bij de coalitiepartners, en ook zijn eigen partij N-VA gaf aan dat Francken over de schreef was gegaan. Gisterochtend belde Francken Michel op om zijn verontschuldigingen aan te bieden, en daarmee leek de kous af. "Laat het ons nu over de grond van de zaak hebben", klonk het binnen de regering.

Verschillende Sudanezen die de afgelopen maanden door België zijn teruggestuurd, getuigden deze week dat ze bij hun aankomst in Sudan opgesloten en gefolterd werden. De regering sprak af dat het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (CGVS) een onderzoek zal voeren naar die getuigenissen. Daarvoor zal het CGVS samenwerken met de Europese Commissie en de VN.

Meteen na die beslissing kwam er echter een nieuwe aap uit de mouw toen de VRT berichtte dat er wel degelijk twee repatriëringen naar Sudan gepland waren in januari. Volgens Francken was hij daar niet van op de hoogte toen hij zijn uitspraken deed. "Nadien ben ik hierover geïnformeerd op mijn kabinet en heb ik beslist de vlucht te laten annuleren in afwachting van verder onderzoek."

Toch bleef Francken ook nadien nog verkondigen dat er geen vluchten voorzien waren. "De communicatielijn dat er geen vluchten gepland stonden, heb ik aangehouden. Geruchten creëren over migratie hebben vrijwel altijd een aanzuigeffect. Ik wou niet het verkeerde signaal geven dat Sudanezen niet meer teruggestuurd worden en vermijden dat wij het putje van het Europese bad worden."

Niet zo'n vaart

Die verklaring leidde tot onbegrip bij meerderheid en oppositie. Die laatste vorderde de staatssecretaris gisteravond in het parlement. "Hij heeft heel wat uit te leggen", zei Groen-fractieleider Kristof Calvo, die er niet bij kan dat Francken bewust de waarheid heeft verzwegen. Francken moest spitsroeden lopen maar zijn positie komt ondanks zijn leugen voorlopig niet in het gedrang.

"Het gaat niet over verklaringen in het parlement, dan ligt het toch wat minder gevoelig", schetst UGent-politicoloog Nicolas Bouteca. Open Vld-coryfee Karel De Gucht had in Het Laatste Nieuws om Franckens ontslag gevraagd, maar zo'n vaart lijkt het niet te lopen. "Een ontslag is niet aan de orde", klonk het 's ochtends al bij alle vicepremiers.

Franckens communicatieflaters zorgen voor ongenoegen bij de coalitiepartners maar zijn hen geen regeringscrisis waard. "Bovendien," stipt Bouteca aan, "als je Francken nu uit de regering zet, en later blijkt dat er van martelingen geen sprake was, maak je van hem een echte martelaar. Dat risico willen de andere partijen natuurlijk niet lopen."

Francken is een van de populairste politici van het land, en geldt als de kroonprins bij N-VA. Het is dan ook weinig verrassend dat zijn partij hem volop blijft steunen. "Wij blijven 100 procent achter Theo staan", klinkt het op het kabinet van vicepremier Jan Jambon.

Al blijft het afwachten wat het onderzoek oplevert. Als dat aan het licht brengt dat de Sudanezen wel degelijk gefolterd zijn, dan zit Francken volgens Bouteca met een groot probleem. "Dan vrees ik dat hij niet kan blijven zitten."