Mark Zuckerberg, de CEO van Meta (het bedrijf boven Facebook), liet ons vorig jaar kennismaken met het begrip metaverse. Intussen zijn verschillende technologiebedrijven bezig aan de ontwikkeling van hun eigen metaverse. In Turkije heeft een boer wel een zeer uitzonderlijke toepassing gevonden voor de metaverse: koeien een VR-bril opzetten om ze meer melk te laten […] [naar artikel]
Niet alleen mensen hebben het moeilijk met temperaturen boven 30 graden Celsius, ook dieren kunnen er moeilijk tegen. Koeien kunnen er zelfs stress van krijgen. Volgens boer Nico Vandervelpen uit Bekkevoort produceren koeien dan tot 15 procent minder melk. "We doen er alles aan om ze verkoeling te geven." [naar artikel]
01:40 Nu de koeien van Nederlandse boeren door de stikstofproblematiek minder melk produceren, heeft FrieslandCampina meer Belgische melk nodig. Een stevige ommezwaai, want de voorbije jaren verstootte de m... [naar artikel]
Nog steeds spelen producten van de koe een cruciale rol in het smaakpalet van vele mensen. Koeien worden zowel gekweekt voor hun vlees, als voor de melk die ze produceren. Al bestaan er voor dat laatste steeds meer alternatieven. Zo ook het nieuwe idee van Those Vegan Cowboys, een bedrijf dat melk produceert uit gras. […] [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie PETA roept op om geen melk meer te drinken. Blanke racisten zouden melk namelijk als symbool gebruiken voor blanke overheersing. Als bewijsmateriaal verwijst de organisatie naar nieuwsartikels over aanhangers van extreemrechts die op sociale media een emoji van een glas melk in hun naam verwerken of trots verklaren dat ze ‘lactosetolerant’ zijn. Het is […] Het bericht Daarom drink je best geen melk meer verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
HasseltLandbouwonderzoekers willen dat koeien in Vlaanderen straks allemaal een gps-apparaat rond de hals dragen, zodat de boer perfect kan bewijzen dat zijn melkkoeien vaker op de wei stonden, dan in de stal. “In Nederland is melk van koeien die vooral buitenstaan?zeer in trek bij de consument”, zegt landbouwonderzoeksinstituut ILVO. “Maar het ontbrak aan een goed systeem om te bewijzen dat de koeien niet gewoon op stal stonden.” [naar artikel]
‘Zot zijn doet geen zeer’, dacht een Turkse veehouder, en hij gaf zijn koeien een VR-bril. Het resultaat: meer én betere melk. Bekijk zijn experiment in de video hierboven. [naar artikel]
11:19 Bijna 4 miljard liter melk stroomde vorig jaar uit de uiers van Belgische koeien. België is een van de winnaars van de afschaffing van de Europese melkquota in 2015. [naar artikel]
Landbouwonderzoekers willen dat koeien in Vlaanderen straks allemaal een gps-apparaat rond de hals dragen. Want zo kan de boer perfect bewijzen dat zijn melkkoeien vaker in de wei dan in de stal staan. “In Nederland is melk van koeien die vooral buitenstaan – zogenaamde ‘weidemelk’ – zeer in trek bij de consument”, zegt landbouwonderzoeksinstituut ILVO. “Maar het ontbrak aan een goed systeem om te bewijzen dat de koeien niet gewoon op stal stonden.” [naar artikel]
Chinese burgers hebben steeds grote vraag naar melk. Het land smeedt grote plannen om hun dorst te lessen, maar moet daarvoor eerst op zoek naar extra koeien. [naar artikel]
Burger King wil een meer milieuvriendelijke hamburger produceren. De hamburgerketen vervaardigt een nieuwe versie van zijn Whopper, waarvoor het vlees gebruikt wordt van koeien die als gevolg van een aangepast dieet minder methaan produceren. Methaan is een van de belangrijkste broeikasgassen, met een veel groter broeikaseffect dan C02, en is quasi uitsluitend afkomstig van herkauwers zoals koeien en schapen. [naar artikel]
Lidl verkoopt vanaf deze zomer enkel nog melk van koeien die buiten, in de wei, grazen. Ze zijn daarmee de eerste Belgische retailer die de... [naar artikel]
Burger King wil een meer milieuvriendelijke hamburger produceren. De hamburgerketen vervaardigt een nieuwe versie van zijn Whopper, waarvoor het vlees gebruikt wordt van koeien die als gevolg van een aangepast dieet minder methaan produceren. Methaan is een van de belangrijkste broeikasgassen, met een veel groter broeikaseffect dan CO2, en is quasi uitsluitend afkomstig van herkauwers zoals koeien en schapen. [naar artikel]
Bij de productie van 1 liter Vlaamse melk komt gemiddeld 1 kilogram aan broeikasgassen vrij, de laagste ecologische voetafdruk ter wereld. Dat is het gevolg van productieve koeien op een strikt dieet. [naar artikel]
Nooit eerder produceerden de Vlaamse melkkoeien zo veel melk tijdens hun leven, zo blijkt uit de statistieken van Coöperatie CRV, die jaarlijks de Vlaamse melkproductie monitort. Terwijl de melkproductie per lactatie nauwelijks steeg, bedroeg de levensproductie van de Vlaamse melkkoeien dit jaar 29.397 kilogram melk, ruim 500 kilogram meer dan vorig jaar. Ook de gemiddelde leeftijd van de koeien steeg. [naar artikel]
Met zeven zijn ze al, de landbouwers in Limburg die hennep als voer voor koeien verbouwen. Al drie jaar kweken ze cannabis sativa, goed voor een areaal van 25 hectare. De resultaten zijn veelbelovend. “Mijn koeien zijn veel gezonder en geven meer melk”, zegt veeboer Ivo Evens (50) uit Erpekom (Peer). De landbouwhennep is overigens compleet legaal. “Je moet er al acht hectare van opsmoren om hetzelfde gevoel te krijgen dat één joint geeft.” [naar artikel]
De groententeelt heeft te lijden onder de hitte maar ook landbouwers met koeien worden geconfronteerd met veel problemen: de koeien geven minder melk en omdat er geen goed gras meer in de weides staat, moeten ze alternatief voeder krijgen. De kosten lopen op en die kunnen de boeren niet doorrekenen aan de melkfabrieken. [naar artikel]
Melk en vooral kaas maken uit gras zonder vervuilende koeien is een oude droom die door nieuwe technologie dichterbij komt. Als het lukt ‘heb je iets in handen waarmee je een hele sector overhoop gooit’. [naar artikel]
Smullen van een ijsje gemaakt van verse melk, met zicht op de weide en koeien. Verschillende melkveebedrijven produceren zelf ijs. Zo ook ’t Roren-ijsje in Bree. Authenticiteit en gezelligheid troef. [naar artikel]
Landbouwer Bram Atgen vindt het een brug te ver wanneer supermarkten een landbouwkeuze aan de consument opdringen. Zo wil Lidl binnenkort enkel nog melk van grazende koeien verkopen. Atgen vreest dat de extra kost afgewenteld wordt op de landbouwers. [naar artikel]
Het wordt de komende dagen erg warm. Niet alleen mensen, maar ook dieren hebben het dan soms lastig. De koeien van Els Vanneste in Moerkerke bij Damme ondervinden zelfs hittestress. “Ze zweten meer en geven minder melk.” [naar artikel]
De nieuwe reeks Over Eten is gestart op Eén. Daarin gaan Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis op zoek naar wat we op ons bord krijgen. Melk bijvoorbeeld. “Als ik het goed begrijp bevalt een koe en moet ze na drie maanden al terug zwanger zijn om melk te kunnen geven”, was Danira's verwonderde vaststelling. Hoe zit dat met koeien en onze melk? En van waar komt onze biefstuk? We zochten het uit. [naar artikel]
Zowat tweehonderd Nederlandse melkveebedrijven doen mee aan een proef waarbij koeien een voedingssupplement toegediend krijgen waardoor ze minder winden en boeren laten. Het voedingssupplement zou de uitstoot van methaan door vee met 30 procent kunnen verminderen. [naar artikel]
IJsjesmakers kloppen de laatste tijd overuren. Logisch, want dankzij het betere weer en de coronamaatregelen is het moeilijk om een leukere en lekkerdere uitstap te bedenken dan een trip naar het ijssalon. Bij Christel Roelands (53) van Lotte’s Hoeve-ijs in Liezele (Puurs-Sint-Amands) maken ze hun ijsjes letterlijk van A tot Z: de koeien op de boerderij zorgen voor de melk, Christel maakt er heerlijke ijsjes van en schept er smakelijke bolletjes van. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.