© Marc Herremans - Corelio

Belgen blijven verslaafd aan pijnstillers

Het aantal Belgen dat verslavende morfineachtige pijnstillers als tramadol en oxycodon slikt, blijft stijgen. Dat leren nieuwe cijfers van het Riziv, bericht De Morgen vrijdag.

Uit cijfers van het Riziv, de rijksdienst voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, blijkt dat vorig jaar 1,12 miljoen Belgen minstens een keer zogenaamde opioïden kochten, dat is één op de tien. Het aantal gebruikers stijgt al jaren. Een decennium geleden, in 2008, telde het Riziv er nog 716.508.

Tramadol is de pijnstiller die het meest geslikt wordt. Meer dan een miljoen Belgen gingen hiervoor naar de apotheek. Daarna volgt oxycodon met ruim 80.000 patiënten. Het zijn volgens Erik Rossignol van de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van het Riziv deze twee opioïden die jaar na jaar meer worden gebruikt.

Rossignol is bezorgd over de cijfers. “Hoewel opioïden vaak nuttig zijn bij pijnbehandeling, hebben ze risicovolle bijwerkingen. Mensen kunnen eraan verslaafd geraken.” Ook treedt na verloop van tijd gewenning op, waardoor gebruikers nog meer pillen nodig hebben. “Daardoor hebben ze niet meer het gewenste effect en maken ze sommige mensen net overgevoelig aan pijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer