Direct naar artikelinhoud

Franse troepen razen als een wervelwind door Noord-Mali

Als een wervelwind raast de Franse militaire interventie door het noorden van Mali, sneller dan iedereen had gedacht. Maar de wereld ziet er niets van. Parijs duldt geen pottenkijkers.

Het wachten is nog altijd op de eerste videobeelden van een Rafale die 250 kilo zware Hammer-precisieraketten afvuurt op terreinwagens van de rebellen. Parijs wil geen pottenkijkers bij een militaire operatie die voorspoediger en succesvoller verloopt dan aanvankelijk was gedacht.

Ruim twee weken na de eerste luchtbombardementen hebben het Franse en Malinese leger alle grote steden in het noorden weer in handen. Operatie Serval gaat nu een nieuwe fase in die wellicht gecompliceerder kan zijn: het opsporen en uitschakelen in de uitgestrekte Saharawoestijn van de terugtrekkende guerrillastrijders.

Pacificatie

De snelheid waarmee de Fransen in het weekeinde te werk gingen is verrassend omdat ervan werd uitgegaan dat ze samen met Malinese en Afrikaanse troepen het noorden weer zouden innemen. Op deze manier moest onder andere worden voorkomen dat de militaire interventie als een puur Franse aangelegenheid zou worden gezien.

Bovendien was het Franse leger ook nog niet op volle sterkte in Bamako. De moeizame opbouw van de West-Afrikaanse vredesmacht, die nog weken gaat duren, heeft Parijs de afgelopen week wellicht doen inzien dat zo'n gezamenlijke aanval niet haalbaar was. De snelle Franse inname van Diabaly, een week terug, toonde aan dat een operatie mét de bondgenoten strikt militair gezien ook niet nodig was.

De succesvolle opmars naar het noorden vertoonde tot nu toe steeds hetzelfde beeld: zware dagenlange luchtbombardementen, inname van de vliegvelden nabij de steden met para's en commando's, aanvoer van nieuwe troepen via de vliegvelden gevolgd door inname van de steden.

De 'pacificatie' van de plaatsen en het omliggende gebied werd vervolgens overgelaten aan het Malinese leger en troepen van Nigeria en Tsjaad. Met name de zware bombardementen met de Rafales en de Mirage 2000's moeten de jihadisten de laatste weken hebben verzwakt. Tenminste, voor zover ze nog in groten getale in Diabaly, Gao en Timboektoe aanwezig waren.

Omdat het Franse en Malinese leger de media niet toelaten tot het strijdtoneel, is onduidelijk hoeveel doden de fundamentalisten hebben moeten incasseren. Bewoners van Gao meldden wel zware bombardementen op wapenopslagplaatsen en benzinedepots.

De Franse premier Laurent Fabius bevestigde in het weekeinde wat al weken wordt geroepen: dat de islamitische strijders deels tijdig in rook zijn opgegaan om later door te vechten in een guerrillaoorlog. Fabius: "De terreurgroepen voeren een strategie uit van ontwijken. Sommigen kunnen later weer terugkeren in het noorden."

Broeinest

Wat de Fransen nu uitspoken in het noorden om te voorkomen dat de rebellen zich daar hergroeperen, is de grote vraag. De VS voorzien Parijs van satellietfoto's en beelden van onbemande spionagevliegtuigen die Noord-Mali al vanaf het begin van de Franse interventie in de gaten houden.

Een flinke opsteker voor Frankrijk is de toezegging van de VS zaterdag dat het de Franse gevechtsvliegtuigen in de lucht gaat bijtanken. Met de KC-135 Stratotanker kunnen de Rafales, die vanuit een basis in Tsjaad opereren, langer dan nu boven Noord-Mali vliegen. Gereed om kolonnes met strijders aan te vallen zodra ze ontdekt worden.

De Franse luchtmacht zette tijdens de oorlog in Libië al met groot succes de nieuwe AASM Hammer-raket in om gronddoelen met een grote snelheid, zoals terreinwagens, uit te schakelen. Van het succes van deze fase van de luchtoperatie zal het afhangen of Noord-Mali weer relatief rustig zal worden of een broeinest blijft van islamitisch verzet.