Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

23 October 2021
22:07 uur

Dewael wil debat over koloniaal verleden, De Wever ergert zich aan beslissing ‘Fawlty Towers’: “Zijn we gek geworden?”

Het Laatste Nieuws

12/06/2020 - 17:48

Kamervoorzitter Patrick Dewael wil dat het parlement het debat voert over ons koloniaal verleden. Hij wil woensdag overleggen met de andere...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Bart De Wever niet opgezet met schrappen van Fawlty Towers: “Zijn we gek geworden?” (12/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Wie in het Verenigd Koninkrijk naar Fawlty Towers, de hilarische hotelreeks met John Cleese, wil kijken, wacht een onaangename verrassing. De meest iconische aflevering is door de BBC van haar eigen streamingdienst verwijderd. Waarom wil de Britse openbare omroep niet zeggen. De voorbije dagen beslisten wel meerdere omroepen en streamingdiensten om bepaalde ‘aangebrande’ films of series niet meer uit te zenden, tot grote onvrede van onder meer Bart De Wever.
  [naar artikel]
 2. John Cleese ontzet nadat BBC beroemde aflevering van ‘Fawlty Towers’ offline haalt: “Een stomme beslissing” (12/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een aflevering van de legendarische komedie Fawlty Towers waarin de oneliner “don’t mention the war” verschillende keren voorbij komt, is niet meer...
  [naar artikel]
 3. BBC haalt ‘racistische’ aflevering ‘Fawlty Towers’ offline, John Cleese reageert ontzet: “Een stomme beslissing” (12/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een aflevering van de legendarische komedie Fawlty Towers waarin de oneliner “don’t mention the war” verschillende keren voorbij komt, is niet meer...
  [naar artikel]
 4. BBC haalt ‘racistische’ aflevering ‘Fawlty Towers’ offline, John Cleese reageert afkeurend: “Een stomme beslissing” (12/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een aflevering van de legendarische komedie Fawlty Towers waarin de oneliner “don’t mention the war” verschillende keren voorbij komt, is niet meer...
  [naar artikel]
 5. John Cleese boos over foute 'Fawlty Towers' (04/04/2019 - De Morgen)
  Het zit er bovenarms op tussen John Cleese en een Australische theatergroep die al jaren het tv-programma Fawlty Towers op de planken brengt. Die zou zonder toestemming de wereld rondreizen met Basil, Sybil, Manuel en hun disfunctioneel hotel, onder de naam Faulty Towers.
  [naar artikel]
 6. “Verboden aflevering” Fawlty Towers toch weer te zien op streamingdienst BBC (13/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De aflevering “The Germans” van “Fawlty Towers” die deze week verwijderd werd van streamingdienst UKTV vanwege racistisch taalgebruik is binnenkort weer te zien, meldt de BBC. UKTV zegt in een verklaring dat het oude afleveringen van komische series van “extra context en waarschuwingen” gaat voorzien. Dat gebeurt ook bij de gewraakte aflevering van “Fawlty Towers”.
  [naar artikel]
 7. Dewael pleit voor waarheidscommissie over koloniaal verleden (12/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) wil een waarheidscommissie vormen om “in het reine te komen met het koloniale verleden”. Die zou zich onder andere moeten buigen over de vraag naar excuses.
  [naar artikel]
 8. John Cleese kritisch over schrappen Fawlty Towers-aflevering: ‘We nemen toch ook geen afscheid van Newtons theorieën?’ (12/06/2020 - De Morgen)
  John Cleese heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de beslissing van de BBC om een aflevering van Fawlty Towers te schrappen. Volgens de Britse acteur wordt er in die aflevering de spot gedreven met racisme en xenofobie. Als mensen dat niet snappen, vindt Cleese dat nogal ‘stupid’.
  [naar artikel]
 9. Fawlty Towers toch weer op streamingdienst BBC (13/06/2020 - De Tijd)
  14:41 'The Germans', de bekende aflevering van de reeks Fawlty Towers, is binnenkort opnieuw beschikbaar op de streamingdienst van de BBC. De zender kleeft een waarschuwingsbericht aan de eerder geschrapte ...
  [naar artikel]
 10. Britten halen 'don't mention the war' van Fawlty Towers offline (12/06/2020 - De Tijd)
  09:02 Een aflevering van de legendarische sitcom Fawlty Towers waarin de oneliner 'don't mention the war' verschillende malen terugkomt, is niet meer te zien op de BBC-streamingdienst UKTV.
  [naar artikel]
 11. Manuel uit 'Fawlty Towers' overleden (07/04/2019 - De Morgen)
  De Duits-Britse acteur Andrew Sachs, beroemd van zijn rol als de Spaanse ober Manuel in de tv-serie Fawlty Towers, is overleden. Hij werd 86 jaar.
  [naar artikel]
 12. Manuel uit 'Fawlty Towers' overleden (02/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse acteur Andrew Sachs, die vooral bekend is voor zijn rol als de Spaanse ober Manuel in de Britse sitcom 'Fawlty Towers', is vorige week
  [naar artikel]
 13. Manuel uit Fawlty Towers overleden (02/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Britse acteur Andrew Sachs, vooral bekend als de Spaanse ober Manuel in Fawlty Towers, is overleden. Hij werd 86 en leed aan dementie, liet zijn vrouw donderdagavond weten.
  [naar artikel]
 14. BBC haalt aflevering Fawlty Towers offline (12/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een aflevering van de legendarische komedie Fawlty Towers waarin de oneliner ‘don’t mention the war’ verschillende keren voorbij komt, is niet meer...
  [naar artikel]
 15. Bart De Wever verbolgen: “Zijn we collectief gek geworden?” (12/06/2020 - Metro)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert op sociale media vol onbegrip op de huidige ‘beeldenstorm’ en censuur als gevolg van antiracistische protesten. In de nasleep van de protesten tegen racisme en politiegeweld werden in ons land beelden van Leopold II gevandaliseerd, maar ook op andere plaatsen in de wereld moesten monumenten van historische figuren het ontgelden. Zo werden in de Verenigde Staten standbeelden van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus neergehaald en in Engeland ondergingen beelden van Winston Churchill hetzelfde lot. Nu worden ook televisieseries geviseerd. Zo besloot de BBC om de ‘Don’t mention the war’-aflevering van ‘Fawlty Towers’ offline te halen. Daarin verwijst de majoor, een klant van het hotel, tot driemaal toe naar Indische cricketspelers met het woord ‘neger’. Verontwaardiging Bart De Wever (49) vindt het allemaal te ver gaan. “Beelden van Churchill besmeuren? ‘Gone with the Wind’ mag niet meer? Mijn favoriete aflevering (‘Don’t mention the war!’) van ‘Fawlty Towers’ offline halen? Zijn we collectief gek geworden? Vrij naar Mitterand zeg ik: men keert niet de rug naar wie men was in het verleden, maar men verandert en dat is alles”, schrijft hij op Instagram. Enkele dagen geleden liet hij zich al kritisch uit over de vandalisering van een standbeeld van Winston Churchill. “Mijn hart bloedt als ik zie hoe sommige ‘actievoerders’ er gisteren alles aan deden om racisme te voeden en te kweken. Niet alleen in Brussel”, klonk het. View this post on Instagram Beelden van Churchill besmeuren? Gone with the wind mag niet meer? Mijn favoriete aflevering (“don’t mention the war!”) van Fawlty Towers offline halen? Zijn we collectief gek geworden? Vrij naar Mitterand zeg ik: men keert niet de rug naar wie men was in het verleden, maar men verandert en dat is alles. A post shared by Bart De Wever (@bartdewever1) on Jun 12, 2020 at 5:24am PDT View this post on Instagram Mijn hart bloedt als ik zie hoe sommige ‘actievoerders’ er gisteren alles aan deden om racisme te voeden en te kweken. Niet alleen in Brussel. A post shared by Bart De Wever (@bartdewever1) on Jun 7, 2020 at 11:57pm PDT Lees ook: Vrouw van Bart De Wever moest naar het ziekenhuis: “Ik dacht dat ze dood was” Het bericht Bart De Wever verbolgen: “Zijn we collectief gek geworden?” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Don’t mention the N-word: hoe veranderend taalgebruik ook impact heeft op ‘Fawlty Towers’ (12/06/2020 - De Morgen)
  Een streamingplatform van de BBC haalt de legendarische aflevering ‘The Germans’ van Fawlty Towers offline. Niet omdat de Duitsers plots op hun tenen zijn getrapt. Maar omdat het personage van de oude Major Gowen verschillende keren het ‘n-woord’ gebruikt.
  [naar artikel]
 17. BBC haalt roemruchte Fawlty Towers-aflevering offline (12/06/2020 - De Morgen)
  De BBC heeft de fameuze Don’t mention the war!-aflevering van Fawlty Towers wegens ‘racisme’ van haar online streaming-service gehaald. Dat meldt The Guardian. Het nieuws komt een dag nadat de Britse publieke omroep Little Britain om een soortgelijke reden in de ban had gedaan.
  [naar artikel]
 18. Manuel uit Fawlty Towers overleden (02/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De Britse acteur Andrew Sachs, vooral bekend als de Spaanse ober Manuel in de sitcom Fawlty Towers, is overleden. De in Duitsland geboren Sachs werd 86 en leed aan dementie, liet zijn familie donderdagavond weten.
  [naar artikel]
 19. BBC zendt controversiële aflevering van ‘Fawlty Towers’ dan toch opnieuw uit (28/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  De BBC heeft de aflevering ‘The Germans’ van de legendarische humoristische serie ‘Fawlty Towers’ opnieuw uitgezonden. Nochtans had de Britse openbare omroep de aflevering eerder verwijderd van haar kanalen, na controverse.
  [naar artikel]
 20. 'Manuel' uit Fawlty Towers overleden: 'I know nothing' (02/12/2016 - Knack)
  De Britse acteur Andrew Sachs, die vooral bekend was voor zijn rol als de Spaanse ober Manuel (afkomstig uit Barcelona) in de Britse sitcom "Fawlty Towers" is vorige week overleden.
  [naar artikel]
 21. Zelfs ‘Don’t mention the war’ moet wijken: BBC haalt aflevering van Fawlty Towers offline (12/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wie in het Verenigd Koninkrijk naar Fawlty Towers, de hilarische hotelreeks met John Cleese, wil kijken, wacht een onaangename verrassing. De meest iconische aflevering is door de BBC van haar eigen streamingdienst verwijderd. Waarom wil de Britse openbare omroep niet zeggen.
  [naar artikel]
 22. BBC krabbelt al terug: omstreden aflevering ‘Fawlty Towers’ komt weer online (13/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De inmiddels beruchte ‘Don’t mention the war’-aflevering van sitcom ‘Fawlty Towers’, die vrijdag nog offline werd gehaald vanwege racistische...
  [naar artikel]
 23. ‘Dom om dit niet te zien als kritiek op racistisch gedrag’: John Cleese reageert op verwijderde ‘Fawlty Towers’-aflevering (12/06/2020 - De Morgen)
  De Britse komiek John Cleese is niet te spreken over het besluit van een Britse streamingdienst om een roemruchte aflevering van de comedy-serie Fawlty Towers te verwijderen. Het gaat om de aflevering The Germans, met de fameuze zinsnede ‘don’t mention the war’ (begin niet over de oorlog). Cleese speelt in de serie de hoofdrol van de haatdragende hotel-eigenaar Basil Fawlty.
  [naar artikel]
 24. Reactie John Cleese op verwijderde aflevering Fawlty Towers: 'Dom' (12/06/2020 - Knack)
  De Britse komiek John Cleese heeft vrijdag uitgehaald naar de Britse publieke omroep BBC omdat die een aflevering van televisieserie 'Fawlty towers' verwijderde van streamingdienst UKTV.
  [naar artikel]
 25. BBC gaat controversiële aflevering van ‘Fawlty Towers’ toch opnieuw uitzenden, mét enkele aanpassingen (28/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  BBC gaat ‘The Germans', een omstreden aflevering van de populaire komische serie ‘Fawlty Towers’, dan toch opnieuw uitzenden. Dat doet ze wel met een kleine aanpassing: de bewuste scène die de controverse veroorzaakte wordt uit het programma geknipt.
  [naar artikel]
 26. Patrick Dewael wil meer dan “gratuit” pardon voor koloniaal verleden (21/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) wil dat een eventueel pardon van België voor het koloniale verleden niet “gratuit” is, maar ook kijkt naar mogelijke flankerende maatregelen. Dat zei hij zondag in De zevende dag.
  [naar artikel]
 27. Patrick Dewael wil meer dan “gratuit” pardon voor koloniaal verleden (21/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) wil dat een eventueel pardon van België voor het koloniale verleden niet “gratuit” is, maar ook kijkt naar mogelijke flankerende maatregelen. Dat zei hij zondag in De zevende dag.
  [naar artikel]
 28. BBC gaat controversiële aflevering van ‘Fawlty Towers’ toch opnieuw uitzenden, maar met enkele aanpassingen (28/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  BBC gaat ‘The Germans', een omstreden aflevering van de populaire komische serie ‘Fawlty Towers’, dan toch opnieuw uitzenden. Dat doen ze wel met een kleine aanpassing: de bewuste scène die de controverse veroorzaakte wordt uit het programma geknipt.
  [naar artikel]
 29. “Don’t mention the war”-aflevering van Fawlty Towers komt terug op BBC-streamingplatform (maar met een bijsluiter) (12/06/2020 - VRT NWS)
  De BBC zal de legendarische “The Germans” -aflevering van de comedyreeks Fawlty Towers binnen een aantal dagen weer op het streamingplatform UKTV zetten. Dat laat UKTV weten in een persbericht. Er komt wel een waarschuwing voor de kijkers.Met het offline halen van de bewuste uitzending had de Britse omroep de afgelopen dag een storm van kritiek geoogst.
  [naar artikel]
 30. ‘Fawlty Towers’, Aalst Carnaval en Geert Hoste: mogen we dan met niets meer lachen? (20/06/2020 - De Morgen)
  Van Geert Hoste over Aalst Carnaval tot Basil Fawlty: grapjas spelen is moeilijker dan ooit. Vallen er nog grappen te tappen als je niemand meer mag beledigen? Of zijn we zo overgevoelig geworden dat elke lach in de kiem wordt gesmoord?
  [naar artikel]
 31. BBC krabbelt al terug: omstreden aflevering ‘Fawlty Towers’ komt weer online (13/06/2020 - De Morgen)
  De inmiddels beruchte ‘Don’t mention the war’-aflevering van sitcom Fawlty Towers, die gisteren nog offline werd gehaald vanwege ‘racistische uitlatingen’, zal binnenkort weer te bekijken zijn. Dat maakt UKTV, de Britse streamingdienst in handen van de BBC, bekend in een verklaring. Het verwijderen van de bewuste episode lokte heel wat reacties uit, met onder meer hoofdrolspeler John Cleese die zijn ongenoegen liet blijken.
  [naar artikel]
 32. Kamer gaat aan de slag met Belgisch koloniaal verleden (17/06/2020 - De Tijd)
  20:30 Het federaal parlement gaat zich buigen over het koloniaal verleden van België. Dat hebben de Kamervoorzitter en de fractieleiders besloten.
  [naar artikel]
 33. ‘Politieke inmenging bij VRT is schending van Cultuurpact’ (19/06/2020 - Apache)
  De BBC die de aflevering ‘The Germans’ van Fawlty Towers wou schrappen? Deze censuur op comedy kon de voorbije dagen op weinig begrip rekenen bij de Vlaams-nationalisten. ‘Zijn we gek geworden?’, tweette Bart De Wever. ‘De aanval op alles wat van ons is, is begonnen. Ze willen onze cultuur verdacht maken, uitwissen en uiteindelijk willen ze dat wijzelf verdwijnen’, schreef Tom Van Grieken op Facebook, die er meteen even zijn omvolkingstheorie bij sleurde. 
  [naar artikel]
 34. Groenen willen debat aanzwengelen rond koloniaal verleden naar aanleiding van racistische gezangen op Pukkelpop (22/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De groenen willen dat de Kamer binnenkort - bij het begin van het parlementair jaar - de discussie aanvat over een resolutie over het koloniaal...
  [naar artikel]
 35. 'Moet België niet om meer dan zijn koloniaal verleden 'sorry' zeggen?' (12/02/2019 - De Standaard)
  Een VN-werkgroep dringt erop aan dat België zich excuseert voor zijn koloniaal verleden. Ook het vernieuwde AfricaMuseum krijgt kritiek. Volgens Kamagurka is een nationaal museum voor excuses geen slecht idee.
  [naar artikel]
 36. ‘Het is dom om dit niet te zien als kritiek op racistisch gedrag’: John Cleese reageert op verwijderde ‘Fawlty Towers’-aflevering (12/06/2020 - De Morgen)
  De BBC heeft de fameuze Don’t mention the war!-aflevering van Fawlty Towers wegens ‘racisme’ van haar online streaming-service gehaald. Dat meldt The Guardian. Het nieuws komt een dag nadat de Britse publieke omroep Little Britain om een soortgelijke reden in de ban had gedaan. Het is ‘dom’ om deze aflevering niet te zien als een kritiek op racistisch gedrag, reageert acteur John Cleese.
  [naar artikel]
 37. John Cleese noemt intrekking aflevering Fawlty Towers dom: “BBC begrijpt geen satire” (12/06/2020 - VRT NWS)
  De Britse acteur en komiek John Cleese die de legendarische komische serie “Fawlty Towers” bedacht is er niet over te spreken dat de BBC een aflevering van de serie weggehaald heeft van zijn streamingdienst UKTV. Daarin maakt een personage een paar opmerkingen over Indiase cricketspelers, die als denigrerend beschouwd worden. Cleese noemt het een “domme poging om te kalmeren in de morele paniek naar aanleiding van de “Black lives matter”-protesten”. De BBC begrijpt geen satire, vindt hij.
  [naar artikel]
 38. Filip excuseert zich voor koloniaal verleden, ook Albert heeft nog iets op te biechten (13/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  VN-experten raden België aan om hun excuses aan te bieden aan Congo voor het koloniaal verleden. Nu kan je veel zeggen over de Belgische monarchie, maar kort op de bal spelen, dat kunnen ze. Althans volgens de Ideale Wereld... die er een hilarische montage van maakten.
  [naar artikel]
 39. Filip excuseert zich voor koloniaal verleden, ook Albert heeft nog iets op te biechten (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  VN-experten raden België aan om hun excuses aan te bieden aan Congo voor het koloniaal verleden. Nu kan je veel zeggen over de Belgische monarchie, maar kort op de bal spelen, dat kunnen ze. Althans volgens de Ideale Wereld... die er een hilarische montage van maakten.
  [naar artikel]
 40. Werkgroep moet zich buigen over vorm van onderzoek naar koloniaal verleden (24/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De commissie Buitenlandse Betrekkingen in de Kamer geeft twee federale wetenschapsinstellingen - het AfricaMuseum in Tervuren en het Algemeen Rijksarchief - de opdracht de reflectie over het koloniaal verleden van ons land bij te staan, aangevuld met een werkgroep die bestaat uit experten die door de verschillende fracties zijn aangeduid. Die denkoefening moet uiteindelijk leiden tot de creatie van een commissie die zich binnen het parlement moet buigen over het Belgisch verleden in Congo, Burundi en Rwanda.
  [naar artikel]
 41. Dit zijn de experten van de Bijzondere Kamercommissie koloniaal verleden (06/08/2020 - De Standaard)
  De bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van ons land, heeft de tien experten aangeduid die de Kamerleden moeten bijstaan tijdens hun werkzaamheden. Er werd gekozen voor een multidisciplinair team met onder andere vijf historici, verzoeningsexperten en een vertegenwoordiger van de diaspora.
  [naar artikel]
 42. Roetpiet is oké, aangebrande moppen uit Fawlty Towers zijn dat ook (05/12/2020 - VRT NWS)
  Half november deelde de federale regering een vrijstelling uit aan Sinterklaas en zijn helpers. Ondanks de coronamaatregelen en een avondklok, mag de goedheiligman zich van zijn taak kwijten en pakjes uitdelen in de nacht van 5 op 6 december. Over de transitie van ‘Zwarte Piet’ tot ‘roetpiet’ is dit jaar niet prominent gediscussieerd. Maar dat betekent niet dat het debat over politieke correctheid, van de maatschappelijke agenda is verdwenen.
  [naar artikel]
 43. Hotel 'Fawlty Towers' wordt afgebroken (14/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 44. Geen Belgische excuses op Congolees feest in mineur (13/06/2020 - De Tijd)
  01:00 De ‘Black Lives Matter’-protestbeweging tegen racisme heeft zich in België geënt op ons onverwerkt koloniaal verleden, met als symbool Leopold II. Het politieke debat spitst zich toe op de vraag of of...
  [naar artikel]
 45. Deze tien experten moet bijzondere Kamercommissie koloniaal verleden bijstaan (06/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van ons land, heeft de tien experten aangeduid die de Kamerleden moeten...
  [naar artikel]
 46. Kamer gaat zich buigen over Belgisch koloniaal verleden (17/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Kamer gaat zich buigen over het Belgisch koloniaal verleden. Dat is woensdag beslist op de vergadering van de Kamervoorzitter en de fractieleiders.
  [naar artikel]
 47. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 48. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - De Morgen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
  [naar artikel]
 49. Bart De Wever: 'Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken' (17/02/2019 - Knack)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.