Direct naar artikelinhoud

Europese Commissie veroordeelt ‘terroristisch incident’ Noord-Ierland waarbij journaliste overleed

Politieagenten op straat in Creggan, een buitenwijk van Londonderry, nadat er gisteravond rellen uitbraken in de buurt.Beeld AP

De Europese Commissie “veroordeelt” het geweld in Noord-Ierland. Dat laat een woordvoerder van de Commissie vrijdagmiddag weten. Donderdagavond kwam bij rellen in de stad Londonderry een 29-jarige journaliste om het leven. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident, berichten Britse media.

De journaliste, volgens verschillende media de 29-jarige Lyra McKee, werd doodgeschoten tijdens de rellen in de wijk Creggan. Die ontstonden naar aanleiding van huiszoekingen die de politie daar eerder op de avond had uitgevoerd. Relschoppers gooiden tijdens de onlusten tientallen brandbommen naar de politie. Een getuige zag volgens de BBC dat een schutter blindelings richting politievoertuigen vuurde. De doodgeschoten journaliste Lyra McKee zou naast zo’n politiewagen hebben gestaan. De politie bracht haar naar het ziekenhuis, maar de hulp mocht niet meer baten. De politie vermoedt dat extremisten van de Real Irish Republican Army achter het dodelijke geweld zitten.

Twitter bericht wordt geladen...

De invallen waren bedoeld om de plannen van radicalen te verstoren. De politie zou onder meer op zoek zijn geweest naar wapens en munitie. “Gewelddadige dissidente republikeinen bereiden aanvallen voor in deze stad en wij voerden een zoekoperatie uit”, zei politiefunctionaris Mark Hamilton.

“We hebben de berichten over het verschrikkelijke incident van gisteren die tot de dood van een journaliste heeft geleid, gevolgd. We veroordelen dergelijk geweld”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

Het is al sinds begin dit jaar onrustig in Londonderry, waar geweld tussen katholieken en protestanten opnieuw opflakkert. In de periode rond Pasen is de politie sowieso beducht voor incidenten. Ierse Republikeinen herdenken dan de Paasopstand van 1916, tegen de Britse heerschappij in Ierland. In 1998 werd op Goede Vrijdag dan weer het akkoord van Belfast of het Goedevrijdagakkoord getekend door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De Ieren hebben inmiddels ongeveer een eeuw een eigen staat op het eiland, maar Noord-Ierland behoort nog steeds tot het Verenigd Koninkrijk.

Europese Commissie veroordeelt ‘terroristisch incident’ Noord-Ierland waarbij journaliste overleed
Beeld AP
Europese Commissie veroordeelt ‘terroristisch incident’ Noord-Ierland waarbij journaliste overleed
Beeld AP