Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Nieuwsblad

Rund, kalf of varken, de Belg eet steeds minder vlees en dat komt niet alleen door de oprukkende flexitariërs

03/01/2020 - 03:09
"De Belg eet 8,8 procent minder vlees dan tien jaar geleden. Dat komt niet alleen door de oprukkende flexitariërs. Ook de vergrijzing speelt een rol."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. De Belg eet steeds minder vlees (13/09/2017 - VRT NWS)

Ieder jaar eet de Belg gemiddeld 1,3 kilogram minder vlees. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Volgens Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, heeft de daling onder meer te maken met de schandalen in de slachthuizen. [naar artikel]


2. ‘Pjeirefretters’ moeten steeds harder zoeken naar hun lievelingssteak (07/12/2017 - Het Nieuwsblad)

De Belg eet steeds minder vlees en dat is meteen een reden om volgend jaar geen Dagen Zonder Vlees te organiseren. Vooral de consumptie van paardenvlees daalde, maar niet in Vilvoorde. Al merken ook de ‘Pjeirefretters’ dat hun steak steeds moeilijker te vinden is. [naar artikel]


3. De Belg eet steeds minder vlees: dit moet de slager doen om te overleven (05/04/2017 - Het Nieuwsblad)

Elke week sluit ergens in België een slagerij. En dat valt niet te verwonderen, want in 13 jaar tijd eten we een kwart minder vlees. Voor de resterende slagers zit er dan ook niets anders op dan het aanbod uit te breiden. “We moeten almaar meer inzetten op bereide schotels en vegetarische burgers”, klinkt het achter de koeltoog. [naar artikel]


4. We eten minder vlees, maar slachten meer dieren (04/08/2017 - Het Belang van Limburg)

In 2006 at de Belg nog gemiddeld 94,2 kilo vlees per jaar, in 2015 was dat geslonken naar 84,1 kilo. Anderzijds werden in 2013 circa 304 miljoen dieren geslacht in België om op het bord van de modale Belg te belanden, in 2016 was het aantal toegenomen tot 319 miljoen dieren. “We zijn minder vlees gaan eten, maar dit leidt niet tot minder dierenleed”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp op basis van cijfers die ze kreeg van de federale minister van Landbouw. [naar artikel]


5. Meer kip en minder rund eten is beter voor het klimaat. Maar de kippen betalen een torenhoge prijs (28/10/2021 - De Morgen)

Voor het klimaat is het beter dat we meer kip en minder rund eten. Want de vleeskip zet voer erg efficiënt om in vlees. Daar betaalt ze wel zelf de prijs voor. ‘De vleeskip vormt het grootste dierenwelzijnsprobleem ter wereld.’ [naar artikel]


6. Bedorven Braziliaans vlees: één lading vlees van verdacht bedrijf naar België (21/03/2017 - Knack)

Wereldwijd wordt de invoer van rund en kip uit Brazilië, dat verwikkeld is in een schandaal met bedorven vlees, nauwlettend in de gaten gehouden. [naar artikel]


7. Lidl zet in op vegan en vegetarisch aanbod: Belg eet steeds minder vlees (06/03/2020 - Het Laatste Nieuws)

Bij Lidl ligt tegenwoordig ‘Next Level Meat’ in de rekken, een eigen gloednieuw assortiment met burgers en gehakt zonder vlees. Dankzij tarwe-,... [naar artikel]


8. Dierenmishandeling, zieke kippen en zorgen om eigen gezondheid: de Belg eet alsmaar minder vlees maar de steak zal nooit helemaal verdwijnen (13/02/2018 - Het Nieuwsblad)

44 procent van de Belgen at vorig jaar minder vlees, vooral om gezondheidsredenen en de dierenmishandeling in slachthuizen. Toch is een samenleving zonder vlees nog niet voor morgen. “De vleesconsumptie zal bij elk schandaal blijven afnemen, maar niet volledig verdwijnen. Dat is een brug te ver.” [naar artikel]


9. Maandelijks meer dan 26 miljoen dieren geslacht in 2021: meer varken en kip, minder rund (24/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

In 2021 zijn maandelijks 26,32 miljoen dieren geslacht in België. Wat het gewicht betreft, zijn varkens goed voor 62 procent van de totale hoeveelheid vlees: dat zijn maandelijks 965.000 varkens. In aantallen zijn kippen, met 25,2 miljoen geslachte dieren per maand, in de meerderheid. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel donderdag. [naar artikel]


10. Steeds meer restaurants trekken kaart van vegetariërs (07/04/2017 - Het Belang van Limburg)

Terwijl iedere Vlaming in 2002 nog 27 kilo vlees per jaar kocht, is dat cijfer de voorbije jaren gezakt tot net geen 20 kilo per persoon. Dat zegt het VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. De verklaring ligt voor de hand: de opmars van de ¬vegetariërs en de flexitariërs. Ook steeds meer Limburgse restaurants trekken de kaart van klanten die geen vlees meer willen. Dirk Billion trok naar hamburgerrestaurant De Botanique op de Hasseltse Zuivelmarkt. [naar artikel]


11. Wereldwijde waakzaamheid voor Braziliaans vlees (21/03/2017 - Het Laatste Nieuws)

Wereldwijd wordt de invoer van rund en kip uit Brazilië, dat verwikkeld is in een schandaal met bedorven vlees, nauwlettend in de gaten gehouden. [naar artikel]


12. Wereldwijde waakzaamheid voor bedorven Braziliaans vlees (21/03/2017 - Gazet van Antwerpen)

Wereldwijd wordt de invoer van rund en kip uit Brazilië, dat verwikkeld is in een schandaal met bedorven vlees, nauwlettend in de gaten gehouden. China, de grootste invoerder van vlees uit Brazilië, heeft tijdelijk de grens gesloten. [naar artikel]


13. De toekomst van vlees: 'Onverdoofd slachten is niet het echte probleem' (09/04/2019 - Knack)

Voor zijn boek Moet er nog vlees zijn? sneed Laurens De Meyer, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu, een volgens hem bijzonder sympathiek varken de keel over. Sindsdien eet hij nauwelijks nog vlees. Moeten we met z'n allen zijn voorbeeld volgen? [naar artikel]


14. Kreupel, jong geslacht en steeds vaker op ons bord: de vleeskip is er van alle dieren het slechtst aan toe (28/10/2021 - De Morgen)

Voor het klimaat is het beter dat we meer kip en minder rund eten. Want de vleeskip zet voer erg efficiënt om in vlees. Daar betaalt ze wel zelf de prijs voor. ‘De vleeskip vormt het grootste dierenwelzijnsprobleem ter wereld.’ [naar artikel]


15. Beelden van mishandelde varkens doen ons daarom niet minder koteletten eten (02/11/2018 - De Morgen)

Undercoverfilmpjes van dierenleed in de media schokken wel, maar overtuigen niet om ook minder vlees te eten. “De huilende varkens maken triest en kwaad, maar veel minder varken gaan we er niet van eten”, zegt media-onderzoeker Sara Nelissen (KU Leuven). [naar artikel]


16. Sergio Herman bant vlees op de kaart, wat vinden andere chefs daarvan? “Het vlezeke, dat krijg je er niet zomaar uit” (13/03/2020 - Het Nieuwsblad)

“We serveren geen vlees meer in Pure C, tenzij iemand er expliciet naar vraagt.” Sergio Herman maakte in ‘Mijn keuken mijn restaurant’ duidelijk dat er een trend aan de gang is naar minder vlees bij topzaken. Andere chefs gaan akkoord, al bant niemand zijn kippen-, rund- of varkensvlees volledig van de kaart. “Het vlezeke als hoofdschotel, dat krijg je er zomaar niet uit.” [naar artikel]


17. Na alle voedselschandalen: vier op tien Belgen eet minder vlees (14/02/2018 - Het Belang van Limburg)

hasselt 44 procent van de Belgen at vorig jaar minder vlees, vooral om gezondheidsredenen en door de schandalen over dierenmishandeling in slachthuizen. Toch is een samenleving zonder vlees nog niet voor morgen. “De vleesconsumptie zal bij elk schandaal blijven afnemen, maar niet volledig verdwijnen. Dat is een brug te ver.” [naar artikel]


18. De oprukkende jeugdwoestijnen van Europa (24/07/2021 - Express)

Lees dit artikel: De oprukkende jeugdwoestijnen van Europa Steeds meer jongeren verlaten het platteland van Europa en trekken naar de steden, net nu het geboortecijfer historisch laag is. In een tiental regio’s is het aantal 15- tot 34-jarigen de afgelopen vijf jaar alleen al met meer dan 15 procent gedaald. Het leidt tot ‘jeugdwoestijnen’: gebieden in Europa waar je nog amper jonge mensen […] Lees dit artikel: De oprukkende jeugdwoestijnen van Europa [naar artikel]


19. Belg laat biefstuk steeds meer links liggen (28/09/2017 - Knack)

De traditionele biefstuk met friet staat onder druk. Belgen eten steeds minder vlees. En als er al eens biefstuk in de pan belandt, wordt vaker naar Ierse rib eye gegrepen. [naar artikel]


20. Viangro haalt besmet vlees uit winkelrekken van Carrefour (04/12/2019 - Het Belang van Limburg)

Het bedrijf Viangro heeft in overleg met het federale voedselagentschap FAVV producten met de naam Gehakt Varken Rund uit de handel genomen, omdat ze mogelijk besmet zijn met salmonella. Het gehakt werd verkocht in de slagerijafdeling van verscheidene Carrefour-winkels in België. Consumenten die het product hebben gekocht, worden verzocht het terug te brengen naar het verkooppunt, waar het wordt terugbetaald. [naar artikel]


21. Vleesverkoop daalt amper door Dagen Zonder Vlees (02/03/2017 - De Standaard)

Minstens 100.000 Vlamingen hebben de intentie om de komende veertig dagen geen of minder vlees te eten. Ze hebben zich geregistreerd voor Dagen Zonder Vlees. Maar wordt er daardoor ook minder vlees gekocht? [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!