© Wim Hendrix

© Jan Van der Perre

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Elfde Gebod is enige kandidaat voor De Muze

Het ziet ernaar uit dat de uitbaters van Het Elfde Gebod café De Muze zullen overnemen. Of dat is toch wat curator Bruno Schoenaerts de rechter gevraagd heeft. Al bleek er nog wel een addertje onder het gras te zitten: de nieuwe huurder moet stevig verbouwen.

maaike floor

Van de zeven biedingen in totaal op het handelsfonds van Café De Muze op de Melkmarkt, was er maar één ‘onvoorwaardelijk bod’, zoals dat heet. De andere kandidaten vroegen extra clausules over de huur of andere zaken, waarop de eigenaars niet wilden ingaan.

Steven Morrems en Olari Rikas, die een jaar geleden het Elfde Gebod hebben overgenomen, bieden 356.000 euro voor de overname van het handelsfonds. Ze nemen ook al het personeel over, en willen De Muze als jazzcafé laten bestaan.

In het contract dat ze hebben getekend, staat ook iets over herstellingen aan de verdiepingen, maar tot vrijdag was niet voor iedereen duidelijk dat de eigenaar wil dat de huurder het pand in oorspronkelijke staat herstelt. Dat wil zeggen dat de verdiepingen die begin jaren 90 werden doorgeslagen om balkons te maken, weer dichtgemaakt zouden moeten worden en dat de bovenste verdiepingen als appartement moeten worden ingericht, zoals vroeger het geval was.

Mede daardoor hebben andere kandidaten zoals café De Monk, Corsendonk en een personeelslid van café De Muze afgehaakt. De kans bestaat dat eigenaars weigeren om het huurcontract over te geven, en in dat geval zal de zaak voor de vrederechter worden uitgevochten.

Afscheidsweek

Jan van den Braak, de huidige uitbater van De Muze die bovendien 78 werd vrijdag, was zelf ook naar de rechtszaak gekomen samen met Joris Vyt, die in De Muze werkt en zelf ook een bod had gedaan. Maar ook Joris Vyt haakte af door de onzekere situatie over de verbouwingen en de huurtermijn. “De komende week wordt in ieder geval een soort afscheidsweek van De Muze zoals het café nu is”, vertelt hij.

Kandidaat-overnemer Steven Morrems bekijkt rustig hoe het verder loopt. “In het beste geval zouden we eens met de zussen samen zitten om te overleggen.”

Lees meer in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen - Stadskrant

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER