Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 May 2022
22:21 uur

De partijfinanciering na de verschuivingen in het politieke landschap: wie wint, wie verliest?

VRT NWS

27/05/2019 - 16:09

De verkiezingsuitslagen hebben ook duidelijke gevolgen voor de partijfinanciering van de politieke partijen. De dotatie van Vlaams Belang verhoogt met 5,5 miljoen in vergelijking met wat de partij van voorzitter Tom Van Grieken tot nu toe ontving van de overheid. De N-VA boekt dan weer het grootste verlies, zo blijkt uit een doorrekening van de KU Leuven. 


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. N-VA morrelt aan partijfinanciering (14/03/2019 - Apache)
  Met een nieuw wetsvoorstel raakt N-VA aan de partijfinanciering van kleinere partijen zoals PVDA/PTB, Défi en de Parti Populaire. Om het beeld bij te stellen van de financiële reus die de kleintjes vermorzelt, overweegt N-VA een voorstel om de indexering van de partijfinanciering over te slaan.
  [naar artikel]
 2. Zo kiest Limburg: N-VA fietst CD&V op grote achterstand in de provincieraad (19/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bij de provincieraadsverkiezingen wordt N-VA met 29,1% de grootste partij in Limburg. N-VA wint 3%. CD&V verliest 7,4% en wordt met 20,1% de tweede partij. Voor de rest is het politieke landschap erg versplinterd. Zo blijkt uit de enquête van iVox in opdracht van Het Belang van Limburg.
  [naar artikel]
 3. 5 vragen over partijfinanciering: 'Gun de oppositie iets meer geld' (16/02/2021 - Knack)
  Volgens Gunther Vanden Eynde (FWO-aspirant, KU Leuven) zijn er verbeteringen mogelijk aan de Belgische partijfinanciering.
  [naar artikel]
 4. Centrum smelt weg: komt er een politieke herverkaveling? (06/05/2022 - De Standaard)
  Open VLD verliest kiezers aan de rechterkant en schuift op naar links, Vooruit zet zijn groei stevig door en CD&V duikt diep onder de 10 procent. Dat zijn de conclusies van De Stemming, een peiling die we elk jaar doen. Opvallend: de resultaten tonen dat ons politieke landschap misschien toe is aan een herverkaveling. Wat zou zo’n herverkaveling betekenen? En is die wel mogelijk?
  [naar artikel]
 5. N-VA waarschuwt voor private partijfinanciering als publieke middelen zouden dalen (31/05/2017 - Knack)
  N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover reageerde op Radio 1 op een voorstel van oud-N-VA'ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters om de totale partijfinanciering met minstens 17 miljoen euro te laten zakken.
  [naar artikel]
 6. Pompende beats en verzuipen (14/04/2019 - De Morgen)
  't Is weer voorbij, die mooie festivalzomer. Een balans opmaken? Haast onbegonnen werk in dit versnipperde landschap. Toch merken we een aantal tendensen en verschuivingen.
  [naar artikel]
 7. Een "wit konijn" bij N-VA, maar wat betekent dat voor het Gentse politieke landschap? (28/01/2018 - VRT NWS)
  De lokale N-VA-afdeling in Gent probeert uit de impasse te raken door "wit konijn" Anneleen Van Bossuyt als lijsttrekker naar voor te schuiven. Johny Vansevenant gaat na of die nieuwe start een kans van slagen heeft en wat de gevolgen zijn voor het politieke landschap in Gent.
  [naar artikel]
 8. Het woeste politieke landschap achter Samber en Maas (28/03/2019 - De Morgen)
  Zelden waren de verhoudingen tussen de Franstalige politieke partijen zo gespannen, zelfs vergiftigd
  [naar artikel]
 9. Marine Le Pen geeft nederlaag toe, maar ziet ook een overwinning: "Franse politieke landschap is dooreen geschud" (25/04/2022 - VRT NWS)
  "Het Franse politieke landschap is dooreen geschud." Dat zegt Marine Le Pen, de presidentskandidaat van het radicaal-rechtse Rassemblement, die de verkiezingen verloor van Emmanuel Macron. "We zijn al duizend keer dood verklaard en al duizend keer was dat fout."
  [naar artikel]
 10. Nederland beleeft grondige herverkaveling politiek landschap (10/04/2019 - De Morgen)
  Het politieke landschap in Nederland wordt grondig dooreengeschud. Uit meerdere peilingen blijkt dat de radicaal-linkse SP nu de tweede, of zelfs eerste, partij wordt. Wat is er aan de hand? 'Nederlandse kiezers zijn niet wispelturig, wel kieskeurig'.
  [naar artikel]
 11. Politieke wereld wil geen pottenkijkers in de keuken (12/01/2017 - Apache)
  Bart Maddens en Siegfried Bracke over de vraag waarom België systematisch faalt in fraudepreventie voor politici en transparantie in partijfinanciering wordt geschuwd.
  [naar artikel]
 12. ”Een zomer en een non volstonden om het Waalse politieke landschap overhoop te gooien” (14/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Elke dinsdag vertelt bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderburen.
  [naar artikel]
 13. Zoveel gaven onze politieke partijen vorig jaar uit aan propaganda (06/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Alle politieke partijen samen hebben vorig jaar bijna 10 miljoen gespendeerd aan publiciteit en propaganda. Drie partijen zijn goed voor twee derde van dat bedrag: N-VA, Vlaams Belang en PVDA. “Het systeem van partijfinanciering is dringend aan herziening toe.”
  [naar artikel]
 14. Hoe de politiek geloofwaardiger met haar centen kan omgaan (16/02/2021 - De Tijd)
  01:15 De zaak-El Kaouakibi heeft het debat doen losbarsten over een herziening van de partijfinanciering en meer politieke transparantie. Buitenlandse voorbeelden leren dat eenvoudige ingrepen een wereld va...
  [naar artikel]
 15. Verliest Van Eetvelt zijn job door politieke ambities? (14/01/2020 - Express)
  Er komt mogelijk een einde aan het mandaat van Karel Van Eetvelt als gedelegeerd bestuurder van bankenfederatie Febelfin. Dat schrijft De Tijd dinsdag op zijn website. Volgens de krant deden de recente politieke ambities van Van Eetvelt – hij broedt op een politieke beweging – vragen rijzen over zijn betrokkenheid bij de bankenfederatie. De raad […] The post Verliest Van Eetvelt zijn job door politieke ambities? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Limburgs Landschap: edele sneeuwklokjes (25/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, neemt je mee op ontdekkingstocht door het Limburgse landschap.
  [naar artikel]
 17. DéFI wint en CDH verliest in nieuwe Waalse peiling: "Het kan verkeren in de politiek" (07/09/2017 - VRT NWS)
  Het ziet ernaar uit dat DéFI als winnaar komt uit de politieke crisis in Franstalig België. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Le Soir en RTL. Het CDH, dat de stekker uit de regeringen trok, verliest dan weer fors. "Het kan verkeren in de politiek", zegt VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.
  [naar artikel]
 18. Hoe de partijfinanciering een gulle wurgkoord werd (16/11/2019 - De Morgen)
  De genereuze wet op de partij­financiering is de levenslijn van de klassieke partijpolitiek. Tegelijk is hij er het wurgtouw van. Ook dat valt te leren uit een al druk besproken racistisch incident in Limburg. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
  [naar artikel]
 19. Nederland kiest tussen versplintering en rustige vastheid van Rutte (19/03/2018 - Apache)
  Aan de vooravond van de Nederlandse Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is de politieke eensgezindheid tussen de politieke elite en de roerige achterban geregeld ver te zoenen. De verkaveling van het politieke landschap is onstuitbaar en stijgt op gemeentelijk niveau exponentieel. De liberale VVD heeft zich ondanks blunders en schandalen kunnen handhaven. De middelgrote partijen strijden
  [naar artikel]
 20. Partijfinanciering verminderen? N-VA waarschuwt voor privaat geld (31/05/2017 - De Standaard)
  Alle politieke partijen in ons land krijgen samen 70 miljoen euro uitgekeerd. Dat is bijzonder veel in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland. Maar vraag is of politici het systeem willen aanpakken.
  [naar artikel]
 21. Verandert het politieke landschap in Vlaanderen? (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 22. Uw stem is 2,99 euro waard (12/04/2019 - De Morgen)
  Via een nieuwe wet op de partijfinanciering geven de politieke partijen zichzelf 8,1 miljoen euro extra. Dat blijkt uit onderzoek van KU Leuven-politicologen Bart Maddens en Jef Smulders. De partijen ontkennen. Ann De Boeck
  [naar artikel]
 23. Trump gaat verbod op partijfinanciering door kerken "volledig vernietigen" (02/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Amerikaans president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij een 63 jaar oude wet die religieuze groeperingen verbiedt politieke kandidaten te
  [naar artikel]
 24. Carl Devos: “Laat partijfinanciering afhangen van hoelang regeringsvorming duurt” (26/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Om tot een slagkrachtig beleid te komen pleit professor politieke wetenschappen Carl Devos (UGent) voor minder partijen. Spontaan gaan onze...
  [naar artikel]
 25. Carl Devos: “Laat partijfinanciering afhangen van hoe lang regeringsvorming duurt” (26/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Om tot een slagkrachtig beleid te komen pleit professor politieke wetenschappen Carl Devos (UGent) voor minder partijen. Spontaan gaan onze...
  [naar artikel]
 26. Politieke tsunami van Macron veegt alle zekerheden weg (12/06/2017 - De Tijd)
  16:42 Na de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen rest slechts één conclusie: de partij van president Emmanuel Macron overspoelt als een ware tsunami het politieke landschap. Het oude bestel is ...
  [naar artikel]
 27. Vlaanderen radicaliseert: Vlaams Belang wint de verkiezingen, PVDA haalt de kiesdrempel (26/05/2019 - De Morgen)
  Het politieke landschap in Vlaanderen ziet er sinds zondag 26 mei radicaler uit. Grote overwinnaar is het Vlaams Belang, dat zijn stemmenaantal verdrievoudigt en de tweede partij van Vlaanderen wordt. Op links stapt de PVDA over de kiesdrempel.
  [naar artikel]
 28. Politiek expert Carl Devos: “Laat partijfinanciering afhangen van hoelang regeringsvorming duurt” (26/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Om tot een slagkrachtig beleid te komen pleit professor politieke wetenschappen Carl Devos (UGent) voor minder partijen. Spontaan gaan onze...
  [naar artikel]
 29. Hoe de strijd om de burgemeesterssjerp van 2024 het politieke landschap nú al door elkaar schudt (28/10/2021 - De Morgen)
  Na Mechelen en Kortrijk stevenen ook Gent en Oostende af op een stadslijst in 2024. De politieke frontvorming is het resultaat van de nieuwe kieswetgeving, maar valt ook onmogelijk los te zien van de existentiële crisis waarin de klassieke partijen verkeren.
  [naar artikel]
 30. Politieke landschap in Vlaanderen lijkt grotendeels bevroren (17/10/2017 - VRT NWS)
  Mochten er vandaag federale verkiezingen in Vlaanderen zijn, dan blijft de N-VA afgetekend de grootste politieke formatie. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, de RTBF en La Libre. Hoewel ze al sinds 2014 in de oppositie zitten, blijven de Vlaamse socialisten verder achteruitboeren. De extreemlinkse PVDA komt voor de eerste keer boven de kiesdrempel van 5 procent. Echt grote wijzigingen zijn er echter niet.
  [naar artikel]
 31. Deze man wil Vlaanderen veroveren met politieke partij voor dieren (30/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  David Vanroelen (38) wil met de Partij voor de Dieren het politieke landschap van ons land hertekenen. Voor de lijst in Tienen wil hij gewezen schepen Patrick Grootjans overtuigen.
  [naar artikel]
 32. Het geloof dat de traditionele centrumpartijen nog oplossingen kunnen vinden is volledig weg (21/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  In de week van 9 tot en met 13 mei peilde deze krant naar de politieke voorkeur van de Limburgers. Nu zijn we als journalisten van nature kritisch. Een politieke peiling is maar een peiling, en er waren er de afgelopen weken wel een aantal. Maar het legt wel tendensen bloot. Tendensen waardoor we de evolutie van het politieke landschap beter kunnen inschatten. Op twee jaar voor de verkiezingen van 2024 is dat geen overbodige luxe.
  [naar artikel]
 33. Voormalig burgemeester van Bree Jaak Gabriels veroordeeld tot geldboete in zaak van illegale partijfinanciering (02/12/2021 - VRT NWS)
  Voormalig burgemeester van Bree en minister van Staat Jaak Gabriëls moet in een zaak van illegale partijfinanciering een geldboete van 8.250 euro betalen. Hij moest zich samen met 14 anderen voor de rechtbank van Tongeren verantwoorden voor het opzetten van een systeem van valse facturen.
  [naar artikel]
 34. Eerste tendenzen: Vlaams Belang wint fors, N-VA verliest (26/05/2019 - De Standaard)
  De eerste uitslagen zijn er en, hoe partieel ze ook zijn, twee tendenzen lijken duidelijk. Vlaams Belang wint, N-VA verliest
  [naar artikel]
 35. Sp.a-Groen verliest 8,3 procent in Gentse peiling, ook N-VA verliest (28/09/2018 - Knack)
  In een peiling van Het Nieuwsblad en De Gentenaar verliest het kartel sp.a-Groen 8,3 procent in Gent. Het komt daarmee uit op 37,2 procent. Open Vld wint 6,9 procent en eindigt op 23,4 procent van de stemmen.
  [naar artikel]
 36. Kan een complete herinrichting van het politieke landschap CD&V, Open VLD en de SP.A redden? (04/10/2019 - VRT NWS)
  Wat kunnen de (traditionele) politieke partijen doen om zichzelf een roemloos einde te besparen en (vooral) om jongeren opnieuw warm te maken voor politiek? Scholier Joris Nitelet (17) dacht erover na voor een onderzoeksopdracht geschiedenis en schuift twee mogelijke pistes naar voren.
  [naar artikel]
 37. CD&V en Groen bereid partijfinanciering te hervormen en verminderen (14/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Meerderheidspartijen Groen en CD&V zijn bereid de partijfinanciering onder de loep te nemen en ook te verminderen. Dat hebben Kamerleden Franky Demon (CD&V) en Wouter De Vriendt (Groen) gezegd in De Zevende Dag. Oppositiepartij PVDA stelt meteen een halvering van de partijdotaties voor. Groen stelt ook voor de uitgaven van partijen aan sociale media “aan banden te leggen”, maar die piste wordt door oppositiepartij Vlaams Belang bestempeld als “censuur”.
  [naar artikel]
 38. De Kamer komt terug uit kerstvakantie. Wat nu, na de politieke crisis?  (08/01/2019 - VRT NWS)
  Deze week komt de Kamer terug uit de kerstvakantie. Vanaf zaterdag beginnen de nieuwjaarsrecepties van de politieke partijen. Daar zal de langgerekte kiescampagne afgetrapt worden. Er staat veel op het spel, want bij die verkiezingen op 26 mei krijgen de partijen de kaarten voor de samenstelling van onder meer de federale en de Vlaamse regering. Zonder val van de regering, leggen die het politieke landschap vast voor vijf jaar.
  [naar artikel]
 39. ONZE OPINIE. Sihame El Kaouakibi slaagt er in haar eentje in om een pak politieke systeemfouten in één keer in de kijker te plaatsen (22/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Je moet het Sihame El Kaouakibi aangeven: ze slaagt er in haar eentje in om een pak politieke systeemfouten in één keer in de kijker te plaatsen. Eerst was er de partijfinanciering, gul en te weinig gecontroleerd. Vervolgens het subsidiesysteem, gul en te weinig gecontroleerd. En nu de ziekteregeling voor parlementairen, gul en te weinig gecontroleerd. Het probleem blijkt telkens hetzelfde te zijn.
  [naar artikel]
 40. Limburgs Landschap verkies Natuurtalent 2020 (07/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Ook in 2020 ging natuurvereniging Limburgs Landschap vzw op zoek naar ‘natuurtalenten’. Dit jaar ging die eer naar de familie Bijloos-Janssen uit Genk. Echte natuurmensen die al aan heel wat activiteiten van Limburgs Landschap deelnamen.
  [naar artikel]
 41. LIVE. Gaat KV Mechelen met een goed gevoel de winterstop in? (26/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Er staat vanmiddag nogal wat op het spel op Daknam. Als KV Mechelen wint en Eupen tegelijk van Waasland-Beveren verliest, staat het acht punten voor op de rode lantaarn. Als KV verliest en Eupen wint, staat het weer op twee schamele punten van de laatste plaats. Gevoelsmatig een wereld van verschil, zo vlak voor de winterstop. Malinwa wil absoluut met opgeheven hoofd met vakantie.
  [naar artikel]
 42. Bezoek van Trump zorgt voor verschuivingen in kalender play-offs (28/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De deelname van de Amerikaanse president Donald Trump aan de NAVO-top in Brussel eind mei, zorgt voor enkele verschuivingen in de kalender van de
  [naar artikel]
 43. Frankrijk verbiedt jobs voor familieleden in het parlement (03/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Na de vele politieke schandalen heeft Frankrijk strengere regels voor parlementsleden en ministers aangenomen, die intriges moeten verhinderen. De tewerkstelling van familieleden als parlementair medewerker is voortaan verboden, afgevaardigden moeten hun uitgaven met bewijsstukken staven en de partijfinanciering moet transparanter worden.
  [naar artikel]
 44. Frankrijk verbiedt jobs voor familieleden in het parlement (03/08/2017 - Knack)
  Na de vele politieke schandalen heeft Frankrijk strengere regels voor parlementsleden en ministers aangenomen, die intriges moeten verhinderen. De tewerkstelling van familieleden als parlementair medewerker is voortaan verboden, afgevaardigden moeten hun uitgaven met bewijsstukken staven en de partijfinanciering moet transparanter worden.
  [naar artikel]
 45. David Goffin wint een plaats op wereldranglijst (27/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  David Goffin stijgt op de nieuwe ATP-ranking een positie naar nummer 29. In de top tien zijn er geen verschuivingen. De Serviër Novak Djokovic...
  [naar artikel]
 46. Landschap vzw eist onmiddellijk stop op drijfjachten op everzwijnen (05/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Landschap vzw eist een stop op de drijfjachten op everzwijnen nadat de Boerenbond en de Hubertus Vereniging Vlaanderen net oproept om intensiever te gaan jagen op de dieren. Landschap vzw vindt dat de dieren nuttig zijn en dat er helemaal geen overpopulatie is.
  [naar artikel]
 47. Waarom journalisten misschien helemaal niet links zijn (01/04/2019 - VRT NWS)
  Het is een onuitroeibaar cliché: journalisten worden verondersteld “links” te zijn. De Universiteit Antwerpen onderzocht recent hoe Vlaamse politieke journalisten zichzelf positioneren in het politieke landschap. De universiteit concludeerde dat politieke journalisten zichzelf beschouwen als “centrum-links”, ook al zegt de universiteit er zelf bij dat het om “net links” van het centrum gaat. Is dat dan niet gewoon centrum?
  [naar artikel]
 48. VIDEO. Dit zijn de lessen van de nieuwe politieke peiling (10/10/2016 - De Standaard)
  De nieuwste peiling van De Standaard en VRT toont heel wat stevige verschuivingen in vergelijking met de vorige parlementsverkiezingen. Peter De Lobel, chef Wetstraat van De Standaard, duidt de belangrijkste evoluties.
  [naar artikel]
 49. Waalse politieke kopstukken ontkennen plannen voor nieuwe partij (19/07/2017 - Knack)
  Volgens Alda Greoli, minister voor Cultuur in de Franse gemeenschapsregering (CDH), zijn er geen plannen voor een nieuwe partij in het Waalse politieke landschap. Ook de vermeende initiatiefnemer Jean-Michel Javaux (Ecolo) ontkent.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy