Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Gazet van Antwerpen

Bakker Guy maakt speculaas in vorm van minstens 200 jaar oud

14/11/2019 - 19:52
"Enkele houten vormen waarmee Guy De Bakker uit Lier zijn speculaasfiguren voor Sinterklaas maakt, zijn misschien wel tweehonderd jaar oud. Dubbel zo oud dan eerst gedacht. En ook zijn bakkerij bestaat al veel langer dan wat De Bakker vermoedde."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Van Lotus tot Delhaize: wat is de lekkerste speculoos? Bakker Toon De Klerck proeft er 10. “Deze merken geven dezelfde speculaas aan andere prijs” (03/12/2022 - Het Laatste Nieuws)

Wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas. Een verse speculaas van bij de warme bakker smaakt altijd, maar hoe zit het met de versies uit de supermarkt? Bakker Toon De Klerck van de gelijknamige bakkerij proeft 10 verschillende Sinterklaasfiguren in speculoos en haalt er de lekkerste uit. Al doet hij ook een zeer merkwaardige ontdekking. “Voor dit merk betaal je 40 procent meer, terwijl een veel goedkopere verpakking exact dezelfde speculaas bevat.” [naar artikel]


2. Jonge bakkers helpen de Sint om zijn voorraad speculaas aan te vullen (09/11/2023 - Het Belang van Limburg)

De Sint heeft een hoop speculaas nodig om de schoenen van alle brave kinderen te vullen, helpende bakkershanden zijn dezer dagen dus meer dan welkom. Daarom organiseren de Orde van de Hasseltse Speculaas en de Hotelschool Hasselt workshops speculaas maken en bakken in het huis van de Sint. Ronald Lampers, grootmeester in de Orde van de Hasseltse Speculaas, en Rik Sevens van de Hogeschool zien het graag gebeuren: “We organiseren zes baksessies met in totaal een 60-tal kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar”, zeggen de begeleiders. “We willen de kinderen een fijne, lekkere en leerrijke namiddag bezorgen, onze Hasseltse speculaas promoten en wie weet enkele kinderen stimuleren om later bakker te worden.” [naar artikel]


3. Hoe het recept van echte Hasseltse speculaas geheim blijft: “Zelfs niet in een kluis” (02/12/2021 - Het Belang van Limburg)

Meer nog dan chocolade is speculaas het Sinterklaassnoepgoed bij uitstek. Waar komt die traditie vandaan? En wat maakt Hasseltse, euh, speculaas zo anders? Want speculoos zeg je nóóit. Goesting ging op pad en vond antwoorden. [naar artikel]


4. Zoet, zoeter, zoetst: Loïc maakt javanais van speculaas (28/11/2019 - Het Laatste Nieuws)

VTM-huiskok Loïc Van Impe tovert elke dag zonder al te veel moeite passie op je bord en op je scherm. Vandaag maakt hij javanais van speculaas. [naar artikel]


5. Bakker Erika verkoopt speculaas voor goede doel (21/12/2017 - Het Belang van Limburg)

Speculaasbakker Erika Vanvuchelen staat straks op de midwintermarkt aan de Sint-Pauluskerk van Geetbets. Zij houdt een verkoop van speculaas voor het goede doel. [naar artikel]


6. Aleide Boyen is beste amateur-speculaasbakker van Hasselt (27/11/2022 - Het Belang van Limburg)

Aleide Boyen bakt de lekkerste Hasseltse speculaas. Sinterklaas had bij zijn aankomst een wedstrijd uitgeschreven voor de beste amateur bakker. Een deskundige jury verkoos Aleides speculaas boven die van vier andere thuisbakkers. [naar artikel]


7. Beyhan kookt: Speculaas toetjes (23/06/2017 - Het Belang van Limburg)

Ooit stond ze achterin de keuken van haar mans kebabzaak te zwoegen, maar vandaag is de Maasmechelse hobbykokkin Beyhan Agirdag bekender dan Jeroen Meus op de sociale netwerksite mutfaktayim_b. Deze week maakt ze een overheerlijk gerecht klaar: speculaas toetjes Smakelijk! [naar artikel]


8. Bakker Guy ontdekt dat zijn speculaasvormen een flinke som geld waard zijn: “Voor de zekerheid maar weggeborgen” (18/11/2019 - Het Nieuwsblad)

Enkele houten vormen waarmee Guy De Bakker uit Lier zijn speculaasfiguren voor Sinterklaas maakt, zijn misschien wel tweehonderd jaar oud. Dubbel zo oud als eerst gedacht. En ook zijn bakkerij bestaat al veel langer dan wat De Bakker vermoedde. [naar artikel]


9. Dit jaar brengt Sinterklaas geen speculaas, maar pepernoten (23/11/2017 - Express)

Wie dit jaar lekkers in z’n schoen vindt, zal daar geen speculaas in zien liggen. De nieuwste trend is pepernoot, of kruidnoot. Mogelijk het gevolg van de komst van Nederlandse supermarkten in België, want de lekkernij is inderdaad een uitvinding van onze noorderburen. Maar wat is het verschil met speculaas dan precies? Pepernoten en kruidnoten […] The post Dit jaar brengt Sinterklaas geen speculaas, maar pepernoten appeared first on Express [NL]. [naar artikel]


10. KZJ Zammelen verkoopt speculaas (12/11/2019 - Het Belang van Limburg)

Zoals ieder jaar verkoopt de KZJ van Zammelen weer haar eigenste zelfgemaakte speculaas. De KZJ is een onafhankelijke jeugdbeweging en de opbrengsten van de speculaasverkoop gaan dan ook rechtstreeks naar activiteiten en zomerkampen voor haar leden. [naar artikel]


11. Na 75 jaar doven de ovens van bakkerij Kuipers in Genoelselderen voorgoed (30/03/2022 - Het Belang van Limburg)

De speculaas is bekend tot in Zwitserland, en klanten brachten tot voor kort er nog zelf hun ‘spijs’ van kersen en pruimen binnen om vlaaien van te laten maken. Maar na 75 dooft bakker Marc Kuipers definitief de ovens van zijn familiebakkerij in Genoelselderen. [naar artikel]


12. Sint-Martinusscholen bakken speculaas voor Make-A-Wish (24/11/2022 - Het Belang van Limburg)

Al 25 jaar bakken de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad speculaas die door de organisatie Make-A-Wish te koop aangeboden wordt. Met de opbrengst kan de organisatie wensen vervullen van kinderen tussen 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. [naar artikel]


13. Na de hetze met de veel te grote mondmaskers: Aalsterse bakker maakt mondmaskertaarten (22/06/2020 - VRT NWS)

Een Aalsterse bakker maakt mondmaskertaarten na de grappige reacties die er kwamen toen de mondmaskers voor de Aalstenaars veel te groot bleken. De "mondmaskertaarten" tonen een gezichtje dat volledig bedekt is met een wit mondmasker: "We wilden onze klanten eens goed doen lachen", zegt de bakker. [naar artikel]


14. Bakker Jimmy van Tartine & co verklapt zijn geheim voor de beste driekoningentaart (05/01/2020 - Gazet van Antwerpen)

Maandag vieren we Driekoningen. Een feest waarbij tegenwoordig de gelijknamige taart minstens even belangrijk geworden is als het goud, de wierook en de mirre. Wij lieten Balthasar, Melchior en Caspar even voor wat ze waren en trokken naar een andere wijze man: de ambachtelijke bakker Jimmy van Tartine & co. Hij verklapte ons hoe je de beste driekoningentaart maakt. [naar artikel]


15. Cindy bakt maar één keer per jaar speculaas, nu is ze de beste speculaasbakker van Hasselt (05/12/2023 - Het Belang van Limburg)

Nog tot 2 december 2024 moet de Hasseltse Cindy Bams aangesproken worden met ‘beste amateurbakker van de Hasseltse speculaas 2023’. Dat is het besluit na een bakwedstrijd in het Huis van de Sint waaraan negen kandidaten deelnamen. “Een deskundige jury heeft na uitgebreid proeven de ‘hoemp’ van Inge als beste bevonden en dus krijgt zij de prestigieuze oorkonde”, zegt de voorzitter van de Orde van de Hasseltse Speculaas, Ronald Lampers. “Natuurlijk ben ik heel blij met deze erkenning, maar ik ben ook bijzonder verbaasd”, aldus de winnares. “Ik bak immers maar een keer per jaar speculaas, namelijk met Sinterklaas.” De winnares van de vorige editie, Aleide Boyen, kwam ook even langs om de eretitel door te geven. [naar artikel]


16. Loont het de moeite om zelf speculaas te bakken? (03/12/2022 - De Standaard)

In deze helpdesk behandelen we elke dag een vraag bij de eindejaarsfeesten. Vandaag: Ga ik spijt krijgen van mijn idee om zelf speculaas te bakken? [naar artikel]


17. Deze bakker voerde het best campagne voor Beste Bakker (16/02/2022 - Het Nieuwsblad)

De verkiezing van Beste Bakker van Vlaanderen zit er alweer op. Bakkerij Geldhof uit Roeselare mag zichzelf een jaar lang de Beste Bakker van Vlaanderen noemen. We kregen ook tientallen leuke video’s en campagnes doorgestuurd. De leukste campagne bekronen we opnieuw met onze campagneprijs en met een cheque van 1.000 euro. Die eer is dit jaar weggelegd voor Bakkerij Snauwaert uit Nieuwpoort. [naar artikel]


18. Zie ginds komt de speculaas: 4 adressen voor ambachtelijke speculazen (02/12/2023 - Gazet van Antwerpen)

Geen Sinterklaas zonder speculaas. Lekker dik, dun en krokant, klein of levensgroot: de kindervriend brengt ze in alle vormen en maten. En hij koopt ze zeker en vast bij deze vier ambachtelijke bakkers. [naar artikel]


19. OPROEP. Waar koopt Sinterklaas vegan snoepgoed? (15/11/2021 - Het Belang van Limburg)

De Sint is in het land en daar horen snoepjes bij. Speculaas, chocolade, marsepein, en zoveel meer: in de gekende klassieke vorm of een veganversie voor wie wil. [naar artikel]


20. Actie voor ‘De Warmste Week’: koop de Hasseltse skyline ... in speculaas (24/11/2022 - Het Belang van Limburg)

In de lokettenzaal van het Hasseltse stadhuis is donderdag de skyline van Hasselt nagebouwd in speculaas. Een huzarenstukje van de bakkers van de Hasseltse Hotelschool met liefst 8.000 speculaasjes. [naar artikel]


21. Maaseikenaar leert Chinezen speculaas maken (07/12/2016 - Het Belang van Limburg)

Christoph Pouls, oud-leerling van de Hasseltse hotelschool, heeft vanmiddag leerlingen van het Guangdong Tourisme Institute – zeg maar de hotelschool van deze provincie van 105 miljoen mensen - Hasseltse speculaas leren maken. De Maaseikenaar staat al anderhalf jaar aan het hoofd van de keuken van het Sofitel. Ter gelegenheid van het bezoek van de Limburgse delegatie van het provinciebestuur trok hij opnieuw het klaslokaal in. [naar artikel]


22. Enige warme bakker sluit na 40 jaar noodgedwongen de deuren: “Verschrikkelijk, ik had nog graag doorgegaan” (26/09/2019 - Gazet van Antwerpen)

Zondag worden in bakkerij Wilmar in Muizen (Mechelen), op de Magdalenasteenweg, de laatste broden en taartjes verkocht. Zaakvoerder Jacques Pörtner (55) is na een operatie werkonbekwaam verklaard en kan niet langer de stiel van bakker uitoefenen. Hiermee verdwijnt na bijna veertig jaar de enige warme bakker in het dorp. [naar artikel]


23. Bakker Guy Van de Vorst is op een na beste koffiekoekenbakker: “Anderhalf jaar gewerkt aan mijn croissants” (27/09/2019 - Gazet van Antwerpen)

Bakker Guy Van de Vorst uit Mol mag zich de tweede beste ‘koffiekoekenbakker’ van België noemen. De ambachtelijke bakker won woensdag zilver op het Belgische kampioenschap voor bakkers tijdens een vakbeurs in Antwerpen. [naar artikel]


24. Gentse Feesten: bakker verkoopt pizza in zijn garage (18/07/2018 - Het Laatste Nieuws)

Al drie jaar lang maakt bakker Patrick tijdens de Gentse Feesten pizza's in zijn garage. Een succesformule zo blijkt, want er gaan dagelijks maar... [naar artikel]


25. Welke kruiden geven speculoos en kruidnoten hun specifieke smaak? (04/12/2022 - Het Laatste Nieuws)

Stap een bakker of supermarkt binnen en de speculaas vliegt je in vele vormen om de oren. Of het nu om kruidnoten, koekjes voor bij de koffie of lekkere grote brokken gaat: de speculaaskruiden vinden we overal terug. Maar wat zit er eigenlijk in die ‘kruiden’, waar komen ze vandaan en hoe maak je ze zelf? [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!