Wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas. Een verse speculaas van bij de warme bakker smaakt altijd, maar hoe zit het met de versies uit de supermarkt? Bakker Toon De Klerck van de gelijknamige bakkerij proeft 10 verschillende Sinterklaasfiguren in speculoos en haalt er de lekkerste uit. Al doet hij ook een zeer merkwaardige ontdekking. “Voor dit merk betaal je 40 procent meer, terwijl een veel goedkopere verpakking exact dezelfde speculaas bevat.” [naar artikel]
De Sint heeft een hoop speculaas nodig om de schoenen van alle brave kinderen te vullen, helpende bakkershanden zijn dezer dagen dus meer dan welkom. Daarom organiseren de Orde van de Hasseltse Speculaas en de Hotelschool Hasselt workshops speculaas maken en bakken in het huis van de Sint. Ronald Lampers, grootmeester in de Orde van de Hasseltse Speculaas, en Rik Sevens van de Hogeschool zien het graag gebeuren: “We organiseren zes baksessies met in totaal een 60-tal kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar”, zeggen de begeleiders. “We willen de kinderen een fijne, lekkere en leerrijke namiddag bezorgen, onze Hasseltse speculaas promoten en wie weet enkele kinderen stimuleren om later bakker te worden.” [naar artikel]
Meer nog dan chocolade is speculaas het Sinterklaassnoepgoed bij uitstek. Waar komt die traditie vandaan? En wat maakt Hasseltse, euh, speculaas zo anders? Want speculoos zeg je nóóit. Goesting ging op pad en vond antwoorden. [naar artikel]
VTM-huiskok Loïc Van Impe tovert elke dag zonder al te veel moeite passie op je bord en op je scherm. Vandaag maakt hij javanais van speculaas. [naar artikel]
Speculaasbakker Erika Vanvuchelen staat straks op de midwintermarkt aan de Sint-Pauluskerk van Geetbets. Zij houdt een verkoop van speculaas voor het goede doel. [naar artikel]
Aleide Boyen bakt de lekkerste Hasseltse speculaas. Sinterklaas had bij zijn aankomst een wedstrijd uitgeschreven voor de beste amateur bakker. Een deskundige jury verkoos Aleides speculaas boven die van vier andere thuisbakkers. [naar artikel]
Ooit stond ze achterin de keuken van haar mans kebabzaak te zwoegen, maar vandaag is de Maasmechelse hobbykokkin Beyhan Agirdag bekender dan Jeroen Meus op de sociale netwerksite mutfaktayim_b. Deze week maakt ze een overheerlijk gerecht klaar: speculaas toetjes Smakelijk! [naar artikel]
Enkele houten vormen waarmee Guy De Bakker uit Lier zijn speculaasfiguren voor Sinterklaas maakt, zijn misschien wel tweehonderd jaar oud. Dubbel zo oud als eerst gedacht. En ook zijn bakkerij bestaat al veel langer dan wat De Bakker vermoedde. [naar artikel]
Wie dit jaar lekkers in z’n schoen vindt, zal daar geen speculaas in zien liggen. De nieuwste trend is pepernoot, of kruidnoot. Mogelijk het gevolg van de komst van Nederlandse supermarkten in België, want de lekkernij is inderdaad een uitvinding van onze noorderburen. Maar wat is het verschil met speculaas dan precies? Pepernoten en kruidnoten […] The post Dit jaar brengt Sinterklaas geen speculaas, maar pepernoten appeared first on Express [NL]. [naar artikel]
Zoals ieder jaar verkoopt de KZJ van Zammelen weer haar eigenste zelfgemaakte speculaas. De KZJ is een onafhankelijke jeugdbeweging en de opbrengsten van de speculaasverkoop gaan dan ook rechtstreeks naar activiteiten en zomerkampen voor haar leden. [naar artikel]
De speculaas is bekend tot in Zwitserland, en klanten brachten tot voor kort er nog zelf hun ‘spijs’ van kersen en pruimen binnen om vlaaien van te laten maken. Maar na 75 dooft bakker Marc Kuipers definitief de ovens van zijn familiebakkerij in Genoelselderen. [naar artikel]
Al 25 jaar bakken de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad speculaas die door de organisatie Make-A-Wish te koop aangeboden wordt. Met de opbrengst kan de organisatie wensen vervullen van kinderen tussen 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. [naar artikel]
Een Aalsterse bakker maakt mondmaskertaarten na de grappige reacties die er kwamen toen de mondmaskers voor de Aalstenaars veel te groot bleken. De "mondmaskertaarten" tonen een gezichtje dat volledig bedekt is met een wit mondmasker: "We wilden onze klanten eens goed doen lachen", zegt de bakker. [naar artikel]
Maandag vieren we Driekoningen. Een feest waarbij tegenwoordig de gelijknamige taart minstens even belangrijk geworden is als het goud, de wierook en de mirre. Wij lieten Balthasar, Melchior en Caspar even voor wat ze waren en trokken naar een andere wijze man: de ambachtelijke bakker Jimmy van Tartine & co. Hij verklapte ons hoe je de beste driekoningentaart maakt. [naar artikel]
Nog tot 2 december 2024 moet de Hasseltse Cindy Bams aangesproken worden met ‘beste amateurbakker van de Hasseltse speculaas 2023’. Dat is het besluit na een bakwedstrijd in het Huis van de Sint waaraan negen kandidaten deelnamen. “Een deskundige jury heeft na uitgebreid proeven de ‘hoemp’ van Inge als beste bevonden en dus krijgt zij de prestigieuze oorkonde”, zegt de voorzitter van de Orde van de Hasseltse Speculaas, Ronald Lampers. “Natuurlijk ben ik heel blij met deze erkenning, maar ik ben ook bijzonder verbaasd”, aldus de winnares. “Ik bak immers maar een keer per jaar speculaas, namelijk met Sinterklaas.” De winnares van de vorige editie, Aleide Boyen, kwam ook even langs om de eretitel door te geven. [naar artikel]
In deze helpdesk behandelen we elke dag een vraag bij de eindejaarsfeesten. Vandaag: Ga ik spijt krijgen van mijn idee om zelf speculaas te bakken? [naar artikel]
De verkiezing van Beste Bakker van Vlaanderen zit er alweer op. Bakkerij Geldhof uit Roeselare mag zichzelf een jaar lang de Beste Bakker van Vlaanderen noemen. We kregen ook tientallen leuke video’s en campagnes doorgestuurd. De leukste campagne bekronen we opnieuw met onze campagneprijs en met een cheque van 1.000 euro. Die eer is dit jaar weggelegd voor Bakkerij Snauwaert uit Nieuwpoort. [naar artikel]
Geen Sinterklaas zonder speculaas. Lekker dik, dun en krokant, klein of levensgroot: de kindervriend brengt ze in alle vormen en maten. En hij koopt ze zeker en vast bij deze vier ambachtelijke bakkers. [naar artikel]
De Sint is in het land en daar horen snoepjes bij. Speculaas, chocolade, marsepein, en zoveel meer: in de gekende klassieke vorm of een veganversie voor wie wil. [naar artikel]
In de lokettenzaal van het Hasseltse stadhuis is donderdag de skyline van Hasselt nagebouwd in speculaas. Een huzarenstukje van de bakkers van de Hasseltse Hotelschool met liefst 8.000 speculaasjes. [naar artikel]
Christoph Pouls, oud-leerling van de Hasseltse hotelschool, heeft vanmiddag leerlingen van het Guangdong Tourisme Institute – zeg maar de hotelschool van deze provincie van 105 miljoen mensen - Hasseltse speculaas leren maken. De Maaseikenaar staat al anderhalf jaar aan het hoofd van de keuken van het Sofitel. Ter gelegenheid van het bezoek van de Limburgse delegatie van het provinciebestuur trok hij opnieuw het klaslokaal in. [naar artikel]
Zondag worden in bakkerij Wilmar in Muizen (Mechelen), op de Magdalenasteenweg, de laatste broden en taartjes verkocht. Zaakvoerder Jacques Pörtner (55) is na een operatie werkonbekwaam verklaard en kan niet langer de stiel van bakker uitoefenen. Hiermee verdwijnt na bijna veertig jaar de enige warme bakker in het dorp. [naar artikel]
Bakker Guy Van de Vorst uit Mol mag zich de tweede beste ‘koffiekoekenbakker’ van België noemen. De ambachtelijke bakker won woensdag zilver op het Belgische kampioenschap voor bakkers tijdens een vakbeurs in Antwerpen. [naar artikel]
Al drie jaar lang maakt bakker Patrick tijdens de Gentse Feesten pizza's in zijn garage. Een succesformule zo blijkt, want er gaan dagelijks maar... [naar artikel]
Stap een bakker of supermarkt binnen en de speculaas vliegt je in vele vormen om de oren. Of het nu om kruidnoten, koekjes voor bij de koffie of lekkere grote brokken gaat: de speculaaskruiden vinden we overal terug. Maar wat zit er eigenlijk in die ‘kruiden’, waar komen ze vandaan en hoe maak je ze zelf? [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.