De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Vlaanderen trekt 2,6 miljoen euro extra uit voor kinderopvang voor kwetsbare gezinnen

Metro

23/05/2019 - 15:09

De Vlaamse regering trekt 2,6 miljoen euro uit om ook voor kwetsbare gezinnen kinderopvang mogelijk te maken. Een deel van het budget wordt ook gebruikt om de flexibele opvang uit te breiden en voor gezinnen de combinatie werk-gezin eenvoudiger te maken. Dat maakt minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) bekend. In de sector van de […] Het bericht Vlaanderen trekt 2,6 miljoen euro extra uit voor kinderopvang voor kwetsbare gezinnen verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Belgische familie investeert fors in kinderopvang kwetsbare gezinnen (15/06/2017 - De Standaard)
  Een privéfonds van één Belgische familie injecteert de komende tien jaar liefst 10 miljoen euro in kinderopvang en ondersteuning voor kwetsbare gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Dat leidt tot een unieke publiek-private samenwerking.
  [naar artikel]
 2. Steun voor kwetsbare gezinnen (11/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse overheid trekt 45 miljoen euro uit om kwetsbare gezinnen te steunen tijdens de coronacrisis. Het OCMW van de gemeente Voeren krijgt 13.247,19 euro voor armoedebestrijding en om een tijdelijk consumptiebudget toe te kennen aan kwetsbare gezinnen.
  [naar artikel]
 3. 3 miljoen euro voor kwetsbare jeugd in Vlaanderen (07/04/2021 - De Morgen)
  De Vlaamse overheid trekt 3 miljoen euro uit voor organisaties die kwetsbare kinderen en jongeren begeleiden. ‘De coronaperiode weegt voor hen extra zwaar’, zegt minister Benjamin Dalle (CD&V).
  [naar artikel]
 4. Vlaanderen trekt 3 miljoen euro uit voor vrije tijd kwetsbare kinderen en jongeren (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering trekt 3 miljoen euro extra uit om kinderen en jongeren in kwetsbare situaties beter te ondersteunen. De centen gaan naar projecten, waarvoor Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) woensdag een projectoproep lanceert. "Deze coronaperiode weegt extra op kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. Met deze projectoproep willen we ook voor hen een mooi vrijetijdsaanbod aanbieden", zegt Dalle.
  [naar artikel]
 5. Kwetsbare gezinnen krijgen eenmalige toeslag van 120 euro per kind, 2.000 euro voor zwaar getroffen ondernemingen (08/06/2020 - De Morgen)
  De Vlaamse regering heeft op een persconferentie aanvullende steunmaatregelen aangekondigd in het kader van de coronacrisis voor kwetsbare gezinnen en zelfstandigen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) deelde mee dat er 45 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Ook voor bedrijven en zaken werden bijkomende maatregelen bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 6. ‘Kinderopvang moet toegankelijker voor kwetsbare gezinnen’ (04/06/2018 - De Standaard)
  Het is bekend bij jonge ouders: als je kind onverwacht niet naar de crèche gaat, betaal je toch de volle pot, soms met een boete erbovenop. Caritas en de Gezinsbond vragen om dat aan te passen. ‘Vooral voor kwetsbare gezinnen is dat een reden om te stoppen met kinderopvang.’
  [naar artikel]
 7. Belgische familie investeert 10 miljoen in kinderopvang voor arme kinderen (15/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een Belgische familie investeert de komende tien jaar maar liefst 10 miljoen euro in kinderopvang en ondersteuning voor kwetsbare gezinnen in
  [naar artikel]
 8. Nieuwe steunmaatregelen: kwetsbare gezinnen krijgen eenmalig 120 euro per kind (08/06/2020 - De Morgen)
  De Vlaamse regering heeft op een persconferentie aanvullende steunmaatregelen aangekondigd in het kader van de coronacrisis voor kwetsbare gezinnen en zelfstandigen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) deelde mee dat er 45 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Ook voor bedrijven en zaken werden bijkomende maatregelen bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 9. Stad Antwerpen trekt extra geld uit voor betaalbare kinderopvang (02/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De stad Antwerpen trekt bijna 1,4 miljoen euro per jaar uit om extra kinderopvang te creëren voor baby’s en kleuters.
  [naar artikel]
 10. ‘Kinderopvang moet toegankelijker voor kwetsbare gezinnen’ (04/06/2018 - De Standaard)
  Het is een bekend fenomeen bij jonge ouders: als je kind onverwacht niet naar de crèche gaat, betaal je toch nog steeds de volle pot, soms zelfs met een boete erbovenop. Caritas en de Gezinsbond vragen in een nieuwe studie om dat aan te passen. ‘Vooral voor kwetsbare gezinnen is dat een reden om te stoppen met kinderopvang.’
  [naar artikel]
 11. "Vlaamse kinderopvang te duur en te complex voor kwetsbare gezinnen" (04/06/2018 - De Morgen)
  De kinderopvang in Vlaanderen blijft voor een aantal gezinnen nog steeds te duur en te complex. Dat blijkt uit een studie van de Gezinsbond en Caritas, uitgevoerd bij ouders, kinderopvangvoorzieningen en armoedeverenigingen.
  [naar artikel]
 12. "Vlaamse kinderopvang te duur en te complex voor kwetsbare gezinnen" (04/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De kinderopvang in Vlaanderen blijft voor een aantal gezinnen nog steeds te duur en te complex. Dat blijkt uit een studie van de Gezinsbond en...
  [naar artikel]
 13. Antwerpen geeft eenmalige extra premie aan gezinnen in armoede (26/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  De stad Antwerpen geeft aan 6.700 kwetsbare inwoners een eenmalige septemberpremie van 380 euro. Het gaat om gezinnen met kinderen waarvan de ouders werkloos zijn of van een leefloon genieten en een private woning huren. Het bedrag wordt automatisch toegekend. De stad trekt hiervoor 2,5 miljoen euro uit in het Antwerps relancefonds.
  [naar artikel]
 14. Kwetsbare gezinnen kunnen honderden euro's besparen op energiefactuur (06/12/2017 - VRT NWS)
  Bijna één derde van de gezinnen in Vlaanderen is niet bezig met de keuze van een energieleverancier. Vaak gaat het om kwetsbare gezinnen, die jaarlijks zo honderden euro's te veel betalen op hun energiefactuur. Een nieuwe campagne moet hen over de streep trekken.
  [naar artikel]
 15. “Geef ons meer volk”: nog dit jaar 10 miljoen euro extra voor kinderopvang (12/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering maakt dit jaar nog 10 miljoen euro extra vrij voor de kinderopvang. Dat is zonet afgeklopt op de ministerraad. Met het geld zullen 169 extra pedagogische medewerkers aangetrokken worden die onthaalouders en kinderbegeleiders helpen bij hun verzorgende en opvoedkundige taken.
  [naar artikel]
 16. Vlaanderen trekt 45 miljoen euro uit voor extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs (27/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) trekt 45 miljoen euro uit voor extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs. Dat is 20 miljoen euro meer dan aanvankelijk voorzien, maakt Weyts bekend. Vijf miljoen euro is bestemd om al op korte termijn - tegen de start van het nieuwe schooljaar in september - extra plaatsen te creëren.
  [naar artikel]
 17. Kwetsbare gezinnen in Vlaanderen krijgen éénmalige coronatoeslag per kind (17/11/2020 - Express)
  Kwetsbare gezinnen in Vlaanderen krijgen nog voor de kerstvakantie een éénmalige coronatoeslag van 33 euro per kind. Om de kwetsbare... The post Kwetsbare gezinnen in Vlaanderen krijgen éénmalige coronatoeslag per kind appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Vivaldi heeft alvast energieakkoord: eenmalig 80 euro extra korting voor kwetsbare gezinnen (11/10/2021 - De Morgen)
  Vivaldi heeft alvast een energieakkoord. Kwetsbare gezinnen die onder een sociaal tarief vallen, zullen een extra korting van 80 euro op hun energiefactuur ontvangen. Dat melden meerdere bronnen rond de onderhandelingstafel aan De Morgen.
  [naar artikel]
 19. Ruim vijfhonderd extra opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen (21/12/2017 - VRT NWS)
  In achttien steden en gemeenten in Vlaanderen, en in het Brussels hoofdstedelijk gewest, komen er vanaf 1 maart 513 opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen bij.  
  [naar artikel]
 20. Ruim 500 extra opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen (21/12/2017 - Knack)
  In achttien steden en gemeenten in Vlaanderen en in het Brussels hoofdstedelijk gewest komen er vanaf 1 maart 513 opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen bij. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bekend.
  [naar artikel]
 21. Beke maakt miljoen euro vrij om kwetsbare gezinnen sneller bij juiste hulp te brengen (27/06/2020 - De Standaard)
  Vlaams minister van Welzijn, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) maakt de volgende zes jaar ruim één miljoen euro vrij voor diensten die kwetsbare gezinnen in contact brengen met meer gespecialiseerde hulpverlening. Dat meldt hij zaterdag in een persbericht.
  [naar artikel]
 22. Beke maakt miljoen euro vrij om kwetsbare gezinnen sneller bij juiste hulp te brengen (27/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Welzijn, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) maakt de volgende zes jaar ruim 1 miljoen euro vrij voor diensten die kwetsbare gezinnen in contact brengen met meer gespecialiseerde hulpverlening. Dat meldt hij zaterdag in een persbericht.
  [naar artikel]
 23. Kitir trekt 4,5 miljoen euro extra uit voor Palestijnse vluchtelingen (20/09/2021 - De Tijd)
  16:44 Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir maakt 3,5 miljoen euro vrij voor onderwijsprojecten in noodsituaties en 1 miljoen euro voor financiële bijstand aan de meest kwetsbare Palestijnse ...
  [naar artikel]
 24. ACV wil gratis kinderopvang tot drie jaar (08/11/2017 - VRT NWS)
  De christelijke vakbond ACV vraagt om kinderopvang tot drie jaar gratis te maken in Vlaanderen. In een eerste fase moet de voorschoolse kinderopvang kosteloos worden voor gezinnen met een laag inkomen, en uiteindelijk voor iedereen. Kinderopvang neemt nu bij veel gezinnen een flinke hap uit het budget
  [naar artikel]
 25. Opnieuw 24,8 miljoen euro voor evenwichtigere subsidiëring kinderopvang (12/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen trekt 24,8 miljoen euro uit om een evenwichtigere subsidiëring van de kinderopvang mogelijk te maken. In...
  [naar artikel]
 26. Telenet wil 10.000 kwetsbare gezinnen internet voor 5 euro geven (13/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Telenet wil tegen eind volgend jaar een basisinternetdienst voor 5 euro per maand aanbieden aan 10.000 kwetsbare gezinnen. Onder meer in Mechelen start in december een proefproject met 700 gezinnen om de modaliteiten uit te werken.
  [naar artikel]
 27. Telenet wil 10.000 kwetsbare gezinnen internet voor 5 euro geven (13/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Telenet wil tegen eind volgend jaar een basisinternetdienst voor 5 euro per maand aanbieden aan 10.000 kwetsbare gezinnen. Onder meer in Mechelen start in december een proefproject met 700 gezinnen om de modaliteiten uit te werken.
  [naar artikel]
 28. Opnieuw 24,8 miljoen euro voor evenwichtigere subsidiëring kinderopvang (12/10/2018 - De Morgen)
  Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen trekt 24,8 miljoen euro uit om een evenwichtigere subsidiëring van de kinderopvang mogelijk te maken. In maart werd daarvoor al eens 20,4 miljoen gereserveerd.
  [naar artikel]
 29. Vandeurzen trekt 15 miljoen euro extra uit voor psychische hulp aan jongeren (24/09/2017 - Knack)
  Vlaanderen trekt de komende twee jaar telkens vijftien miljoen euro extra uit voor laagdrempelige hulp aan de geestelijke gezondheid van jongeren.
  [naar artikel]
 30. Vandeurzen trekt 15 miljoen euro extra uit voor hulp jongeren met psychische problemen (24/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen trekt jaarlijks vijftien miljoen euro extra uit voor laagdrempelige hulp aan de geestelijke gezondheid van jongeren. Dat heeft
  [naar artikel]
 31. Europese Commissie raadt aan om extra klimaatgeld te gebruiken om energiefactuur kwetsbare gezinnen te doen dalen (06/10/2021 - VRT NWS)
  De 27 lidstaten van de EU hebben dit jaar al 10 miljard euro meer verdiend aan de verkoop van zogenaamde uitstootrechten dan vorig jaar. Geld dat volgens eurocommissaris voor Energie Kadri Simson gebruikt kan worden voor kwetsbare gezinnen.
  [naar artikel]
 32. Huis huren almaar duurder en dat is nefast voor de meest kwetsbare gezinnen (11/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse Woonraad trekt aan de alarmbel over de nijpende situatie voor kwetsbare gezinnen op de private huurmarkt. De raad spreekt in een
  [naar artikel]
 33. Premie van 2.000 euro voor ondernemingen die openen met zwaar omzetverlies, ook maatregelen voor kwetsbare gezinnen    (08/06/2020 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering voert een nieuwe premie in van 2.000 euro voor ondernemingen die de maand na hun opening met een omzetverlies van meer dan 60 procent te kampen hebben. Daarnaast wordt de "hinderpremie" van 160 euro per dag verlengd voor ondernemingen die nog steeds verplicht moeten sluiten. De regering heeft ook 3 maatregelen voor kwetsbare gezinnen genomen, waaronder een tijdelijke toeslag van 40 euro per kind voor kwetsbare gezinnen.
  [naar artikel]
 34. Ruim vijfhonderd extra opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen (21/12/2017 - Metro)
  In achttien steden en gemeenten in Vlaanderen en in het Brussels hoofdstedelijk gewest komen er vanaf 1 maart 513 opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen bij. Via lokale samenwerkingsverbanden zullen er ook kind- en ouderactiviteiten worden aangeboden. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bekend. Hij lanceerde eerder dit jaar nog een subsidie-oproep (Koala), waarbij de overheid samen met de private sector middelen tegen kinderarmoede ter beschikking stelde. De oproep was een groot succes, aldus de minister. Er kwamen liefst 56 aanvragen binnen vanuit 41 Huizen van het Kind, in Vlaanderen en Brussel. Een onafhankelijke jury selecteerde op basis van vooropgestelde criteria achttien projecten. In onder meer Aalst, Ieper, Leuven, Tongeren of Vilvoorde komen er alles samen meer dan 500 opvangplaatsen voor kwetsbare kinderen bij. De vaststelling is nu eenmaal dat kwaliteitsvolle basisvoorzieningen vanaf de eerste levensjaren leiden tot een blijvende, positieve impact op de sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling en op de latere schoolresultaten van het kind. Maar gezinnen in kansarmoede maken minder gebruik van bijvoorbeeld kinderopvang. Met Koala wordt nu de toegankelijkheid van het aanbod vergroot. Naast extra kinderopvangplaatsen, komen er ook kind- en ouderactiviteiten. Het gaat bijvoorbeeld om een geïntegreerd aanbod van ontmoeting, themagerichte groepsactiviteiten en taalstimulering voor aanstaande gezinnen en gezinnen met kinderen tot drie jaar. De totale investering bedraagt 30 miljoen euro, waarvan een derde gefinancierd wordt door het filantropische Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes. De publiek-private samenwerking met de Vlaamse overheid loopt over tien jaar. bron: Belga
  [naar artikel]
 35. Ruim vijfhonderd extra opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen (21/12/2017 - Metro)
  In achttien steden en gemeenten in Vlaanderen en in het Brussels hoofdstedelijk gewest komen er vanaf 1 maart 513 opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen bij. Via lokale samenwerkingsverbanden zullen er ook kind- en ouderactiviteiten worden aangeboden. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bekend. Hij lanceerde eerder dit jaar nog een subsidie-oproep (Koala), waarbij de overheid samen met de private sector middelen tegen kinderarmoede ter beschikking stelde. De oproep was een groot succes, aldus de minister. Er kwamen liefst 56 aanvragen binnen vanuit 41 Huizen van het Kind, in Vlaanderen en Brussel. Een onafhankelijke jury selecteerde op basis van vooropgestelde criteria achttien projecten. In onder meer Aalst, Ieper, Leuven, Tongeren of Vilvoorde komen er alles samen meer dan 500 opvangplaatsen voor kwetsbare kinderen bij. De vaststelling is nu eenmaal dat kwaliteitsvolle basisvoorzieningen vanaf de eerste levensjaren leiden tot een blijvende, positieve impact op de sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling en op de latere schoolresultaten van het kind. Maar gezinnen in kansarmoede maken minder gebruik van bijvoorbeeld kinderopvang. Met Koala wordt nu de toegankelijkheid van het aanbod vergroot. Naast extra kinderopvangplaatsen, komen er ook kind- en ouderactiviteiten. Het gaat bijvoorbeeld om een geïntegreerd aanbod van ontmoeting, themagerichte groepsactiviteiten en taalstimulering voor aanstaande gezinnen en gezinnen met kinderen tot drie jaar. De totale investering bedraagt 30 miljoen euro, waarvan een derde gefinancierd wordt door het filantropische Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes. De publiek-private samenwerking met de Vlaamse overheid loopt over tien jaar. bron: Belga
  [naar artikel]
 36. ACV wil gratis kinderopvang tot drie jaar (08/11/2017 - Metro)
  De christelijke vakbond ACV vraagt om kinderopvang tot drie jaar gratis te maken in Vlaanderen. In een eerste fase moet de voorschoolse kinderopvang kosteloos worden voor gezinnen met een laag inkomen en uiteindelijk voor iedereen, legt ACV-topvrouw Ann Vermorgen vandaag uit op de VRT-radio. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) verdedigt het huidige systeem waarbij ouders een bijdrage betalen in functie van hun inkomen. “Kinderen die al vroeg naar de opvang gaan, krijgen positieve prikkels en worden uitgedaagd”, zegt Vermorgen op de VRT-radio. “Dat geeft hen een extra duwtje in de rug voor later. Want ze zijn fitter en bewegen meer, ze leren beter en moeten minder zittenblijven, en ze studeren ook langer.” Volgens de vakbondsvrouw hebben vooral kinderen uit kwetsbare gezinnen baat bij kinderopvang. Zij maken er echter weinig gebruik van, terwijl kinderen uit gezinnen met een hoog inkomen veel vaker naar de kinderopvang gaan. “Dat is de wereld op zijn kop”, zegt Vermorgen. De vakbond erkent dat gratis kinderopvang een dure investering is, maar zegt dat deze zich op termijn terugverdient. “Als kinderen zich daardoor beter en sneller ontwikkelen, gaan ze het beter doen op school, en komen ze later ook makkelijker aan de bak op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk betekent dat extra jobs en inkomsten voor de sociale zekerheid, en minder uitgaven voor bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen”, zegt Vermorgen. Het ACV legt het voorstel voor op zijn congres van 23 en 24 november. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft begrip voor het standpunt van de vakbond, maar verdedigt het huidige systeem. Gratis kinderopvang zou volgens een “ruwe berekening” 600 tot 700 miljoen euro per jaar extra kosten, zei Vandeurzen in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Hij vindt het principieel verdedigbaar dat ouders volgens hun inkomen bijdragen voor kinderopvang. bron: Belga
  [naar artikel]
 37. 10 miljoen euro om kwetsbare leerlingen laptop te geven (03/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) trekt 10 miljoen euro uit om 15.000 nieuwe laptops te kopen voor de meest kwetsbare leerlingen. Binnen de week moeten de eerste 4.000 toestellen beschikbaar zijn.
  [naar artikel]
 38. Nieuwe maatregelen Vlaamse regering: 120 euro per kwetsbaar kind (08/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering trekt 45 miljoen euro uit om kwetsbare mensen te ondersteunen. Een van de maatregelen is een Covid-toeslag van 120 euro voor kinderen van gezinnen die hun inkomen zagen dalen tot 2.213 euro per maand.
  [naar artikel]
 39. Kwetsbare gezinnen krijgen tijdelijke toeslag van 40 euro per kind, premie van 2.000 euro voor ondernemingen met zwaar omzetverlies (08/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft op een persconferentie aanvullende steunmaatregelen aangekondigd in het kader van de coronacrisis voor kwetsbare gezinnen...
  [naar artikel]
 40. Kwetsbare gezinnen krijgen eenmalige toeslag van 120 euro per kind, premie van 2.000 euro voor ondernemingen met zwaar omzetverlies (08/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft op een persconferentie aanvullende steunmaatregelen aangekondigd in het kader van de coronacrisis voor kwetsbare gezinnen...
  [naar artikel]
 41. Vlaamse regering trekt 4,5 miljoen euro uit voor kwetsbare kinderen (30/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering trekt 4,5 miljoen euro uit voor de ondersteuning van kwetsbare kinderen en jongeren tijdens de coronacrisis. Dat laat bevoegd...
  [naar artikel]
 42. Vlaanderen voorziet extra middelen voor asielcrisis (09/04/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse regering trekt dit jaar 120,8 miljoen euro extra uit om de asielcrisis het hoofd te bieden. Daarvan is nu al 40,4 miljoen euro toegewezen.
  [naar artikel]
 43. Kinderopvang op maat breidt uit in Vlaanderen: 1.894 extra plaatsen met inkomenstarief (28/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen krijgt 1.894 extra plaatsen voor kinderopvang met inkomenstarief, voor zulke plaatsen betalen ouders volgens hun inkomen. De extra plaatsen komen er vooral in steden en gemeenten, waar de nood het hoogst is, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Met de extra plaatsen valt bijna 80% van de kinderopvang onder een meer betaalbaar inkomenstarief.
  [naar artikel]
 44. Opnieuw 24,8 miljoen voor gelijkere subsidiëring kinderopvang (12/10/2018 - Knack)
  Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen trekt 24,8 miljoen euro uit om een gelijkere subsidiëring van de kinderopvang mogelijk te maken. In maart werd daarvoor al eens 20,4 miljoen gereserveerd.
  [naar artikel]
 45. Gezinsbond wil ‘bestellen is betalen’ bij kinderopvang aanpassen: “Doet kwetsbare ouders helemaal afhaken” (04/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het is een bekend fenomeen bij jonge ouders: als je kind onverwacht niet naar de crèche gaat, betaal je toch nog steeds de volle pot, soms zelfs met een boete erbovenop. Caritas en de Gezinsbond vragen in een nieuwe studie om dat aan te passen. “Vooral voor kwetsbare gezinnen is dat een reden om te stoppen met kinderopvang.”
  [naar artikel]
 46. Vlaamse kinderopvang te duur en te complex voor kwetsbare gezinnen (04/06/2018 - Metro)
  De kinderopvang in Vlaanderen blijft voor een aantal gezinnen nog steeds te duur en te complex. Dat blijkt uit een studie van de Gezinsbond en Caritas, uitgevoerd bij ouders, kinderopvangvoorzieningen en armoedeverenigingen. “Het bestellen-is-betalen-principe zorgt nog steeds voor moeilijke situaties. Vooral de toekenning van respijtdagen en het bedrag voor een niet-gerechtvaardigde afwezigheid vormen heikele punten”, aldus Lutgard Vrints van de Gezinsbond. Kwetsbare ouders houden het daardoor sneller voor bekeken. “Bijna de helft van de kinderopvanginitiatieven merkt dat in de dagelijkse werking”, zegt Thijs Smeyers van Caritas Vlaanderen. “Ouders kunnen de financiële kost van kinderopvang moeilijk dragen of ze kunnen het opvangplan niet meer volgen en haken af.” Het blijft voor Caritas en de Gezinsbond problematisch om vast te stellen dat ouders respijtdagen moeten inzetten voor ziekte van een kind, voor gezinsvakantie, bij wijzigingen in het uurrooster van één van de ouders of voor begrafenissen. Ook voor het vastleggen van de gezinsvakantie tijdens de zomermaanden leeft er ongenoegen bij de ouders. Ze moeten hun verlof aanpassen aan het verlof van de kinderopvang. Dat is niet altijd haalbaar. Ze worden min of meer gedwongen om hun kinderen naar de kinderopvang te brengen ook al zijn ze zelf met verlof. Een minderheid van de bevraagde ouders kan zelf zijn vakantiedagen kiezen en inplannen. De organisaties vragen onder meer om weer een laag standaardminimumtarief van rond de 2 euro per dag in te voeren voor mensen met een zeer laag inkomen. Ze pleiten ook voor 40 respijtdagen en willen dat laat ziekteverlof en de gezinsvakantie geen deel uitmaken van die respijtdagen. Er namen 375 ouders deel aan de bevraging. “We werkten hiervoor niet met een wetenschappelijke steekproef. De respondenten zijn daardoor geen representatief staal van de Vlaamse gezinnen. Wel krijgen we een beeld van de drempels waarmee gezinnen te maken krijgen”, zeggen Caritas en de Gezinsbond. bron: Belga Het bericht Vlaamse kinderopvang te duur en te complex voor kwetsbare gezinnen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. 80 euro korting op energiefactuur van kwetsbare gezinnen komt er nog voor Kerstmis (29/10/2021 - VRT NWS)
  De eenmalige korting van 80 euro die kwetsbare gezinnen krijgen op hun energiefactuur, zal nog voor Kerstmis worden uitbetaald. Het gaat om gezinnen die van een sociala tarief genieten.
  [naar artikel]
 48. Nieuwe campagne moet kwetsbare gezinnen op weg zetten naar goedkoopste energieleverancier: "Honderden euro's te besparen" (06/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna één derde van de gezinnen in Vlaanderen (28 procent) is niet bezig met de keuze van een energieleverancier. Vaak gaat het om kwetsbare...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy