Hoeveel kans maakt Kris Peeters tegen Bart De Wever? Ontdek het in onze exclusieve peiling

© Bart Dewaele

De komst van Kris Peeters blijkt écht nodig voor de Antwerpse CD&V. Volgens een peiling die de voorbije twee dagen werd afgenomen, vindt de partij met amper 5,6 procent geen aansluiting bij de partijen die momenteel in de oppositie zitten. Maar Kris Peeters slaagt daar wél in. Tegelijk noemt een meerderheid van de Antwerpenaren zijn verhuizing “totaal ongeloofwaardig”.

Hannes Cattebeke

Ook na de komst van CD&V-vicepremier Kris Peeters hoeft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever zich niet meteen grote zorgen te maken. Geen enkele Antwerpse partij raakt vandaag zelfs maar in de buurt van zijn N-VA, zo blijkt uit een peiling van iVox. Politicoloog Dave Sinardet waarschuwt om geen al te grote conclusies vast te knopen aan de peiling. Maar enkele tendensen vallen niet te ontkennen.

Haalt Peeters CD&V uit het slop?

Dat CD&V een belabberde score haalt in de grootste stad van het land is al langer geweten. Deze peiling duwt de christendemocraten nog wat dieper. Maar de verrassende transfer van Kris Peeters opent wel perspectieven, aangezien hij met zijn persoonlijke score van 10,3 procent bijna dubbel zo goed scoort als zijn partij. “Dat Peeters populairder is dan zijn partij lijkt mij evident”, zegt Sinardet. “Hij staat al jaren bovenaan in de individuele polls. Maar in 2014 heeft hij die persoonlijke populariteit niet kunnen verzilveren voor zijn partij, die vrij slecht scoorde.” Peeters beseft dat ook. “Ik mik zelf in 2018 op meer dan 10 procent; de andere kopstukken zijn immers al veel langer dan mij actief in Antwerpen. Maar het belangrijkste is dat de partij goed scoort. We hebben nog een hele weg af te leggen om de Antwerpenaren te overtuigen om op CD&V te stemmen.”

Hoe enthousiast zijn de Antwerpenaren over een politieke verhuizing?

Dat Peeters geen Antwerpenaar is, wordt een groot obstakel om nog veel extra kiezers te overtuigen. “In Antwerpen geldt dat argument nog iets meer dan elders. Want daar draait de verkiezing ook altijd een beetje over wie nu de authentiekste Antwerpenaar is”, zegt Sinardet. “Zo heeft in vorige campagnes zowel Patrick Janssens (SP.A) als Bart De Wever (N-VA) zijn liefde voor de Strangers verkondigd. Ook Peeters tracht nu zijn band met Antwerpen in de verf te zetten. Maar dat zijn broer hier een appartement heeft, zal niet volstaan.” Meer dan de helft van de ondervraagden noemt zijn verhuizing “totaal ongeloofwaardig” en 64 procent zegt “geen vertrouwen te hebben in iemand die omwille van politieke redenen verhuist”. Peeters wil in twee jaar dat tij keren. “Ik kom effectief in Antwerpen wonen en zal een Antwerpenaar tussen de Antwerpenaren zijn. Ik hoop dat de Antwerpenaren, die toch een goede inborst hebben, zien dat mijn beslissing niet kunstmatig is.”

Kan Peeters de politieke kaart in Antwerpen hertekenen?

Met een score zoals vandaag zal CD&V de dag na de verkiezingen geen rol van betekenis spelen bij de coalitievorming. En zelfs als Peeters dat percentage kan optrekken, zou het grootste deel van die eventuele winst van bij N-VA moeten komen. Want zolang de partij van De Wever weinig van haar pluimen verliest, en er geen grote tegenmacht opduikt, blijft zij aan zet. CD&V, Groen en SP.A zijn momenteel ver verwijderd van een meerderheid. De kans is groot dat ze vooral in elkaars vijver vissen. Zelf zien SP.A en Groen in Peeters geen grote concurrent voor hun linkse kiezers, maar dat is volgens Sinardet niet helemaal zeker. “Hij kan centrumkiezers weghouden van links. Het viel op dat Peeters meteen over verbinding en consensus sprak, en tegen polarisering. Dat is exact het verhaal waarmee SP.A al twee jaar N-VA probeert te counteren.”

Online peiling van iVox in opdracht van Het Nieuwsblad, afgenomen op 17 en 18 november bij 615 Antwerpenaren, representatief naar leeftijd, geslacht, diploma en district. Foutenmarge: 3,89 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen